Grasaas kan bli historisk domprost
Ble ikke Agder-biskop, men kan bli Oslo-bispevikar i stedet.

Vårt Land vet at Anne-May Grasaas (57), som nå er sokneprest i Trefoldighet menighet i Oslo, er en av dem innstillingsrådet har innstilt til det ledige domprostembetet i hovedstaden.
Oslo bispedømmeråd avgjør saken på sitt møte mandag 17. desember.
Grasaas er ikke innstillingsrådets førstevalg. Leif Jarle Theis (58), leder av Kirkens Bymisjon i Bergen fra starten for 15 år siden, er enstemmig innstilt som nummer én, med Grasaas på en like enstemmig andreplass.
Delt innstilling. Innstillingsrådet har imidlertid levert delt innstilling til tredjeplassen: Paul Erik Wirgenes (52), Kirkerådets avdelingsdirektør for menighetsutvikling, og Elisabet Yrwing Guthus (49), prost i Østre Borgesyssel prosti i Borg.
Domprost-tilsettingen i Oslo blir kirkehistorisk, på samme måte som bispeutnevnelsen i Agder og Telemark sist fredag var det. Dette blir den første domprostansettelsen som foretas av et valgt kirkelig organ, bispedømmerådet.
Fram til nå er det regjeringen som har hatt myndighet til å utnevne proster og biskoper. Nyordningen er en konsekvens av endringene i Grunnlovens bestemmelser om forholdet mellom staten og Den norske kirke.
Lukket prosess. Det knytter seg stor interesse til denne saken både fordi domprosten i Oslo har en svært fremskutt kirkelig lederstilling, fordi det er mange og høyt kvalifiserte søkere til jobben – og fordi dette er første gang den nye prosedyren ved tilsetting av domproster blir brukt. Det var i alt tolv søkere til stillingen.
Mens det har vært stor offentlig oppmerksomhet og åpenhet i prosessen fram mot tilsetting av ny biskop i sør, har rekrutteringen av domprost i Oslo pågått i det stille. Det eneste som er offentliggjort hittil er søkerlisten – der navnet på to av de kvinnelige søkerne var unntatt offentlighet. Nå viser det seg at disse to, Anne-May Grasaas og Elisabet Yrwing Guthus, er blant dem som har fått størst oppslutning i tilsettingsrådet.
Møtet der dette rådet skulle avgi innstilling ble forøvrig utsatt fra onsdag 5. til fredag 7. desember i påvente av bispeutnevnelsen. Rådets innstilling er unntatt offentlighet.
Parallelt. De 13 menighetsrådene i Oslo domprosti har uttalt seg om hvilke tre av søkerne de ønsker seg. Men parallelt med at menighetsrådene har uttalt seg, har innstillingsrådet foretatt intervjuer med kandidater.
Etter hva Vårt Land forstår har det vært intervjuer i to omganger. Under halvparten av søkerne, de innstillingsrådet anså som de sterkeste kandidatene, ble innkalt også til andre intervjurunde. Disse intervjuene ble foretatt før menighetsrådenes tidsfrist for å avgi uttalelse, men menighetsrådene fikk ikke kjennskap til hva som kom fram i intervjuene og hvordan innstillingsrådet vurderte de enkelte kandidatene.
Mindre bispemakt. Blant annet fordi domprosten arbeider så tett opp mot biskopen, har regjeringen stort sett lyttet til biskopen, som gjerne har fått den domprosten han eller hun har ønsket.
Den nye tilsettingsordningen og personalreglementet for prester i Den norske kirke, som Kirkedepartementet la fram med iverksettelse 1. juni 2012, gir biskopen mye mindre innflytelse. Nå deltar biskopen – i dette tilfellet Ole Chr. Kvarme – i avstemningen i bispedømmerådet, som én blant elleve.