Halve regjeringen er ‘vennesjekket’
Forhold til kronprinsparet, aksjeposter, utnevnelser og valgkampstøtte er vurdert.

En kartlegging Vårt Land har gjort viser at på vel et år har ti statsråder i Stoltenberg-regjeringen vært gjenstand for en habilitetsvurdering. Ingen har partibok fra SV, alle hører hjemme i Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
I flere av sakene må statsrådene gi fyldig innsyn i privatliv og vennekrets. Utenriksminister Jonas Gahr Støre forteller om hytteturer og bursdager med kronprinsparet. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm forteller om familiefester og ferier med Fafo-sjef.
Mer oppmerksomme. En av Norges fremste habilitetseksperter tror statsrådene kan ha blitt mer oppmerksomme på habilitetsspørsmål nå enn tidligere.
– Det er positivt at politikerne er bevisste på ikke bare å skille personlig og offentlig, men også gjøre det synlig at man faktisk skiller, sier jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo.
Også lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Anders Anundsen (Frp) synes det er fint at statsrådene får habiliteten vurdert.
– Fiskeriministeren fikk jo kritikk fordi hun ikke fikk sin habilitet vurdert i tide. Det er en fordel hvis regjeringen nå er blitt mer bevisst på dette og rådspør lovavdelingen hvis de selv er i tvil. Det er bedre å få en habilitetsvurdering for mye enn en for lite, sier han.
Akkurat nå blir tre av Senterpartiets fire statsråder vurdert av landets fremste lovkjennere som følge av den mye omtalte partistøttesaken. Terje Riis-Johansens sak handler om pengebidragene til Senterpartiet fra Eidsiva Energi og Troms Kraft. Lovavdelingen skal vurdere statsrådens habilitet i forbindelse med behandling av saker som involverer disse selskapene.
– Det har vært mye spekulasjoner i media om min rolle i denne saken. Derfor ser jeg fram til å få en vurdering av min habilitet fra Justisdepartementets lovavdeling, sier Riis-Johansen.
Trøbbel i Sp. Lovavdelingen undersøker også om Magnhild Meltveit Kleppa var habil da hun utnevnte konsernsjef Ola Mørkved Rinnan i Eidsiva Energi til ny styreleder i statsselskapet Avinor etter at Eidsiva Energi hadde gitt en halv million til Senterpartiets valgkamp i fjor – pengene skulle vært øremerket et energiprosjekt i Sp-regi, men gikk rett inn i Sp-kassa og forsvant i valgkampsluket. Sp-leder Liv Signe Navarsete habilitetssjekk gjelder samme sak.
Jussprofessor Smith har ved flere anledninger i høst vært en pådriver for at statsråder som strever med habiliteten bør få sin sak vurdert av lovavdelingen. Han ba Sps Navarsete og Meltveit Kleppa ta en habilitetssjekk da partigavesaken fikk stadig nye omdreininger, og han oppfordret Jonas Gahr Støre (Ap) til å sjekke ut om utenriksministeren fortsatt kan være med og behandle kongehusets apanasje etter at det ble kjent at han er omgangsvenn med kronprinsparet.
Vurderinger.– Kan alle disse sakene være et tegn på at regjeringen mangler tillit til egne habilitetsvurderinger?
– Ikke nødvendigvis. Både du og jeg og Jonas har plikt til å vurdere vår egen habilitet, men hvis saken er viktig nok og det kan være rimelig tvil, er det ikke sikkert at folk har tillit til våre vurderinger. Vi ser noe tilsvarende nå i spørsmålet om riksadvokatens rolle i Treholt-saken, der mange mener han ikke bør lede granskingen, uten at de nødvendigvis har noe imot riksadvokaten. Noe av det viktigste er å få åpenhet rundt habilitetsspørsmålene. Det som ligger på bordet, lukter ikke, mens det man finner under bordet, kan lukte mistenkelig, sier professor Smith.
HER ER SAKENE:
September 2010: Lovavdelingen sier at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er habil når regjeringen behandler kronprinsparets apanasje - til tross for nært vennskap med kronprinsparet.
«Vi antar at utenriksministerens vennskap med kronprinsparet ligger i grenseland for det som i utgangspunktet kan medføre inhabilitet», skriver lovavdelingen i sin vurdering.
Selv skrev Støre dette om vennskapet i forklaringen til lovavdelingen: «I 2002-2003 hadde undertegnede samtaler med kronprinsessen om ulike sider ved det norske samfunn. Jeg hadde anslagsvis fem-syv slike samtaler av 1-2 timers varighet», skriver Støre i en redegjørelse til lovavdelingen. Han skriver videre om besøk på hverandres hytter, bursdagsfeiring og felles pilegrimstur.
