Innstilt på å redde presteutdanning i nord

«Reklamepenger» fra Den norske kirke har snudd ledelsen ved Universitetet i Tromsø: Nå anbefaler de at teologiutdanningen ikke legges ned likevel.

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet er det tredje største av Norges åtte universiteter. Med 12.411 studenter og om lag 2.800 ansatte er det Nord-Norges største forsknings- og utdanningsinstitusjon.
Publisert Sist oppdatert

– Vi er veldig fornøyd med signalene, og veldig glad for at kirken stiller med penger, sier Stig Lægdene som er rektor ved Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN), som er Tromsø-universitetets praktisk-teologiske senter.

Svak rekruttering har vært det viktigste argumentet for å legge ned teologiutdanningen. Ifølge Universitetet i Tromsø (UiT) har det siden 1995 bare blitt ordinert ti prester som har fullført hele eller deler av studieløpet i Tromsø.

Saken har vært behandlet i flere instanser ved UiT, og hver gang har man innstilt på å legge ned studietilbudet. Den manglende søkningen har ført til at universitetet «har problemer med å tilby studentene et eget studiemiljø». Man har heller ikke lyktes med hovedambisjonen, som var å bøte på prestemangelen i Nord-Norge.

I november i fjor lanserte biskopene i nord ideen om å betale for en rekrutteringskampanje. Rett før jul gikk det et brev til UIT der de lovde å bidra med 1,5 millioner kroner over tre år for å øke interessen for studiet. I januar har Kirkelig utdanningssenter i Nord (KUN) utarbeidet en skisse for kampanjen.

LES OGSÅ: – Hadde ikke kunnet utdanne meg til prest i Oslo

– Betydelig sum med penger

Med bakgrunn i dette har nå dekanen ved fakultetet innstilt på at teologiutdanningen ikke legges ned.

«For rekrutteringsformål til et enkelt studietilbud er det snakk om en betydelig sum som vil sette UiT og kirken i stand til å bekjentgjøre og profilere teologiutdanningen langt utover det som er vanlig for studietilbud».

Dekan Sonni Olsen håper at en så stor satsing «i alle fall vil kunne bøte på det som har vært den faglige hovedutfordringen i teologiutdanningen: Å skape et reelt studiemiljø».

LES OGSÅ: – Kompetansen på kristendom, tro og samiske spørsmål svekkes ved nedleggelse

– Menneskemøter viktigere enn media

Det er KUN som har utarbeidet skissen til rekrutteringskampanjen.

– Det viktigste virkemiddelet er møter mellom mennesker. Unge mennesker må møte unge mennesker for å få dem til å ta en teologiutdanning. Voksne må møte voksne for å utfordre dem til å forsøke en ny karriere innenfor kirken, sier Lægdene.

– Tar ingenting for gitt

Fakultetsstyret skal behandle saken fredag. Den endelige avgjørelsen tas av universitetsstyret 12. februar.

– Vi tar ingenting for gitt og dette er på ingen måte i havn. Vi tror det er mer å gå på når det gjelder tilgangen på studenter, men til syvende og sist er det å beholde teologi i Tromsø et politisk spørsmål, sier Lægdene.

Powered by Labrador CMS