Haugevis av mynter laget på Hauge-vis
MYNTET PÅ HAUGE: Med en ny minnemynt feirer Norges Bank at det i dag er 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født.

I dag er det nøyaktig 250 år siden lekpredikanten Hans Nielsen Hauge ble født på Rolvsøy i Østfold. Norges Bank markerer begivenheten med en minnemynt med motiv av den historiske østfoldingen.
– Det er ganske strenge kriterier for å komme med på listen, så det at Hauge står der sier noe om hvor viktig han er, sier Leif Veggum, direktør for Kontante betalingsmidler i Norges Bank.
Listen Veggum refererer til inneholder personer og institusjoner som har hatt særlig stor betydning for Norge. Det er en rådgivende komité med særlig kompetanse på mynthistorikk, nasjonal historie og konstitusjonelle forhold som har utformet den. Listen skal hjelpe Norges Bank i vurderingen av hva eller hvem de skal spandere minnemynter på.
Kontantsjefen sier det er Hauges lange kamp for ytrings- og forsamlingsfriheten i Norge som gjør at han fortjener en slik honnør.

Tradisjonsrike mynter
Norges Bank har lang tradisjon for å gi ut minnemynter, og ulike mynter og myntserier har vært produsert med varierende hyppighet og størrelse siden sentralbanken ble etablert i 1816. Veggum trekker frem eksempler som tokronen i sølv som ble utgitt i 1906 i forbindelse med unionsoppløsningen, myntene som ble utgitt til Grunnlovens 100- og 150-årsjubileer, og myntseriene til sykkel-VM i 1993 og OL i 1994.
De siste årene har det blitt gitt ut minnemynter omtrent hvert år, senest i fjor til 100-årsjubileet for Anne-Cath. Vestly.

I videoen under kan du se sentralbanksjef Øystein Olsen presentere minnemynten.
Forløper for demokratisering
Kjell Magne Bondevik leder den nasjonale komiteen som koordinerer Hauge-jubileet, og samarbeider tett med Østfold-organisasjonen Hauge 2021. Bondevik forteller at de som jobber med jubileet setter stor pris på at Norges Bank velger å gi ut en minnemynt for lekpredikanten.
– Det er en offentlig anerkjennelse av Hauges historiske betydning, sier Bondevik.
Den tidligere statsministeren mener predikanten fra Rolvsøy var forut for sin tid på flere områder. Hauge utfordret rådende idéer om forkynnelse, kvinners posisjon og religions- og ytringsfrihet, og var samtidig en driftig og engasjert industrigründer.
– Han var på mange måter en forløper for demokratiseringen av Norge, forklarer Bondevik.
Som industrigründer bidro Hauge til modernisering og effektivisering av blant annet papir- og saltproduksjon. For Bondevik er det likevel Hauges kristne bevegelse, haugianerne, som står igjen som hans viktigste samfunnsbidrag.
– Han brøytet vei for et kristent lekmannsengasjement som ikke eksisterte før. Det har betydd utrolig mye i både bygd og by i Norge fordi evangeliet nådde ut til flere, sier han.

15.000 kilometer
For å bestemme motivet for årets Hauge-mynt ble det arrangert en konkurranse med fem kandidater. Billedhuggeren Håkon Anton Fagerås stakk av med seieren med sitt motiv «15 000 km».
I sin begrunnelse vektlegger juryen at motivet tydelig viser at «den sterke personskildringen knytter an til Hauge som skaperen av en folkelig religiøs bevegelse basert på flid, handel og håndverk» og at han dermed «blir noe mer enn en forkynner».
Fagerås har gått i lære hos stenhuggere i Italia, og jobber både i Italia og Norge. Han har tidligere laget pregene til 20-kronen til Gustav Vigeland-jubileet i 2019, og til 200-kronen i sølv som ble produsert til kongeparets 75-årsdag i 2012.
Hauge-mynten er den eneste nye 20-kronemynten som settes i omløp i 2021.
Fagerås bruker bildedelingstjenesten Instagram for å dele glimt fra hverdagen som billedhugger. Her jobber han med en marmor-pute i sitt studio i Italia.
Den standhaftige samfunnssoldat
Før Fagerås skulle lage motivet måtte han gjøre seg bedre kjent med Hauge. Han forteller at vandringen og boken raskt skilte seg ut som klare bilder på Hauges liv og virke. Vandringen viser til gjerningen og boken viser særlig til ytringsfriheten.
– Det er en skjønnhet i at noe så hverdagslig som vandring kan bli så symbolsk og poetisk, sier billedhuggeren.
Det sies at Hauge kan ha gått så mye som 15.000 kilometer, derav tittelen på motivet. Fagerås peker på at slike avstander krever tålmodighet og standhaftighet.
– Det var også sånn han håndterte all den motstanden han møtte, forklarer Fagerås.
Kunstneren forteller at det å utforme motivet har vært både utfordrende og spennende. Relieffet er modellert med plastelina i 20 cm størrelse på en glasskive, og kan kun være 1,5 millimeter tykt.
– Det er lite å gå på i høyden, så det er vanskelig å få frem det uttrykket jeg ønsker, sier han.
En bit av historien i hånden
– Du har laget to minnemynter i sirkulasjon og en samlemynt i sølv. Hvilken type foretrekker du?
– Det er morsommere med sirkulasjonsmynter fordi folk faktisk bruker dem, mener Fagerås.
Billedhuggeren er opptatt av at folk som ikke kjenner til Hauge plutselig kan få en bit av Norges historie i hånden. Da er det viktig at bildet er enkelt og tydelig.
– Man må finne noe visuelt som sammenfatter Hauges liv og virke på en så konsentrert måte som mulig. Vandringen var et fint bilde på dette. Det viser at det er gjerningen som teller, ikke bare tanken.