Juni 2010: Lovavdelingen sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) er inhabil i flere saker angående Forskningsstiftelsen Fafo som hvert år mottar betydelige midler fra Arbeidsdepartementet. I juli sier Bjurstrøm selv at hun er inhabil i alle Fafo-saker fordi Fafo-leder Jon M. Hippe er «min beste venn».
Fem måneder etter at Bjurstrøm tiltrådte som arbeidsminister, tok hun kontakt med lovavdelingen for å vurdere sitt forhold til Jon M. Hippe og Fafo.
Bjurstrøm skriver i brevet til lovavdelingen: «Jeg har kjent, og har vært nær venn av Jon Hippe siden 1976. I 1980-1981 (ett år) delte vi leilighet sammen. Vi har tilbragt og tilbringer mye ferietid sammen, - på våre respektive hytter. Vi har jevnlig siden 1980 feiret nyttårsaften sammen, og vi har også jevnlig hatt en samling i julen med våre respektive familier» (...) «Det er kjent at jeg karakteriserer han som «min beste venn».
Juni 2010: Lovavdelingen sier at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er habil til å delta i regjeringens behandling av spørsmålet om innstramninger i eksisterende drift av gevinstautomater – selv om han fram til 2005 var generalsekretær i Norges Røde Kors, en organisasjon som hadde store spilleautomatinntekter.
Tre ganger tidligere er Støres habilitet i lotterisaken vurdert. I november 2005 og januar 2006 sa lovavdelingen at Støre var inhabil siden det var kort tid siden han sluttet i Røde Kors. I mai 2006 var han habil.
Mai 2010: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er habil til å behandle saker som gjelder det halvstatlige oppdrettsselskapet Cermaq ASA – selv om han var styreleder i Cermaq fram til mai 2009 og eide aksjer i selskapet fram til begynnelsen av 2010.
«Vi kan ikke se at statsrådens tidligere eierskap til en liten aksjepost og statens eierandel i Cermaq ASA tilsier en strengere habilitetsvurdering», skriver lovavdelingen.
Mars 2010: Lovavdelingen sier at næringsminister Trond Giske (Ap), som er settestatsråd for fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) i saker hvor «statsråd Lisbeth Berg-Hansen er inhabil eller ikke ønsker å behandle fordi det foreligger omstendigheter som medfører at hun er nær grensen for inhabilitet» er habil til å behandle fiskeoppdrettssaker – selv om næringsministeren forvalter statens eierskap i fiskeoppdrettsselskapet Cermaq ASA.
Februar 2010: Lovavdelingen sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er inhabil i saken om endring av forskrift om reaksjoner på overtredelse av oppdrettslovgivningen.
Selv mente Berg-Hansen at hun var habil til å behandle denne saken i starten av statsrådskarrieren. Men lovavdelingen skriver at fiskeriministeren er «er inhabil til å behandle spørsmål om endring av reaksjonsforskriften i den grad dette kan få konsekvenser for behandling av de sakene om overtredelsesgebyr som allerede foreligger».
Januar 2010: Lovavdelingen sier fornyingsminister Rigmor Aasrud er inhabil i saken med å fremme ansettelsen av eks-statsråd Sylvia Brustad (Ap) i regjeringen fordi Aasrud har et langvarig vennskapsforhold til Brustad.
Selv skriver Aasrud: «Jeg har kjent Brustad gjennom jobb fra 1990 og har hatt privat kontakt med henne siden da.« (...) «Tidlig på 90-tallet var vi også på ferie sammen.» (...) «Jeg var gjest i hennes bryllup og 40 års lag. I en periode på 90-tallet feiret vi nyttårsaften sammen i hennes hjem. Rett før jul i år deltok jeg på et selskap hos henne der flere kollegaer fra HOD var - men også noen andre. Mens Brustad var næringsminister møttes vi noen ganger til en kaffeprat i lunsjen. Vi ringes innimellom og dersom jeg er på Hamar hender det jeg stikker innom. Rundt år 2000 var vi på noen jenteturer bare vi to.»
Januar 2010: Lovavdelingen sier at landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) er inhabil i behandling av saker der oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen er part, og unntaksvis innhabil i saker som gjelder fiskeområdet generelt. Brekk er inhabil fordi han eier aksjer i et holdingselskap som har eierandeler i fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens (Ap) familieselskap Sinkaberg-Hansen, der broren Are Brekk er styreleder.
November 2009: Lovavdelingen sier at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er unntaksvis inhabil i saker som gjelder oppdrettsnæringen, fordi hun selv har eierinteresser i oppdrettsselskap, blant annet i familieselskapet Sinkaberg-Hansen, og tidligere styreverv i fiskerinæringen.