Holocaust-overlevere advarer: – Det begynte med hatord

JØDEHAT: 84 år etter Krystallnatten kommer overlevende etter Holocaust med en kraftig advarsel om oppblomstringen av antisemittisme i verden.

KRYSTALLNATTEN: Dette bildet fra november 1938 viser en gruppe mennesker som står utenfor en jødisk eid butikk i en ikke navngitt tysk by, etter Krystallnatten, da nazi-oppfordrede masseopptøyer der mer enn 91 jøder døde, skadet mer enn 1.000 synagoger og ransaket og plyndret rundt 7.500 jødiske virksomheter ransaket og plyndret.
KRYSTALLNATTEN: Dette bildet fra november 1938 viser en gruppe mennesker som står utenfor en jødisk eid butikk i en ikke navngitt tysk by, etter Krystallnatten, da nazi-oppfordrede masseopptøyer der mer enn 91 jøder døde, skadet mer enn 1.000 synagoger og ransaket og plyndret rundt 7.500 jødiske virksomheter.
Publisert Sist oppdatert

Natt til 10. november i 1938 opplevde jøder over hele Tyskland og Østerrike at nazi-oppfordrede masseopptøyer førte til at mer enn 91 jøder døde, at mer enn 1.000 synagoger ble satt i brann og skadet, mens rundt 7.500 jødiske virksomheter ble ransaket og plyndret. Det var ikke bare nazister som deltok. Også mange vanlige tyskere var med på drapene og vandaliseringen.

Startet med ord

Organisasjonen som håndterer krav på vegne av jøder som led under nazistene, Claims Conference, har restartet kampanjen: #ItStartedWithWords. Der har de fått overlevende etter jødeutryddelsene under andre verdenskrig til å stille opp i små videofortellinger for å advare mot at retorikken mot jøder, 84 år etter Krystallnatten, igjen ser ut til å hardne til.

For meg begynte det da jeg var 8 år gammel, og jeg kunne ikke forstå hvorfor bestevennene mine ropte nedsettende ord og navn til meg

Eva Szepesi (90), Holocaust-overlevende

#ItStartedWithWords-kampanjen har også tidligere vært en viktig del av arbeidet til den New York-baserte organisasjonen, som er et digitalt utdanningsprosjekt der overlevende reflekterer over øyeblikkene som ledet opp til Holocaust. Nå har de relansert kampanjen.

En av dem som stiller opp er 90 år gamle Eva Szepesi som ble sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz.

– For meg begynte det da jeg var åtte år gammel, og jeg kunne ikke forstå hvorfor bestevennene mine ropte nedsettende ord og navn til meg, sier hun ifølge nyhetsbyrået AP.

Holocaust-overlevende fra hele verden advarer i videoene om oppblomstringen av antisemittisme da de onsdag denne uken markerte 84-årsdagen for Krystallnatten.

LA NED ROSE: Juergen Schulz la i 2021 ned en blomst etter at han har pusset «snublesteiner» til minne om personer som ble deportert og drept av nazistene. Nå advarer Holocaust-overlevende fra hele verden om oppblomstringen av antisemittisme 84 år etter Krystallnatten.
LA NED ROSE: Juergen Schulz la i 2021 ned en blomst etter at han har pusset «snublesteiner» til minne om personer som ble deportert og drept av nazistene. Nå advarer Holocaust-overlevende fra hele verden om oppblomstringen av antisemittisme 84 år etter Krystallnatten.

2.700 hendelser

Tidligere i år leverte Institutt for forskning og informasjon om antisemittisme i Tyskland en rapport som dokumenterte mer enn 2.700 hendelser som kunne spores tilbake til jødehat i landet i fjor.

Blant hendelsene var det 63 angrep og seks tilfeller av ekstrem vold mot jøder. Rapport pekte på konspirasjonsnarrativer relatert til koronaviruspandemien og antisemittisk kritikk av Israel i Midtøsten-konflikten som hoveddriverne for de 2.738 hendelsene den dokumenterte. Tilfellene inkluderer både kriminelle og ikke-kriminelle hendelser. Det var nyhetsbyrået AP som omtalte rapporten som kom i sommer.

Den tyske regjeringens ombud for å bekjempe antisemittisme, Felix Klein, kalte antallet hendelser – mer enn syv per dag – skremmende. Likevel mener han at de rapporterte hendelsene bidrar til å få farlige holdninger frem i lyset.

Holocaust startet ikke med leirer, gettoer og deportasjoner; det begynte med hatord

Felix Klein, antisemittisme-ombud

– Hver av de rapporterte hendelsene er et skritt mot å redusere mørketallene.

Høyreekstremister var ifølge rapporten ansvarlige for 17 prosent av hendelsene, mens mer enn halvparten ikke kunne spores tilbake til et spesifikt politisk syn.

RYDDER OPP: 10. november 1938 går en ung mann med en kost ut på gaten for å rydde opp det knuste glasset utenfor en jødisk butikk i Berlin, dagen etter Krystallnatten.
RYDDER OPP: 10. november 1938 går en ung mann med en kost ut på gaten for å rydde opp det knuste glasset utenfor en jødisk butikk i Berlin, dagen etter Krystallnatten.

‘Mer enn en markering’

– Å relansere denne kampanjen betyr noe mer enn å huske Krystallnatten, sier Greg Schneider, direktør for Claims Conference til AP.

– Med den økende utbredelsen av Holocaust-fornektelse, forvrengning og hatytringer på sosiale plattformer, blir kjernebudskapet bak #ItStartedWithWords-kampanjen enda viktigere: Holocaust startet ikke med leirer, gettoer og deportasjoner; det begynte med hatord, fortsetter han.

Eva Szepesi var bare åtte år første gang hun kjente på jødehatet første gang, men virkeligheten ble snart enda tydeligere. 12 år gammel måtte hun og familien legge på flukt fra nazistene. Flukten mislyktes, og både hun, broren og foreldrene ble tatt og deportert til en av krigens mest fryktede konsentrasjonsleirer. Både foreldrene og broren ble skutt og drept i Auschwitz.


Powered by Labrador CMS