Homofile kan gifte seg i kirken. Men i disse bispedømmene får de ikke jobb om de er gift
Fem bispedømmer lar være å ansette homofile prester som selv er gifte.

– Jeg vil ta initiativ til at denne saken kommer opp på bispedømmerådets møte i juni. Vi må drøfte ansettelsespraksisen av prester i lys av årets kirkemøtevedtak, sier Jan Olav Olsen, leder i Agder og Telemark bispedømmeråd.
Olsen understreker at han ikke forskutterer en endret ansettelsespolitikk i bispedømmet.
LES MER Misjonssambandet viser fram eget trossamfunn
Nye vedtak
Den norske kirkes behandling av homofile er i sterk endring. På Kirkemøtet i Trondheim vedtok kirkens høyeste organ sist uke at det skal uarbeides en vigselsliturgi for likekjønnede par. Denne skal etter planen vedtas på Kirkemøtet i 2017.
Rett før Kirkemøtet gjorde Oslo bispedømmeråd et flertallsvedtak som sier at rådet «vil likebehandle lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på linje med andre søkere ved ansettelser». De 11 bispedømmerådene er arbeidsgiver for storparten av alle prestene som jobber i Den norske kirke. De øvrige ansatte i kirken, er i hovedsak ansatt i de kirkelige fellesrådene, som er på kommunenivå.
LES MER Homofil organist får ikke spille i kirker
Nektet spilling.
I Oslo er bispedømmeråd tydelig på hvor de vil. I vedtaket sier de også at rådet «støtter arbeidet for at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal bli anerkjent og ha like rettigheter som resten av befolkningen, både i kirken og i samfunnet forøvrig».
Tirsdag ble det kjent at en sokneprest nekter en organist å spille i to menigheter i Vest-Agder, Eiken og Hægebostad, fordi han er homofil og samboer. Lister24.no, som først meldte saken, skrev senere på dagen at kirkevergen i Lyngdal slo fast at soknepresten ikke kan ilegge organisten spilleforbud, da han ikke er organistens arbeidsgiver. Det er det nemlig kirkevergen og det kirkelige fellesrådet i Lyngdal som er.
Rådene avgjør
Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier det er opp til bispedømmerådene å avgjøre hvordan de vil praktisere kirkemøtevedtaket fra 2007.
– Hvert av de 11 bispedømmerådene er arbeidsgiver. Det er de som tar stilling til om de ønsker å benytte seg av adgangen i loven til unntak fra forbudet mot å diskriminere, sier Raaum.
Oppgjør i Oslo
Vedtaket i Oslo bispedømmeråd er imidlertid et tydelig oppgjør med Kirkemøtets vedtak. På Kirkemøtet i 2007 vedtok nemlig flertallet at det «for framtida er kyrkjeleg grunngiving for ikkje å ordinere, vigsle, tilsetje eller gi tenestebrev til homofilt samlevande i partnarskap dersom biskop eller tilsetjingsorgan vurderer at det ikkje er i tråd med det som er kyrkja si lære og kyrkja sitt formål, og/eller av omsyn til aktuell(e) kyrkjelyd(ar).
Kristin Gunleiksrud Raaum sitter i Oslo bispedømmeråd, men meldte forfall til møtet som gjorde likestillingsvedtaket.
LES MER – Derfor forlater jeg den norske kirke
Lover strammet
Fem av de 11 bispedømmene i Den norske kirken har brukt kirkemøtevedtaket fra 2007 til å si nei til å ansette prester som lever i partnerskap eller homofilt ekteskap – noe de har mulighet til å gjøre om de også etterlever kravene i diskrimineringslovgivningen, som ble strammet inn i 2014.
Diskrimineringsloven sier nemlig at arbeidsgiver kan innhente opplysninger om samlivsform dersom «Innhentingen av opplysningene er begrunnet i stillingens karakter» eller «Det inngår i formålet for virksomheten å fremme bestemte religiøse, kulturelle eller politiske syn, og arbeidstakerens stilling vil være av betydning for gjennomføringen av formålet».
Ett formkrav må også oppfylles: «Dersom slike opplysninger vil bli krevet må dette angis i utlysningen av stillingen.»
Spør om samliv
Derfor står følgende i en utlyst soknepreststilling i Møre bispedømme: «Med heimel i arbeidsmiljølova (...) blir opplysningar om samlivsform innhenta og kan bli vektlagd.»
Og dette i en utlyst soknepreststilling i Agder og Telemark bispedømme: «Det kan bli stilt særlige krav til samlivsform i tråd med Lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.»
I et rundskriv om diskrimineringslovgivningen til kirkelige arbeidsgivere sier KA (arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) at spørsmålet om samlivsform «skiller ikke mellom heterofile og homofile».
Derfor avviser Agder og Telemark bispedømme også prestejobbsøkere som lever i heterofilt samboerskap.
Blir møtesak
Når Vårt Land ringer lederne i de fem bispedømmerådene, er svarene i Tunsberg, Agder og Telemark, Stavanger og Bjørgvin helt sammenfallende: Dagens ansettelsespraksis må diskuteres i lys av årets kirkemøtevedtak om ny vigselsliturgi for likekjønnede par.
– Dette er en sak vi må diskutere i rådet, trolig på et møte over høsten, sier Kjellfred Dekko i Tunsberg.
– Jeg vil ta initiativ til å drøfte saken på et av de første møtene våre, sier Lars-Tore Anda i Stavanger. Det samme sier Jan Olav Olsen i Agder og Telemark.
– Dette er en sak som kommer opp i rådet, sier Inger Helene Nordeide i Bjørgvin.
Leder i Møre bispedømmeråd sier det ikke har kommet ønsker om å ta saken opp i rådet i etterkant av årets kirkemøte.
– Jeg synes dagens praksis fungerer bra, forteller Ann-Kristin Sørvik.