Israel kalte Norge for jødehatere. – Emosjonell kraftsalve, sier diplomat
ISRAEL: Den diplomatiske kontakten mellom Israel og Norge er iskald. – Det kan ta år å gjenopprette, sier tidligere ambassadør til Israel, Kåre R. Aas.

Tirsdag fikk Nettavisen bekreftet at Israels utenriksminister Israel Katz ikke vil møte Espen Barth Eide (Ap) under den norske utenriksministerens kommende besøk til regionen.
David Mencer, som er pressesjef for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, sa til TV 2 at Eide er uønsket.
Han sa også dette:
– Så til nordmenn og regjeringen i Norge, spesielt, ikke til det norske folk, men til regjeringen i Norge, sier vi dette høyt og tydelig: Norge, vi har nok jødehatere lokalt i Hamas i Gaza, vi trenger ikke importere deres støttespillere fra utlandet.
Vi har nok jødehatere lokalt i Hamas i Gaza, vi trenger ikke importere deres støttespillere fra utlandet.
David Mencer, Netanyahus pressesjef
Vårt Land har spurt Israels ambassade i Norge om Israel offisielt betrakter Norge som jødehatere og hva dette gjør med forholdet mellom landene. I e-post til Vårt Land henviser ambassaden til viseambassadør Yana Kotlyar-Gal, som ikke kan svare før i slutten av juli, eller til David Mencer direkte. De bekrefter imidlertid at Israel har avslått henvendelsen om Espen Barth Eide kan besøke landet. Dette er begrunnelsen:
«Etter anerkjennelsen av Palestina oppstod det en krise mellom våre lands myndigheter. Vi anser anerkjennelsen av Palestina på det spesifikke tidspunktet som en belønning for angrepet på Israel 7. oktober.»
Støre: – Grov påstand
Talsmann David Mencer hevdet videre at Norge ikke har fordømt Hamas for angrepet mot det sørlige Israel 7. oktober, noe statsminister Jonas Gahr Støre reagerer sterkt på.
– Det er helt feil at Norge ikke har fordømt Hamas. Det er en grov påstand. Israel vet dette er feil, sa han onsdag kveld, skriver NTB.
Utenriksminister Espen Barth Eide svarte om anklagen om jødehat slik:
– Å oppfordre Israel til å etterleve og respektere folkeretten og påpeke urett har ingenting med jødehat å gjøre.

– Israel vet Norge ikke er antisemittisk
– Hvorfor kommer Mencer med så kraftige karakteristikker, Kåre R. Aas? Betyr det at staten Israel mener den norske regjering er jødehatere?
– Det er en kraftsalve fra israelsk side, ingen tvil om det. De vet at hverken UD eller den norske regjering er jødehatere eller antisemitter. Det er en emosjonell stemning som råder i Israel etter 7. oktober, og uttalelsen reflekterer det. De er fortsatt i et nasjonalt traume, og det dominerer alle i landet. Det har gjort at israelere enda mer opplever seg som under angrep. At de føler seg kritisert av en gammel venn som Norge, gjør ikke saken bedre, sier han.
Det er en emosjonell stemning som råder i Israel etter 7. oktober, og uttalelsen reflekterer det
Kåre R. Aas, tidligere ambassadør
Forholdet mellom Norge og Israel går helt tilbake til 1948, da Norge var en av de sterkeste støttespillerne for opprettelse av staten Israel.
– En annen retorisk kultur i Israel
Aas legger til at israelere er kjente for å være veldig direkte i formen.
– De legger ingenting imellom når de kritiserer andre de ikke opplever støtter dem, sier han. Det er en annen politisk retorisk kultur i Israel, hvor det ofte brukes harde, negative karakteristikker.
Den tidligere ambassadøren tror at det Israel mener er Norges for svake støtte er verre enn at Norge anerkjente Palestina som egen stat.
– De har merket seg at Kongen ikke kondolerte, mens den danske dronningen gjorde det, sier han.
Kåre R. Aas var ambassadør i Israel fra 2020–2023. Før det var den erfarne diplomaten i Washington.
– Burde vært uformelle sonderinger
Nå er det ingen diplomatisk kontakt mellom Israel og Norge, i hvert fall på offisielt plan, men på arbeidsnivå.
Ambassadør Avi Nir-Feldklein ble hjemkalt til Israel 23. mai, dagen etter at regjeringen kunngjorde at Norge anerkjenner Palestina som uavhengig stat.
Aas mener at det ikke var lurt å planlegge et utenriksministermøte nå:
– Det burde snarere blitt gjort noen uformelle sonderinger for å lufte muligheten for et utenriksministermøte.
Han tror det vil ta tid å gjenopprette tilliten og de offisielle politiske forbindelser mellom de to landene. Han minner om da Sverige anerkjente Palestina, tok det nesten åtte år før kontakten ble normal igjen.
– Norge er opptatt av å bidra til en tostatsløsning, men når de bare har kontakt med en av partene, blir det vanskelig å få til, sier han.
– Hva gjør det med nordmenns syn på Israel med slike uttalelser Mencer kom med?
– Jeg vil tro at de fleste nordmenn ikke vil gjenkjenne seg i dette. Men alle ville vært tjent med en vilje fra israelsk side om ikke å være så harde i klypa, uavhengig av hvor sinna de er på Espen Barth Eide, sier han. Også Israel trenger venner.