Henrik (18) kjente ingen kristne på hjemplassen. I Sarons Dal fant han likesinnede.
Reiser i to døgn for å være med på sommerstevnet.
Av Stig-Øyvind Blystad, Sarons Dal
– Herm etter meg og si: Jeg tror på Bibelen, roper planetprest Jarle Waldemar så bøylemikrofonen dirrer.
– «Jeg tror på Bibelen», hyler barna tilbake.
Nesten 1.000. Blant grønnkledde åser og fjorden som bukter seg elegant inn i Kvinesdal smyger campingvognene seg ned fjellsiden til Kirken i dalen og stevnet i Sarons Dal. Det er det 51. sommerstevnet som Troens Bevis arrangerer i Sarons Dal.
Mens flere andre kristne stevner melder om rekrutteringskrise, har stevnet i Sarons dal nærmere 1.000 barn i alderen 2-18 år påmeldt til Planetene, som er stevnets barne- og ungdomsarbeid. 207 medarbeidere skal få dette til å svinge.
– Vi kunne lett blitt 1.200, men vi mangler ledere, sier planetsjef Cecilie Nyland.
LES OGSÅ: – Jeg skiller mellom 'evangelisten' og 'politikeren'
Ensom kristen. Dette er det siste året Henrik Olaisen kan være med på YouthPlanet. Til neste år blir han for gammel, i hvert fall som deltaker. For fire år siden ble den to dager lange reisen sørover fra Stokkøya i Åfjord kommune redningen for trønderens sosiale kristenliv.
– Jeg kjente ingen andre kristne på min alder. I menigheten var det bare gamle over 50 år. Men da jeg kom til Sarons Dal og Planetene så var det som å komme hjem. Jeg ble så fryktelig glad, sier Olaisen.
Nå har han funnet en menighet med noen på hans alder lenger ut i kommunen, men fortsatt er sommerstevnet i Sarons Dal høydepunktet. Olaisen har satt seg til rette på en kontorstol utenfor hytta der det blir sovepose på en madrass på gulvet den neste uka.
– Hva er det som er så bra?
– Da må jeg spørre tilbake: «Hva er det som ikke er bra?» repliserer han kvikt og smiler.
– Hva er det du gleder deg mest til?
– Treffe venner og høre om Gud. Sangen er spesielt god og løfter alltid stemningen masse. Etter én uke her trenger jeg én uke på å fordøye alle inntrykkene.
Gave fra kommunen. Selv om det kommer voksne og barn fra hele landet til Sarons Dal, så har Planetene hatt en spesielt god suksess i nærmiljøet. Den første dagen under årets stevne overrakte ordfører i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad (Ap), en sjekk på 10.000 kroner til barne- og ungdomsarbeidet.
– Vi setter veldig stor pris på den innsatsen som Sarons Dal gjør, og det engasjementet de har for å ta vare på barn og unge i forbindelse med stevneuka. Denne aldersgruppa er et viktig satsningsområde, og dermed var det naturlig å gi dem en gave, sier ordføreren til Vårt Land.
– Andre steder vil man muligens være litt mer skeptiske til kristne stevner, hva er årsaken til den positive holdningen i Kvinesdal?
– For kommunen sin del handler det om det langvarige samarbeidet vi har hatt med virksomheten i Sarons Dal og Troens Bevis i mange år. Vi føler at deres arbeid bidrar til å nå kommunens mål.
Ikke noe imellom. Om lag 250 barn fra Kvinesdal og nærliggende steder som Flekkefjord og Lyngdal kommer for å delta på Planetene.
– Jeg skal ikke ha æren for Planetene, det er lederne som gjør dette så bra, sier misjonsleder Rune Edvardsen.
– Hva er tilbakemeldingene fra lokalmiljøet?
– Det er overraskende positivt. Her i bygda legger man ikke mye imellom, men jeg hører bare gode ting. Vi har en god posisjon i lokalsamfunnet. Mange av dem som kommer går sjelden i kirka, men hit kommer de.
– Tar man barna mer på alvor nå til dags?
– Det tror jeg. Den tradisjonelle søndagsskolen mistet sin posisjon for en tid tilbake, men gjennom opplegg som Planetene kan barna tidlig få smaken på noe positivt, godt og trygt.
Høydepunkt. Hans Martin Heimvoll (14) fra Lista har vært med på stevnet så lenge han kan huske.
