Hauges ukjente arv i USA
Kristne i USA har mye å lære av den norske vekkelsespredikanten Hans Nielsen Hauge, mener den amerikanske pastoren Daren Blanck.

– Ekte kristendom ser rundt i verden og spør hva Jesus ville ha gjort. Svaret overskrider ofte politiske normer. Det er likevel ikke lett å leve slik i USA, da flere krefter drar deg til den politiske venstre- eller høyresiden, sier den amerikanske pastoren Daren Blanck.
Blanck er pastor i Zoar Church, Minnesota. Menigheten ble startet av norske haugianerne for 100 år siden og er tilknyttet Lutheran Congregations in Mission for Christ (LCMC).
Ved siden av å være pastor fullfører Blanck en mastergrad om den haugianske vekkelsesbevegelsen kan være en modell for kirkene i vår tid. Blanck og kona Michelle har nylig vært på rundtur i Norge, blant annet for å besøke sine norske forfedres hjemsteder. Men også for å gå i fotsporene til den norske vekkelsespredikanten Hans Nielsen Hauge (1771–1824).
Lutheransk bakgrunn
Blancks mor vokste opp i en liten, norsk, lutheransk kirke på landet. Denne kirken var grunnlagt som en haugiansk kirke. Faren vokste opp i en tysk, lutheransk kirke i Missouri.
Han sier at de ulike, lutherske tradisjonene spiller seg ut ulikt i den moderne verden.
– For eksempel elsker lutheranske germanere ølen sin. Min mors side av familien er derimot avholdsfolk. Avholdsholdningen kommer i stor grad fra den haugianske tradisjonen, sier han.
Blanck påpeker at Hauges vekkelsesbevegelse – «haugianerne» – grunnlagt i 1796–1804, blant annet var opptatt av alkoholens destruktive kraft og hvordan den fikk negativ innvirkning på familier i samtiden.
Hauge og haugianerne la stor vekt på at tro og gjerning må gå hånd i hånd. Mange haugianere dro siden til Amerika og startet lutheranske menigheter der.
– En av tingene Hauge tok et oppgjør med var en kirke som hadde blitt infisert med rasjonalisme i motsetning til ekte bibelsk kristendom: En kirke mer opptatt av hierarki enn av å forkynne evangeliet, sier Blanck.
Han tror dette er et mønster som gjentar seg i historiens løp.
– Luthers reformasjon tok utgangspunkt i mye av det samme som Hauge: Et oppgjør mot ideen om at vi på en eller annen måte er bedre mennesker fordi vi rasjonaliserer istedenfor å stole på Jesus, og mot kirkehierarkiet. Dette er også problemer vi møter i dag, sier han.
LES OGSÅ: – Jeg tror haugianerne hadde støtt i spissen for Oslo Innovation Week
Ukjent arv
Han forteller at Hauge fortsatt har stor betydning i USA i dag. I enkelte sirkler minnes man fremdeles betydningen til haugianerne, men ifølge Blanck er arven etter Hauge i amerikansk kirkeliv på mange måter ukjent.
– Det er enkelt å glemme sin egen historie og hvor du kommer fra, men dersom du forstår din historie, tror jeg du forstår litt mer av din egen verden, sier pastoren.
– Kristne i USA er på mange måter splittet. Kan Hauge spille en rolle i å forene kristne i enkelte spørsmål?
– Kanskje. Dersom du er venstresidekristen vil historien om Hauge inspirere deg til å huske det sentrale budskapet om Jesus den korsfestede, svarer han.
Jesu død og oppstandelse handler ikke bare om å akseptere folk for hvem de er, mener Blanck, men også om å få en genuin forståelse av at «vi alle er syndere som trenger Kristus som frelser»: Det er når vi når denne innsikten at livene våre blir transformerte.
– Tilhører du den kristne høyresiden forstår du muligens frelsesbudskapet, men noen ganger er det enkelt å glemme at et transformert liv betyr aktivt å gjøre gode handlinger for andre: Å gjøre at verden ligner litt mer på Guds rike, sier Blanck.
LES OGSÅ: Hans Nielsen Hauge er KrF-ledelsens nye idol
Flere likheter
Pastoren mener at mange på den amerikanske, kristne høyresiden har en tendens til å tenke så mye på frelse at de glemmer det gode arbeidet Gud har planlagt for mennesket her på jorda. Blanck trekker frem et gammelt uttrykk for å illustrere poenget:
– Noen ganger er kristne så opptatt av himmelen at de ikke er gode på jorda. Hauge var opptatt av å myndiggjøre bønder og arbeidere, ikke for himmelens skyld, men for her og nå.
Til tross for at verdens nest største hav skiller Norge og USA, mener han likevel at det er mye likt ved situasjonen for amerikanske og norske kristne.
– I Den norske kirke er det ikke så mange som går i kirken, det samme skjer i USA. Dersom du ønsker å se hvordan kirkelandskapet i USA vil se ut om 20 år, er det bare å se til Europa, sier han.