I Burundi får omstridt president med seg luksusvilla og livslang topplønn for å gi seg
I Malawi ble fjorårets presidentvalg annullert denne uken. Mange afrikanske land går til valg i år.

Det går det mot spennende valg i en rekke afrikanske land i 2020, på et kontinent der statsledere i mange tifeller blir sittende i flere tiår. Mange av valgene skjer i sårbare stater som er i konflikt eller nylig har lagt bak seg konflikt.
Den demokratiske utviklingen i Afrika har gått framover, om enn ujevnt og med flere tilbakeslag. På Transparency International sin liste over de 50 landene som blir oppfattet som mest korrupte, er så mange som 29 afrikanske.
Nyvalg i Malawi
Denne uken ble det klart at listen over afrikanske valg i år må utvides ytterligere, etter at fjorårets presidentvalg i Malawi overraskende ble annullert av landets grunnlovsdomstol.
I det jevne valget 21. mai i fjor ble Peter Mutharika (79) utpekt som vinner og president, med drøye 38 prosent av stemmene, bare tre prosentpoeng foran pastoren Lazarus Chakwera, som også krevde valgseieren.
Nå slår grunnlovsdomstolen fast at valget ikke ble utført på rettmessig måte, og ber om at nytt valg blir avholdt i løpet av 150 dager.
Historisk annullering
I tillegg mener domstolen det er i strid med grunnloven at det er tilstrekkelig å få flest stemmer i presidentvalget. De vil innføre at vinneren må få minst 50 prosent av stemmene, om nødvendig med en andre valgomgang.
Det er første gang et valgresultat settes til side i landet med drøye 18 millioner innbyggere. Relativt stabile Malawi i det sørlige Afrika når sjelden de største overskriftene, men striden om fjorårets valg harskapt frykt for ødeleggende uro.
Opposisjonen jubler over annulleringen, som begrunnes i en 500 sider tykk rapport, der det blant annet dokumenteres utstrakt bruk av korrekturlakk og påførte endringer på innleverte resultatlister. Både politiske og religiøse ledere har anmodet befolkningen om å respektere avgjørelsen, men president Mutharika har bestemt seg for å levere inn protest.
Skifte i Burundi
Litt lenger nord på kontinentet, i Burundi, har det forestående valget tatt en ny vending. Den kontroversielle sittende presidenten, Pierre Nkurunziza, har omsider fått på plass en «tronarving», noe som definitivt utelukker at Nkurunziza prøver seg på en fjerde periode ved president- og parlamentsvalget 20. mai.
Nkurunziza skapte store problemer da han tvang seg til en tredje periode som president ved valget i 2015. Det utløste en voldsom uro og politisk basert vold, med minst 1.200 drepte og rundt 400.000 sendt på flukt til naboland.
Regimets undertrykkelse av opposisjonen førte til at EU i 2016 frøs bistand til Burundi.
Grei «sluttpakke»
I 2018 ble det foretett grunnlovsendringer som åpnet for at Nkurunziza kunne bli sittende helt til 2034. Nå har imidlertid hans regjerende parti utpekt hærgeneral Evariste Ndayishimyie som presidentkandidat, en mann som har signalisert full lojalitet til Nkurunziza.

Hærgeneral Evariste Ndayishimiye ble i slutten av januar utpekt som presidentkandidat for regjeringspartiet i valget i Burundi 20. mai.
55-åringen Pierre Nkurunziza står ikke tilbake på bar bakke etter 15 år som president. Han får med seg en klekkelig «sluttpakke» i form av en solid årslønn resten av livet, samt en luksusvilla til nærmere fem millioner kroner. Det skjer i et land der to tredjedeler av befolkningen på 10 millioner mennesker lever i dyp fattigdom, og en av to sliter med matmangel.
SLIK SER VALGÅRET UT I ANDRE AFRIKANSKE LAND:
Burundi
Presidentvalg 20. mai. Alt ligger til rette for den håndplukkede general Evariste Ndayishimyie overtar etter omstridte Pierre Nkurunziza, som har vært president siden 2005.
Etiopia
I Etiopia er det planlagt parlamentsvalg 16. august, midt under den mange steder uframkommelige regntiden. Der kan det paradoksale skje at den internasjonalt bejublede fredsprisvinneren og reformatoren Abiy Ahmed, kan tape valget og bli tvunget til å gå av som statsminister.
Somalia
I desember er det for første gang siden 1969 lagt opp til parlamentsvalg i Somalia, en stat som har vært uten en effektiv sentralmakt siden diktatoren Siad Barres fall i 1991.
Burkina Faso
Tidligere statsminister Kadré Désiré Ouédrago utfordrer sittende president Roch Marc Christian Kaboré i presidentvalget 22. november. Sterk framgang for islamistiske opprørere dramatisk forverret sikkerheten siste år.
Den sentralafrikanske republikk
Presidentvalget 27. desember, med andre valgomgang 14. februar neste år, skjer i en svært sårbar stat der store områder fortsatt er kontrollert av opprørsgrupper. Russland har inngått en militæravtale med sittende president Faustin Archange Touadéra, men i kulissene truer tidligere president François Bozizé med comeback etter seks år i eksil.
Elfenbenkysten
Presidentvalget 31. oktober risikerer å rive opp gamle sår, i et land som har gjennomgått tiår med ustabilitet, politisk vold og økonomisk stagnasjon. Før jul ble det utstedt arrestordre på en av kandidatene, tidligere opprørsleder og statsminister Guillaume Soro, angivelig for planer om å angripe myndighetene i landet. Det er uklart om president Alassane Ouattara (78) vil prøve å tvinge seg til en tredje periode.
Ghana
Presidentvalget 7. desember ligger an til å bli et bittert oppgjør mellom sittende president Nana Akufo-Addo og opposisjonsleder og tidligere president John Mahama.
Togo
22. februar er det presidentvalg i Togo, der Faure Gnassingbé har vært president siden faren døde i 2005. Da hadde faren sittet med makten siden 1967. Til tross for at det i fjor ble innført begrensning på to presidentperioder, vil Gnassingbé kunne sitte to nye perioder dersom han blir valgt om to uker.
LES MER