Gina Gylver arrestert for aksjon ved Førdefjorden

AKSJON: Leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, er sammen med flere aksjonister arrestert ved Engebø. Deres mål er å stanse anleggsarbeidet knyttet til gruveprosjektet ved Førdefjorden.

For andre dag på rad ble aksjonister fra Natur og Ungdom fjernet av politiet ved Nordic Minings gruveprosjekt ved Førdefjorden. På bildet blir Natur og Ungdoms leder Gina Gylver anholdt av politiet. Foto: Amanda Iversen Orlich / Natur og Ungdom / NTB
ARRESTERES: For andre dag på rad ble aksjonister fra Natur og Ungdom fjernet av politiet ved Nordic Minings gruveprosjekt ved Førdefjorden. Gina Gylver pågripes av politiet.
Publisert Sist oppdatert

Flere aksjonister ble torsdag fjernet av politiet ved Engebø etter å aksjonert for å stanse anleggsarbeidet til Nordic Minings gruveprosjekt ved Førdefjorden.

Blant dem er Gina Gylver, lederen av Natur og Ungdom. Det skriver naturvernorganisasjonen i en pressemelding.

Når Vårt Land snakker med Gylver sitter hun i bilen etter å ha blitt hentet av medaksjonister på politistasjonen. Der opplyser hun å ha vært i 3–4 timer. Med seg hjem har hun en bot på 10.000 kroner.

– Dette er første gangen jeg er blitt arrestert. Vi satt lenket til anleggsmaskinene da politifolk kom og klippet lenkene og bar oss inn i politibilen. Da føler man seg ganske maktesløs.

Ute av arresten og på vei tilbake til Vevring med boten i hånda. Jeg erkjenner ikke straffeskyld, fordi den miljøkriminaliteten vi prøver å forhindre er et mye større lovbrudd enn vårt. Jeg er klar til å lenke meg igjen, men håper jo @jcvestre lar meg slippe.

— Gina Gylver (@GGylver) May 5, 2022


Håper hun slipper gjentakelse

Gylver sier hun ikke vil godta boten, og at hun ikke erkjenner straffskyld.

– Jeg kommer til å ta det til retten. Jeg mener oppriktig at det ikke burde være vi som blir arrestert. Det er gruveselskapet som burde hindres. Og det er det politikerne som har makten til å gjøre.

– Men dere bryter loven?

– Miljøkriminaliteten som er i ferd med å skje er mye mer alvorlig enn at vi aksjonerer. Jeg føler meg moralsk forpliktet til å gjøre det jeg kan for å stanse ødeleggelsene av Førdefjorden, sier Natur og Ungdom-lederen.

– Jeg tar ikke lett på sivil ulydighet. Det er et virkemiddel man skal bruke med omhu, men det er en sikkerhetsventil i demokratiet, og et viktig, politisk virkemiddel, mener Gylver.

Hun sier hun er klar til å lenke seg fast igjen innen få dager, men håper at hun slipper.

Gruvedrift ved Førdefjorden

  • Gruveselskapet Nordic Mining har sikret seg rettighetene til å utvinne mineralene rutil og granat fra Engebøfjellet i Sunnfjord kommune.
  • Prosjektet er kontroversielt fordi restmassene fra gruvedriften etter planen skal deponeres på bunnen av Førdefjorden. Det medfører også naturinngrep.
  • Rutil brukes til å fremstille titandioksid, som brukes som hvitt fargepigment i blant annet maling, tannkrem og iskrem.

Stanser anleggsvirksomhet

Selskapet Nordic Mining har fått konsesjon til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden og bygge ut gruvedrift for å utvinne mineralene rutil og granat på Engebøfjellet ved Førdefjorden.

Gruveselskapet startet mandag å rive hus der industrianlegget skal bygges. Driftstillatelsen til gruveselskapet er av både Natur og Ungdom og Naturvernforbundet klaget inn til Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet opplyste til Vårt Land forrige uke at et vedtak kan ventes om ikke lenge.

Gylver sier de stort sett har hindret alt anleggsarbeid til nå.

– De har fått gravd litt her og der, men det er helt minimalt og slik tenker vi å fortsette å holde det. Men vi kan ikke holde på for alltid, det er næringsministeren som kan stanse prosjektet for godt, sier Gylver.

Leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, er sammen med flere aksjonister arrestert ved Engebø. Deres mål er å stanse anleggsarbeidet knyttet til gruveprosjektet ved Førdefjorden.
PÅGREPET: – Sivil ulydighet er ikke-voldelig og vi skjuler ingenting for politiet, Jeg mener det er et ekstremt viktig virkemiddel i politikk, sier leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver.

Organisasjonen hun leder har flere ganger oppfordret næringsminister Jan Christian Vestre om å stanse gruveprosjektet.

Administrerende direktør for Nordic Mining, Ivar Fossum, sa tidligere denne uken til Vårt Land at aksjonene har vært som forventet.

– Er det sider ved prosjektet der dere ser at det kan være usikkerhet om følgene for natur og miljø?

– Vi er ikke miljøeksperter, men har blitt trygge på kunnskapen som er lagt fram. Det har blitt gjennomført omfattende konsekvensutredninger og prosjektet er godkjent på alle nivåer hos myndighetene. Vi kommer fortsatt til å ha et sterkt fokus på mulig miljøpåvirkning i sjøen og på land gjennom byggeperioden og i driftsfasen, sier Fossum.


Powered by Labrador CMS