Ingen siktelse mot norsk minerydder
Sudan har ennå ikke siktet den norske minerydderen John Sörbö, men det er ingen tegn til at han blir løslatt med det første.

Sörbö fikk torsdag møte ambassadør Jens-Petter Kjemprud, fem dager etter at han ble pågrepet av sudanske sikkerhetsstyrker og anklaget for å ha krysset grensen fra Sør-Sudan ulovlig.
– Det var et møte som var vel forberedt fra sudansk side. Sörbö fremsto i god form. Han var under de rådende omstendighetene i godt humør og bevisst på sin situasjon, sier Kjemprud til NTB på telefon fra Khartoum. Til stede på møtet var også fire representanter fra den sudanske hæren, samt Norges ambassaderåd.
Sudanske myndigheter hevder at Sörbö og tre andre utlendinger, en brite, sørafrikaner og sørsudaner, befant seg i et militært område på sudansk side av grensen da de ble pågrepet.
– Dette er en påstand fra sudanske myndigheter som må bringes på det rene. Det finnes ikke noe grensegjerde i det aktuelle området, ingen markering av grensen, og inntil 9. juli i fjor var dette ett land, sier Kjemprud.
Trues med sanksjoner. Ambassadøren kan ikke gi opplysninger om hva Sörbö selv har forklart.
– Det er FN, Sörbös oppdragsgiver, som vil følge opp dette videre og eventuelt prosedere saken, sier Kjemprud, som understreker at norske myndigheter er «realistiske».
Samtidig som nordmannen sitter fengslet i militærhovedkvarteret i Khartoum, forsøker verden å få Sudan til å stanse angrepene på Sør-Sudan. Både Sudan og Sør-Sudan risikerer nå sanksjoner hvis de ikke respekterer en våpenhvile som skulle tre i kraft fredag.
Partene hadde frist til klokka 17 med å stanse alle angrep, og fredag formiddag skal det ha vært stille langs den omstridte grensa.
Men så seint som torsdag angrep sudanske bombefly igjen mål i den oljerike delstaten Unity, hevder en talsmann for den sørsudanske hæren overfor Reuters. I alt skal seks bomber ha blitt sluppet.
Norsk støtte. Våpenhvilen er en del av veikartet som Den afrikanske union (AU) la fram i forrige uke, en plan som Norge støtter fullt ut. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fremholdt fredag at det haster med å få bevegelse i forhandlingene
– Det er positivt at AU og FN nå tar en aktiv rolle for å finne en løsning på den spente situasjonen, sier han i en pressemelding.
I veikartet kreves det i tillegg til våpenhvile, øyeblikkelig etablering av grenseovervåking og at partene må komme fram til en endelig løsning på alle utestående spørsmål innen tre måneder.
Press fra Kina og USA. Både Kina og USA forsøker også å legge all sin tyngde bak kravet om at konflikten mellom de to landene må løses på fredelig vis. Frykten er at volden skal trappes opp slik at det ender i en ny langvarig borgerkrig mellom de to erkerivalene.
USAs utenriksminister Hillary Clinton var fredag i Beijing, der den spente situasjonen mellom Sudan og Sør-Sudan var blant temaene.
– Sammen må vi sende en sterk melding til regjeringen i Sudan om at den øyeblikkelig og uten betingelser må stanse alle angrep over grensen, spesielt de provoserende luftangrepene, het det i et innlegg som Clinton planla å legge fram i et møte med kinesiske ledere.