Høyre: Lite å lære av svensk skolepolitikk
Partiet er under angrep i bok som hevder partiet vil skade skolen ved å kopiere søsterpartiet Moderaternas frislipp av private aktører.
Høyre avviser påstandene om at et frislipp av privatskoler, slik Sverige har hatt, vil åpne for de store konsernene og svekke forbudet mot profitt på skoledrift.
I boken «Blåkopi – Høyres svenske strategi» er grunntesen at Høyre, etter katastrofevalget i 2009, på område etter område har kopiert Moderaternas politiske grep og deres retorikk. Men profittkrav, privatisering og kutt i ytelser mener forfatter Wegard Harsvik er resultatet av sju års borgerlig styre i Sverige.
Se til Sverige! Underforstått: Hvis noen lurer på hvordan det vil gå i Norge med Høyre ved roret, er det bare å se til Sverige. Og det svenske frislippet på skolefronten, slik det ble formulert av Carl Bildts regjering allerede på tidlig 1990-tall, har ifølge forfatteren ført til en irreversibel privat eierkonsentrasjon, der store skolekonserner får stadig større innflytelse ved hjelp av statlige overføringer.
– Med mange titusener elever i sine skoler har de store konsernene en markedsmakt som i realiteten gir dem vetomakt i svensk skolepolitikk, skriver Harsvik.
Forfatteren tror at forbudet mot å tjene penger på privatskoler, altså ta ut profitt, vil komme under press. Et slikt utbytteforbud vil bli svært vanskelig å håndheve, hvis det norske skolemarkedet åpner for konserner som lovlig kan flytte penger rundt i sine egne regnskaper, og på den måten skjule profitten.
Heller Finland. Men Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener Norge har lite å lære av svenskene når det gjelder skolepolitikk, og sier at partiet vil opprettholde forbudet mot å ta ut overskudd fra privatskolene.
– Det var en Høyre-regjering som innførte forbud mot å ta ut utbytte fra friskolene, og det forbudet vil vi opprettholde, understreker Sanner.
Han mener at det tvert imot er slik at svenskene sier de har noe å lære av Høyres skolemodell.
– Wegard Harsvik bør heller se på skoleresultatene i de Høyre-styrte kommunene fremfor å snakke om Sverige, sier Sanner, som også har ledet partiets programarbeid.
Han legger til at Høyre har hentet inspirasjon fra Sverige når det gjelder veiutbygging, forskning og innovasjon, mens det er Finland som er inspirasjonskilden for skolepolitikken.
Tjene penger. Men Harsvik mener at de kommersielle skolekjedene vil inn på det norske markedet for å tjene penger.
– I praksis vil et utbytteforbud være ganske illusorisk på grunn av alle metodene som, helt lovlig, kan brukes for å omgå det, skriver Harsvik.
Han mener å se en parallell situasjon i barnehagesektoren, der kompliserte selskapsstrukturer gjør det vanskelig å følge pengene. Harsvik siterer professor Terje Hansen ved Norges Handelshøyskole i Bergen som kaller forsøk på å begrense utbytte for «rørende naive»
I boken framsettes det sterk tvil om hvorvidt Høyre klarer å holde på forbudet mot utbytte. Sterke krefter jobber for å få det opphevet. Det synes å være et spørsmål om taktikk og ikke prinsipp, skriver Harsvik.
Han er utdannet i sosialøkonomi og historie og har lang politisk fartstid som statssekretær og rådgiver i flere departementer, samt som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Nå leder han samfunnsavdelingen i Fagforbundet.