– Jeg er praktisk talt født her og begynte på BarnePlanetene da jeg var fem år.
– Hva er det som har gjort at du har lyst til å komme tilbake igjen og igjen?
– Planetene og Sarons Dal har vært høydepunktet hver sommer. I fjor var jeg med på YouthPlanet og det var noe av det gøyeste jeg noensinne har vært med på.
Heimvoll sier han flere ganger har hatt med seg venner som ikke kommer fra en kristen sammenheng.
– Mange av dem kommer tilbake.
Barna streiket. – Det har vært en bratt læringskurve. Jeg hadde erfaring med å arrangere leir for 50 personer da jeg fikk jobben, sier planetsjef Cecilie Nyland.
Hun har sneket seg vekk fra stevnekontoret noen minutter. De første dagene koker det når alle skal registreres. På fem år har de økt fra 580-982 barn.
– Hva er årsaken til økningen, Nyland?
– Jeg tror det er mange faktorer. Troens Bevis satser på barna økonomisk.
Nå er det blitt opprettet to stillinger i henholdsvis 30 og 20 prosent som arbeider gjennom året med å planlegge Planetene.
– Det er klart at det gir resultater når man kan jobbe med det hele året. Vi er flinke til å ta vare på medarbeiderne våre og lage et miljø de trives i og da tar godt vare på barna. Dermed vil barna tilbake og foreldrene har ikke noe valg.
– Ofte sier foreldre til oss: Vi prøvde å gjøre noe annet i år, men da streiket ungene. De skal til Sarons Dal, ler Nyland.
Beste stevnet. Barneevangelist Jarle Waldemar er planetprest under årets stevne, i tillegg leder han JuniorPlanten og har ansvaret for alle barnemøtene på kvelden. I sommer har Waldemar 45 barnemøter rundt om i landet.
– Per nå er Sarons Dal det beste sommerstevnet som finnes i Norge.
– Hvorfor?
– Fordi de investerer ekstremt mye i barna, legger lista høyt og har et utrolig flott opplegg. Det handler om gode opplevelser parallelt med åndelige erfaringer.
Fra i fjor til i år har Planetene økt med mer enn 100 barn, ifølge Waldemar.
– Hva er det som er magneten?
– Summen av innholdet i hele stevnet som leverer en god pakke. Mange dyktige forkynnere, medarbeidere og barneprester.
– Kan det bli for mye aktiviteter?
– Vi trenger noe for både ånd, sjel og kropp. Vi er ikke bare her for å høre om Jesus, men også for å ha det gøy og møte venner.
Ifølge Nyland og Waldemar lever mange på opplevelsene fra Planetene resten av året.
– Her kommer mange fra små menigheter og små steder. Da er det viktig å komme sammen og ha en uke der man kan være en del av en litt større sammenheng. På den måten kan man se at det finnes mange kristne i Norge, sier Nyland.
Ikke barnepass. Det er ikke første gang Jarle Waldemar står på scenen foran hundrevis av barn og forteller om Jesus. Mange av barna kjenner allerede fra TV-skjermen i hans egenproduserte programmer for barn: Jarle-TV.
Når han taler bruker han mange virkemidler for å fange barnas oppmerksomhet. Kreativ andakt kaller han det. I dag skal han begynne samlingen med å få barna til å gjenta tre setninger. Det samme skal de gjøre hver kveld for å prente inn at Bibelen er viktig.
– Når dere snakker om tro, bønn og Gud, hva gjør dere og hva gjør dere ikke, Waldemar?
– Vi har heidundrandes barnemøter der vi lærer dem opp i den kristne troen. Vi ber for barn som har det vanskelig eller som kjenner noen som trenger forbønn.
– Er det noen spesielle hensyn dere må ta når det gjelder barna?
– Her kommer mange barn innom og vi har tatt høyde for at de opplevelsene som de får under et barnemøte må vi takle på en litt annen måte enn i en lokalmenighet hvor det er kontinuerlig oppfølging. Men barn erfarer også Gud og trenger å ha noen voksne å snakke med.
– Tas barn mer på alvor nå enn tidligere?
– Før ble det etterlyst barnepass mens det var voksenmøter, noen festivaler er der enda, men ikke i Sarons Dal. De legger opp til at barna skal få gode møter med Gud og venner.
– Mange stevner sliter med veldig høy snittalder, hva kan de lære av dere?
– Så lenge barna har det gøy så trives de voksne også. Det er hemmeligheten.