Hun sa nei til Islamsk Råd

Hun er én av fem kvinner som Islamsk Råd sier de spurte om å stille til nytt styre. – Jeg stiller gjerne, men rådet må rydde opp først, sier Maryam Trine Skogen.

Nåden er ikke en teori eller en kjekk ting ha, den blir virkelig når vi praktiserer den, skriver
Publisert Sist oppdatert

Da Islamsk Råd (IRN) valgte nytt styre­, kunne de bare velge blant mannlige kandidater. Dermed ble ni av ni styremedlemmer menn. ­Islamsk Råd har sagt at fem kvinner ble spurt om å stille i løpet av valgprosessen – men de vil ikke si hvem kvinnene er:

– Vi har en praksis om ikke å gå ut med kandidatene som har deltatt i prosessen, da ­enkelte ikke ønsker det, svarte leder ­Zaeem Shaukat da Vårt Land omtalte saken i går.

Fra annet hold har Vårt Land funnet ut at en av de fem kvinnene Islamsk Råd spurte om å stille til styrevalg, er den etnisk norske konvertitten Maryam ­Trine Skogen.

LES OGSÅ: Islamsk Råd får hjelp til å skaffe damer

Skogen: Handler ikke om frykt

Etter hva Vårt Land forstår fra kilder i miljøet, skal noen av kvinnene som ble spurt om å stille ha vært redde. Det skal være en av grunnene til at rådet skjermer dem ved ikke å si hvem som ble nominert.

– Det var ikke dette det handlet om for meg, sier Skogen når Vårt Land tar kontakt.

Tvert imot sier hun at hun gjerne­ skulle stilt til valg, selv om hun vet at kombinasjonen kvinne, muslim og IRN-representant er tøff å stå i.

LES OGSÅ: Ingen kvinner i Islamsk Råds nye styre

Stiller gjerne senere

Hun mener at rådet burde ryddet opp i problemene med generalsekretær Mehtab Afsars personalsak før de valgte nytt styre. For henne vil det vært en forutsetning for å stille.

– Islamsk Råd står midt i en intern konflikt om maktfordeling mellom styre og rådsforsamling. De kan ikke bare hyre inn et styre og tenke at det vil løse ­rådets demokratiske problemer. Et styre­ som ikke har den nødvendige tilliten fra ­rådet, og et tydelig uttalt mandat, vil ikke kunne­ få fremdrift. For meg blir det helt feil å begynne min ­karriere i dialogarbeid der, sier Skogen.

Hun understreker at hun ikke tar side i personalsaken mot Afsar.

– Hva med på et senere tidspunkt vil du si ja til å stille til Islamsk Råds styre om de rydder opp?

– Ja. Ja, det har jeg kjempelyst til, svarer Skogen.

LES OGSÅ: Omstridt generalsekretær i IRN svarer på kritikken

Kvinnene på vei inn

I likhet med Nasim Rizvi som Vårt Land skrev om i går – den kvinnelige gründeren som nå skal gi Islamsk Råd rekrutteringsråd – er Skogen sikker på at det finnes en haug av andre interesserte kvinner ute i de muslimske miljøene.

– Det er et generasjonsskifte nå, med masse sterk, muslimsk ungdom som er kjempeaktive.

Skogen tror ikke den største ­utfordringen er å finne dem, men at ikke alle er vant til å se på kvinner som muslimske talspersoner enda.

– Det får de bare venne seg til, sier 45-åringen.

LES OGSÅ: Mehtab Afsar - mannen de elsker å hate

Må rydde først

Selv har hun nylig startet på studiet Religion­ og Samfunn ved Teologisk ­Fakultet – blant annet fordi hun vil skolere seg til dialog og samarbeid i trossamfunn.

En viktig grunn til at hun ikke vil kaste seg inn i det arbeidet nå, er at Skogen tilhører Rabita­-moskeen i Oslo. Her er Basim Ghozlan, en av IRNs styremedlemmer som gikk av i protest ­under rådsmøtet i juni, styreleder.

Islamsk Råd følger en valgpraksis der medlemsorganisasjonene selv kan nominere kandidater til styret. Valgkomiteen kan også nominere, men de må da forsikre seg om at medlemsorganisasjonen ikke har noen innvendinger.

– Ledelsen i vår moské er ikke fornøyd med prosessen. Da blir det helt feil for meg å gå inn i IRN nå, sier Skogen.

LES OGSÅ: Bråk i Islamsk Råd - mister halv million i statsstøtte

Rabita har kvinner

Det gjør også at Islamsk Råd går glipp av en del kvinnelige styrekandidater om de ikke får orden på bråket mellom medlemsorganisasjonene.

Rabita-moskeen er blant moskeene som har jobbet mest aktivt med å involvere kvinner. Her sitter kvinner både i moskeens råd og styre, og i ulike undergrupper. Men det vil være vanskelig å ­rekruttere noen av disse inn i styret på dette tidspunktet, tror Skogen.

Powered by Labrador CMS