Glad for ny fornybar-kurs
Selv om Stortinget i innstillingen om Oljefondet ikke vedtok å åpne for at Oljefondet kan investere direkte i fornybar energi, ser WWF-Norge en kursendring.

Lars Erik Mangset, rådgiver i bærekraftig finans i Verdens villmarksfond, WWF-Norge, mener at det nå er flertall for dette i Stortinget:
# Høyre vedtok på sitt landsmøte nylig å «opprette et nytt mandat for direkteinvesteringer for fornybar energi».
# De tre partiene Ap, SV og Sp ber i innstillingen fra finanskomiteen om at regjeringen utreder «hvordan SPU kan øke sine investeringer innen fornybar energi, inkludert infrastruktur til produksjon og distribusjon av fornybar energi».
– Det viktige her er at de rødgrønne partiene sier eksplisitt at Oljefondet skal investere i «infrastruktur for produksjon og distribusjon av fornybar energi». Det betyr mer eller mindre det samme som Høyres formulering, «direkteinvesteringer i fornybar energi».
Langsiktig. Mangset understreker at problemet med å investere i fornybar energi gjennom å investere på verdens børser, er at det er få rene fornybarselskaper. I mange tilfeller ender man med å investere i et energiselskap som driver både med fossil energi og fornybar energi.
WWF-Norge er også opptatt av at Oljefondet er spesielt godt egnet til å investere i infrastruktur for fornybar energi, fordi fondet i motsetning til de fleste andre investorer ikke trenger å ha muligheten til raskt å måtte selge seg ut.
Arild Hermstad, daglig leder for Framtiden i våre hender, synes det er bra at Arbeiderpartiet har beveget seg, men er samtidig kritisk til at Stortinget ikke vedtar ny politikk nå.
– Politikerne har egentlig ikke tid til å vente på at alle skal være enige om alt før de begynner å sette i verk disse tiltakene. Det haster å komme i gang, for det tar tid å bygge opp en portefølje av investeringer i infrastruktur for fornybar energi, sier han.
Avgjøres neste år. Nestleder i Venstre og medlem av finanskomiteen, Terje Breivik, mener innstillingen fra komiteen viser at KrF og Venstre har klart å bevege regjeringen langt.
– Fra et samlet flertall mot å øke investeringene i fornybar energi har Stortinget nå et flertall for å vurdere å trekke Oljefondet ut av fossil energi og investere mer i fornybar energi, sier han.
Breivik mener at forslaget fra de rødgrønne nærmest er overflødig og mest en politisk markering.
– Vi har bidratt til å få på plass det som skal til for å få et vedtak til når Stortinget skal behandle neste års stortingsmelding om Oljefondet. Det blir uansett neste år at kampen om investeringsstrategien til Oljefondet vil stå, sier Breivik.