Glede over nye paragrafer

Minister Rigmor Aasrud lettet – tent på mer kirkesamarbeid.

Dagrunn Eriksen (KrF) på talerstolen på Stortinget mandag. Stortinget vedtok grunnlovsendringer om forholdet mellom staten og Den norske kirke. Bakgrunnen er et stortingsforlik fra 2008.
Publisert Sist oppdatert

Med navneopprop stemte de folkevalgte over grunnlovsendringene i kirkeparagrafer. Selv det ble historisk på merkedag for både politikerne og Den norske kirke.

Sp-trio. For bare tre stemte mot den mest omfangsrike endringen av grunnlovsparagrafer noensinne. Det var Sp-troikaen Christina Nilsson Ramsøy, Per Olaf Lundteigen og Kjersti Toppe.

LES OGSÅ: Salme-protest for «Grunnlovs-Jesus»

Lavt neitall. Selv om målet var full enstemmighet, var nei-andelen også historisk lav i en slik grunnlovssak.

Etterpå sa Lundteigen:

– Noen ganger er det de sterkeste som står alene.

LES OGSÅ: Folder hendene for Grunnloven

På stubben. – Hvem tror du setter mest pris på nei'et ditt?

– De som sitter på stubben og tenker på Gud, svarer han.

Toppene i Den norske kirke ruslet tilfreds ut av den såkalte diplomatlosjen etter at også en annen viktig ingrediens var ferdidebattert.

LES OGSÅ: Nå er kirken herre i eget hus

Minidebatt. Etter selve grunnlovsvedtakene avviklet Stortinget en minidebatt om endringene som grunnlovsvedtakene fører til i Kirkeloven. Innstilling til vedtak var enstemmig og helt konfliktfri.

Kirkeminister Rigmor Aasruds eneste innlegg om kirkeforliket kom i denne minidebatten, etter den store debatten om Grunnloven.

LES OGSÅ: Norge har ikke lenger noen statsreligion

Ønsker samarbeid.– Grunnlovsendringene er et godt grunnlag for ytterligere selvstendighet. Jeg håper på brede stortingsforlik og samarbeid om oppfølging av kirken også i tiden som er foran oss. Noen saker fortjener løft over de politiske skillelinjene, sa Aasrud.

DISKUTÈR: Illusjonen om folkekirken: «Vag velvilje er ikke nok», skriver Arnfinn Haram.

Stille opp. Saksordfører Marit Nybakk var tilfreds med den historiske samlingen i Stortinget.

– Jeg er sikker på at også Den norske kirke vil stille opp i det viktige arbeidet som nå kommer om å få på plass en demokratireform, sier Ap-veteranen.

VÅRT LAND MENER: «Nasjonen Norge blir ikke mindre kristen selv om Stortinget i dag løser båndene mellom kirke og stat», skriver Helge Simonnes på Verdidebatt.no.

Drivkrefter. Mange representanter har eierskap til det vellykkede, politiske produktet som stat/kirke-forliket er. En av dem er lederen av Stortingets kirkekomité i forrige periode, Ine Marie Eriksen Søreide (H).

– Dette er en stor dag. Det er flott at forliket endelig er i havn – selv om det har vært litt rart å høre argumentrekker fra fire år tilbake. De er også brukt i dag.

Powered by Labrador CMS