Frykter returer til Syria
I Danmark og Tyskland snakkes det om å sende syrere hjem igjen. NOAS frykter at dette også vurderes av norske myndigheter.

NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere – er bekymret for at norske myndigheter skal tilbakekalle midlertidige oppholdstillatelser for syriske flyktninger bosatt i Norge.
Bekymringen bunner i en landrapport publisert av Udlændingestyrelsen (dansk utlendingsdirektorat) som beskriver forbedrede forhold i Syria. I rapporten står det blant annet: «Det er generelt en forbedring av forholdene i de regjeringskontrollerte områdene, særlig i Damaskus-provinsen.»
– Kun én side
NOAS-rådgiver Marek Linha er kritisk til rapporten fra Udlændingestyrelsen.
– Den samsvarer dårlig med FN-rapporten Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic, som også ble publisert i februar.
FN-rapporten beskriver regjeringsstyrker som vilkårlig arresterer og varetektsfengsler mennesker. Den forteller også om hvordan titusener av anholdte mennesker plutselig havner på offisielle lister over døde mennesker.
– De som returnerer er svært sårbare for å bli ansett som opposisjonelle. I Syria er det vanlig å torturere noen i avhør, og mange nylige returnerte blir internert og avhørt. Regjeringen forsøker å undersøke om de nylig returnerte kjenner folk som har vært motstandere, sier Linha.
LES MER: Tre millioner sperret inne med 20.000 terrorister.
Uenige dansker
I fjor instruerte den danske regjeringen Udlændingestyrelsen til å vurdere om sikkerhetssituasjonen i Syria har forbedret seg nok til å returnere syriske flyktninger.
Udlændingestyrelsen og Dansk Flyktninghjelp utarbeidet den ovennevnte landrapporten.
Funnene i rapporten førte til at Udlændingestyrelsen nektet å forlenge oppholdstillatelsen til seks syrere. Denne avgjørelsen ble senere omgjort av Flygtningenævnet (dansk utlendingsnemnda) da de vurderte at det var individuelle grunner for å beholde syrernes oppholdstillatelser.
Også i Tyskland har innenriksministere fra de tyske delstatene bedt den tyske regjeringen om å vurdere om de regjeringskontrollerte områdene er trygge nok for å sende hjem syriske flyktninger.
– Politisk markering
Linha ser ingen grunn til at Norge skal følge i fotsporene til Danmark, men blir ikke overrasket om det skjer.
– Den norske regjeringen markerer seg ofte politisk på utlendingsfeltet, men så skjer det i praksis lite, for eksempel Storskogpraksisen i 2015 eller instruksen om opphør av flyktningstatus fra 2016. Vi håper at syrere som har fått asyl i Norge slipper slik unødvendig usikkerhet.
Dersom UDI skulle bli instruert av regjeringen slik som i Danmark, behøver det ikke bety at det vil resultere i ny praksis.
– UDI er faglig sterke, så de finner nok ikke saker hvor det er forsvarlig å sende folk tilbake til Syria allerede i dag.
Likevel er NOAS urolig.
UDIs skriver i en e-post til Vårt Land at det ikke er kjent for dem at regjeringen har kommet med initiativ til dem om Syria.
LES MER: Norge gjør asylporten trangere.
Justisdepartementet
Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Kristoffer Sivertsen (Frp) sier det er UDI som vurderer tilbakekall av oppholdstillatelser.
– Det har ikke vært noen samtaler mellom politisk ledelse og syriske myndigheter.
Sivertsen sier at regjeringen, i møte med den syriske flyktningsstrømmen, foreslo å øke botidskravet for permanent oppholdstillatelse fra tre til fem år i 2016.
– Det ville medført at utlendinger måtte ha minst fem års botid før de kunne få varig opphold i Norge.
Ifølge Statistisk sentralbyrå tok Norge imot 9500 flyktninger fra Syria i 2016. Dagens regel innebærer at disse syrerne kan søke om permanent opphold i 2019.
LES MER: Ikke på over 20 år har færre asylsøkere kommet til Norge.