Her er lønna høyest

To norske bistandsorganisasjoner betaler sine seniorrådgivere over 500.000 i lønn. Misjonssambandet har det laveste lønnsnivået.

Flyktninghjelpen, Strømmestiftelsen og Regnskogsfondet har høyest lønnsnivå blant de tolv bistandsorganisasjonene i oversikten.
Publisert Sist oppdatert

Ansatte i norske bistandsorganisasjoner hører ikke til lønnsadelen her i landet. Men de vel 1.000 sysselsatte i bistandsbransjen har likevel til salt i grøten. Bladet Bistandsaktuelt har kartlagt lønnsnivået i tolv av de norske bistandsorganisasjonene, og funnet en del forskjeller.

NLM nederst. Lønnen for både rådgivere og seniorrådgivere er lavest i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), med henholdsvis 316.000 og 431.000 i gjennomsnittlig årslønn. NLM er den eneste misjonsorganisasjonen som er med i undersøkelsen. Lønnen i Kirkens Nødhjelp og adventistenes hjelpeorganisasjon Adra er også kartlagt, de ligger omtrent midt på treet med rundt 410.000 kroner i årslønn for sine rådgivere.

Tre på topp. Høyest gjennomsnittlig rådgiverlønn finner vi i Flyktninghjelpen (441.000 kroner), Strømmestiftelsen og Regnskogfondet (begge 433.000 kroner). Strømmestiftelsen og Regnskogsfondet gir sine seniorrådgivere 510.000 kroner i snittlønn, her er det ikke tall for Flyktninghjelpen. Men Flyktninghjelpen kommer på topp når det gjelder sjefens lønn. Generalsekretær Elisabeth Rasmusson tjener 888.252 kroner, ifølge Bistandsaktuelt.

Anstendig. Avisen presiserer at dette ikke er en fullstendig oversikt og at den kun omfatter ansatte på hovedkontorene i Norge. Tallene gir allikevel et godt inntrykk av lønnsnivået i bistandsbransjen.

Samtlige 12 organisasjoner som har besvart undersøkelsen er opptatt av at de ikke skal være lønnsledende. Samtidig understrekes det at kompetanse koster og lønna skal være anstendig.

– Vi har tungt kvalifiserte medarbeidere innenfor ulike fagområder ved hovedkontor og i felt som kunne tjent dobbelt så mye på å jobbe i privat næringsliv (eksempelvis jurister). Som arbeidsgiver tar vi ansvar for å tilby svært kvalifiserte medarbeidere en anstendig lønn, opplyser Flyktninghjelpen.

NLM, som har den mest forsiktige lønnspolitikken, viser til et vedtak på generalforsamlingen i 1994. Her ble det vedtatt at lønnsskalaen skal ha et relativt lite spenn mellom høyeste og laveste lønnstrinn. NLM har en egen lønnsnemnd, og nå foregår en revisjon av lønnssystemet.
 Personalkonsulent Leiv Kåre Aambø er ikke overrasket over at NLM kommer lavere ut enn andre organisasjoner.

– Vi hører ikke noe spesielt knyttet til at folk er misfornøyde med lønna de får, men vi ønsker ikke å være langt bakenfor sammenlignbare organisasjoner. Samtidig innser vi at vi aldri kommer til å bli lønnsledende, sier Aambø til Bistandsaktuelt.

Powered by Labrador CMS