Ingen ekstrahjelp til KrF og Venstre
Erna Solberg mener KrFs borgerlige regjeringsvei får vist partiet bedre frem. Men hverken de eller Venstre får krisehjelp mot dårlige galluptall.

Selv om Venstre nylig fikk 1-tall på flere galluper og KrF etter striden ligger stabilt under sperregrensen, uttrykker hun ganske klart: Veien fremover går gjennom «løsningene de finner sammen».
– Har du noe hjelp å gi – må de bare klare seg selv foran et viktig lokalvalg og et avgjørende stortingsvalg?
– Hjelpen går jo gjennom det samarbeidet vi har hele tiden og så må vi jobbe med de politiske sakene, er det korte svaret Solberg gir.
Fredag morgen starter landsmøtet til det største regjeringspartiet. I motsetning til de tre makkerne i regjering, så viser flere ferske galluper at pilen for Høyre peker oppover igjen. Foran landsmøtet snakker Solberg med Vårt Land om:
Hvorfor hun freder deler av Senterpartiet for motoffensiv.
Hvordan hun mener KrFs borgerlige vei styrker partiet.
Hvorfor hun ligger lavt i landsmøtestrid om verdier.
LES OGSÅ: KrFs svenske suksessøster fosser fram - slår statsministeren i tillit
Dødshjelp-nei
Nettopp behandlingen av Høyres nye prinsipprogram lørdag kan avdekke verdistrid. Vårt Land har tidligere omtalt strid om tigging og at tunge Høyre-lag vil skrote en formulering om nei til aktiv dødshjelp. Overfor Vårt Land fastslår Solberg tydelig hvor hun står i dødshjelp-saken:
– Det er en kjent sak at jeg er sterkt imot aktiv dødshjelp, sier hun, uten å utdype mer.
For i andre brennbare spørsmål varsler hun en svært tilbaketrukket profil. Det er «et prinsipp»:
– I alle store saker på landsmøtet er jeg tilbakeholden med å varsle hva jeg enhver gang skal gjøre. Det ville være å legge bånd på hele debatten. Det vil stå i enhver avis at jeg «har lagt prestisje i det» og at jeg har «gått på nederlag». Holdningen min er at når Høyre har landets viktigste politiske verksted, så må det faktisk få være et sted for debatt, sier hun og legger til:
– Det kan tenkes at jeg går inn i en sak. Men jeg forhåndsprofilerer ikke synspunkter.
Grønn kniving?
Lands møtet er også Høyres avspark for høstens lokalvalgkamp. Venstres landsmøte forrige helg skulle også være dette, men forhåndsomtalen var preget av personstrid og distriktsuro i partiet. Galluptallene er elendige, og Trine Skei Grandes mottrekk er «å ta mer plass i regjeringen».
Det gjelder spesielt grønn politikk. Men også under dette landsmøtet får Høyre flere uttalelser om skjerpet grønn politikk på bordet.
– Men vil du fremover la Venstre få styrke sin grønne profil eller vil dere heller arbeide for å gjøre Høyre grønnere?
– Høyre er et grønt parti. På områder der vi jobber for omstilling og endring, har jo de grønne standpunktene vært viktige. Det er mye fellesskap mellom Høyre og Venstre her. Og det er plass til begge, svarer Solberg.
LES OGSÅ: Ropstad anklager Ap for «utidig» angrep på KrFs innsats for barnevernet
«Stressende situasjon»
Bråket innad i Venstre, etterkamp om retningsvalg i KrF og utspillskamp mellom Frp og særlig Venstre i regjering. Slik har bildet av en utvidet Solberg-regjering tidvis også rommet scener av krangel og motsetninger.
– Hvor sikker er du på at dette ikke har svekket hele regjeringens styringskraft?
– Min opplevelse er: Nå sitter vi i regjering. Vi finner gode løsninger og vi gjør dette sammen, men alle må gi og ta. Da er det selvsagt en stressende situasjon når det er dårlige meningsmålinger, som gjør at man blir opptatt av synligheten og historiene rundt dette. Men jeg opplever samarbeidet så godt, at over tid så kommer nettopp dette til å være det dominerende.
KrFs ferd
– Opplever du et mer borgerlig KrF etter den interne avklaringen om regjering var på plass?
– KrF får nå vist sin borgerlige side mer. Jeg har alltid sett denne, og det er dette som jeg har bygget tanken min om et samarbeid på. KrF får nå vist frem mer av seg selv. De trenger ikke lenger vise at alt de gjør, står i kontrast til regjeringen. Slik er jo forskjellen på det å sitte i regjering – og det å sitte på Stortinget: Der er det gjennom å være uenig med regjeringen at du skaper oppmerksomheten.
Hun minner om at både KrF og Høyre har vært for å endre formueskatt, for å styrke små- og mellomstore bedrifter.
– KrF har vært for de verdiskapingsspørsmålene som også jeg har vært opptatt av. Småbedrifter er livsnerven i lokalsamfunn. Partiet har røttene sine på det samme Vestlandet som jeg har.
LES OGSÅ: Ropstad innstilt - hun blir nykommeren i KrF-ledelsen
Sp delvis fredet
I taler under Venstres landsmøte forrige helg ble Sp og partileder Trygve Slagsvold Vedum omtalt som en slags hovedfiende for regjeringen fremover. Også fra Høyres leir knaller flere til mot Sp.
– Blir Senterpartiet en motpol også for Høyre ved valget i høst?
– Nei. Lokalt er Sp er mange steder også en samarbeidspartner for Høyre. Vi ser et ganske konservativt og moderat senterparti der ute. Mange enkeltsaker kan vi være enig i, svarer Solberg.
– Men Sps negativisme til omstilling er en utfordring. På landsplan har de dyrket «nei-til-enhver-endring»-holdningen sin. Negative beskrivelser av utviklingen i Norge, gjør dem til en naturlig motdebattant. Men hovedmotstander er Ap og venstresiden, ikke Sp.