Gikk i klinsj med statsministeren: Bruktbutikker og frivillige uten krisehjelp, mens luksusbutikker får
Ap går hardt ut mot Erna Solberg for at det reviderte statsbudsjett kom uten kriseløsning for bruktbutikker, ideelle aktører og små organisasjoner med korona-tap.

– Når vi samtidig vet at store taxfree-kjeder gir utbytte i Tyskland eller veskebutikker i Akersgata som selger luksusvarer, mottar titalls støttemillioner, er dette absurd.
Salven – som irriterte statsministeren – kom fra Aps kulturtalskvinne Anette Trettebergstuen i Stortingets muntlige spørretime. Bakgrunnen: Stortinget påla Stortinget før påske å finne en hjelpeløsning for ideelle aktører som gjør viktige tjenester for det offentlige, men samtidig tapte inntekter i krisen.
Trettebergstuen kalte Stortingets pålegg en «marsjordre» til å hjelpe de frivillige som står på for andre.
– Land og strand står de på. Hvorfor har ikke Stortinget fulgt opp vedtaket, spurte hun.
• LES OGSÅ: Omstridt endring i frivilligstøtte utsatt: – Vi har fått en galgenfrist
Derfor er gjenbruksbutikker, frivillige og små organisasjoner uten krisehjelp
Like før påske skrev Vårt Land om gjenbruksbutikkene misjonsorganisasjoner eier og som nå stenges med milliontap. De ba om krisehjelp. Disse og en rekke andre små organisasjoner, bruktbutikker og stiftelser faller nemlig utenfor støttepakker.
De er ikke-skattepliktige og kunne ikke inngå i regjeringens mal. Men i et revidert nasjonalbudsjett – spekket med milliardløsninger for næringslov og til offentlig ekstrainnsats – la ikke finansministeren frem noen løsning.
Solberg advarte mot «moralsk pekefinger» – hardt i rette med Ap
Solberg hadde fint lite til overs for eksempelet om luksusbutikker fra Ap-representanten. Hun advarte mot bruk av moralsk pekefinger.
– Vi bør ikke ha noen moralsk pekefinger over hvem som får. Arbeidsplasser er arbeidsplasser, lød det fra statsministeren.
– En av de tingene jeg synes bra med de krisepakkene, er at vi ikke har laget moralsk fordømmelse over aktiviteten man driver med. Det opplever jeg at lå under hos Trettebergstuen.
«Vi får ikke på plass alt. Vi jobber døgnet rundt»
Solberg forsikret at regjeringen er «veldig opptatt» av å finne en løsning. Men trøbbelet ligger i at aktørene dette gjelder, ikke er registrert som aksjeselskap.
– Vi får ikke på plass alt. Vi jobber døgnet rundt, har det på listen og kommer tilbake til dette, var den kontante meldingen fra statsministeren.
Aps svar: Skal vi stå sammen i krise – må folk se det
Aps kulturtalskvinne forsikret at det ikke ligger noen «moralsk fordømmelse» i å trekke frem fordelen luksusbutikker har.
– Men det ser ut til at regjeringen er opptatt av å redde noen arbeidsplasser foran andre. Stortinget ba om løsning – den har ikke kommet. Skal vi klare å stå sammen i krisen, må folk se at myndighetene behandler arbeidsplasser likt, sa Trettebergstuen.
Hun ramset opp en rekke mindre aktører som ikke nyter godt av kraftstøtten til krisenæringer: Kreftforeningen, speidere, 4H, studentsammenslutningen ANSA og en rekke folkehøyskoler.
– Hvorfor brukte du butikker med luksusvesker som eksempel, Trettebergstuen?
– Det sier jo litt om forskjellene her. De små bruktbutikkene spiller en rolle i at folk kan kjøpe brukt og bærekraftig. Men de står i fare for å legge ned, mens butikker med luksusmerker får hjelp. Det sier jo noe om prioriteringene her, svarer Ap-politikeren.
KrF jobbet med saken – men havnet bak i køen
KrFs finanspolitiker, Tore Storehaug, jobbet før påske med å få inn ordninger for små ikke-kommersielle aktører i de store krisepakkene. Men stortingsflertallet plasserte initiativet bakover i køen. Men flertallet ville likevel ha en støtteordning på plass i neste omgang.
I pressen har det vært flere eksempler på ideelle tiltak som faller utenfor støtteordningene. I påskeuken omtalte Vårt Land eksempelvis Sørlandet Rehabiliteringssenter i Eiken, som under koronakrisen fikk null inntekter. Samtidig satt senteret med en million i faste utgifter.
Frivilligheten selv reagerer – vil ha kontantstøtte
Frivillighet Norge ber nå både kulturministeren og Stortinget finne løsninger. Selv om kulturfeltet har fått en hjelpepakke for tapte inntekter fra arrangementer, så treffer den ikke alle.
– Frivillighet Norge har bedt om en egen kontantstøtteordning for frivilligheten og fullfinansiering av momskompensasjonen. Når regjeringen nå heller satser alt på en utvidelse av arrangementsstøtten, går de inn for en ordning hvor de vet at en del av frivilligheten faller utenfor, påpeker generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i en pressemelding.
LES OGSÅ:
• Berit Aalborg: Alvorlig kutt i regjeringens klimabistand
• Sp inn i biothriller - fristilte representanter kan gi Ropstad nederlaget