Hjelper forskere som har flyktet – etterspør midler for å bistå

FINANSIERING: Scholars at Risk får ikke økonomisk støtte over statsbudsjettet. Nettverket mener at Norge bør ta imot russiske forskere, men etterlyser finansiering.

Det er vanskeligere å bli journaliststudent ved Universitetet i Bergen enn på Oslo Met i år. Foto: Marit Hommedal / NTB
AKADEMIKERE: Scholars at Risk ønsker økonomiske midler for å hjelpe forskere på flukt. Bildet viser Universitetsmuseet i Bergen, som er en del av Universitetet i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Venstres Alfred Bjørlo gikk denne uken inn for at Norge bør gi nødvisum til russiske forskere, meldte NRK. Han tror hjerneflukten Russland opplever, vil ramme landet hardt. Fordi nasjonen er blitt stadig mer isolert.

– Vi vet at nå er det en fortvilet og vanskelig situasjon for mange i Russland, som opponerer mot regimet og er imot Putins angrepskrig, sier han til TV-kanalen.

Universitetet i Tromsø (UiT) mener at Norge bør aktivt hente forskere fra okkupasjonsmakten, melder iTromsø.

Akademisk frihet må gjelde alle

Karen-Lise Scheie Knudsen, koordinator i Scholar at Risk Norge

Det internasjonale nettverket Scholars at Risk (SAR) vil bistå i arbeidet med å hjelpe akademikere som har flyktet fra Putins regime. Dette er vanskelig å gjøre uten økonomisk støtte. SAR har ingen post på statsbudsjettet.

– Det er fint med heiarop, men det er midler som snakker høyest, sier Karen-Lise Scheie Knudsen, koordinator for den norske delen av nettverket til Khrono.

Akademisk frihet for alle

Koordinatoren skrev denne uken et innlegg i Forskersonen, hvor hun hevder det er viktig å beskytte ukrainske akademikere, men etterlyser også hjelp til russiske akademiske opponenter:

«Forskere i Russland og Hviterussland som ytrer motstand mot krigen eller støtte til Ukraina, trenger også i høyeste grad beskyttelse. Akademisk frihet må gjelde alle.»

Hun mener det ikke står på viljen, men at mange, særlig små utdanningsinstitusjoner, ikke har mulighet til å hjelpe innenfor egne økonomiske rammer. Knudsen sier til Khrono at en finansiering for eksempel kan foreligge via støtte til organisasjonen gjennom statsbudsjettet.

«De konkrete løsningene må diskuteres nærmere. Dette må gjøres i nær dialog med universiteter og høyskoler for å finne de mest praktiske løsningene ved de ulike institusjonene», skriver lederen for UHR i en e-post til Khrono.

SAR Norge hjelper mellom 15 og 20 forskere hvert år, melder samme nettavis.

Scholars at risk

  • Amerikansk nettverk.
  • Menneskerettigheter og akademisk frihet står sentralt i arbeidet.
  • Består av 530 utdanningsinstitusjoner.
  • Universitetet i Oslo er av utdanningsinstitusjonene i Norge som er tilknyttet nettverket.

Kilde: Wikipedia og UiO

Powered by Labrador CMS