Frykter returer til Syria

I Danmark og Tyskland snakkes det om å sende syrere hjem igjen. NOAS frykter at dette også vurderes av norske myndigheter.

Åtte måneder gamle Maria på reise fra Salzburg til München i 2015. Nå er hun snart 5 år. Hun og familien er fra nær Damaskus. Ifølge Financial Times mener Danmark at Damaskus er trygt med tanke på returnering av syriske flyktninger, men flere rapporter sier at nylig returnerte er i stor risiko for å bli forfulgt av Assads regjeringsstyrker.
Publisert Sist oppdatert

NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere – er bekymret for at norske myndigheter skal tilbakekalle midlertidige oppholdstillatelser for syriske flyktninger bosatt i Norge.

Bekymringen bunner i en landrapport publisert av Udlændingestyrelsen (dansk utlendingsdirektorat) som beskriver forbedrede forhold i Syria. I rapporten står det blant annet: «Det er generelt en forbedring av forholdene i de regjeringskontrollerte områdene, særlig i Damaskus-provinsen.»

Kun én side

NOAS-rådgiver Marek Linha er kritisk til rapporten fra Udlændingestyrelsen.

– Den samsvarer dårlig med FN-rapporten Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic, som også ble publisert i februar.

FN-rapporten beskriver regjeringsstyrker som vilkårlig arresterer og varetektsfengsler mennesker. Den forteller også om hvordan titusener av anholdte mennesker plutselig havner på offisielle lister over døde mennesker.

– De som returnerer er svært sårbare for å bli ansett som opposisjonelle. I Syria er det vanlig å torturere noen i avhør, og mange nylige returnerte blir internert og avhørt. Regjeringen forsøker å undersøke om de nylig returnerte kjenner folk som har vært motstandere, sier Linha.

LES MER: Tre millioner sperret inne med 20.000 terrorister.

Uenige dansker

I fjor instruerte den danske regjeringen Udlændingestyrelsen til å vurdere om sikkerhetssituasjonen i Syria har forbedret seg nok til å returnere syriske flyktninger.

Udlændingestyrelsen og Dansk Flyktninghjelp utarbeidet den ovennevnte landrapporten.

Funnene i rapporten førte til at Udlændingestyrelsen nektet å forlenge oppholdstillatelsen til seks syrere. Denne avgjørelsen ble senere omgjort av Flygtningenævnet (dansk utlendingsnemnda) da de vurderte at det var individuelle grunner for å beholde syrernes oppholdstillatelser.

Også i Tyskland har innenriksministere fra de tyske delstatene bedt den tyske regjeringen om å vurdere om de regjeringskontrollerte områdene er trygge nok for å sende hjem syriske flyktninger.

– Politisk markering

Linha ser ingen grunn til at Norge skal følge i fotsporene til Danmark, men blir ikke overrasket om det skjer.

– Den norske regjeringen markerer seg ofte politisk på utlendingsfeltet, men så skjer det i praksis lite, for eksempel Storskogpraksisen i 2015 eller instruksen om opphør av flyktningstatus fra 2016. Vi håper at syrere som har fått asyl i Norge slipper slik unødvendig usikkerhet.

Dersom UDI skulle bli instruert av regjeringen slik som i Danmark, behøver det ikke bety at det vil resultere i ny praksis.

– UDI er faglig sterke, så de finner nok ikke saker hvor det er forsvarlig å sende folk tilbake til Syria allerede i dag.

Likevel er NOAS urolig.

UDIs skriver i en e-post til Vårt Land at det ikke er kjent for dem at regjeringen har kommet med initiativ til dem om Syria.

LES MER: Norge gjør asylporten trangere.

Justisdepartementet

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Kristoffer Sivertsen (Frp) sier det er UDI som vurderer tilbakekall av oppholdstillatelser.

– Det har ikke vært noen samtaler mellom politisk ledelse og syriske myndigheter.

Sivertsen sier at regjeringen, i møte med den syriske flyktningsstrømmen, foreslo å øke botidskravet for permanent oppholdstillatelse fra tre til fem år i 2016.

– Det ville medført at utlendinger måtte ha minst fem års botid før de kunne få varig opphold i Norge.

Ifølge Statistisk sentralbyrå tok Norge imot 9500 flyktninger fra Syria i 2016. Dagens regel innebærer at disse syrerne kan søke om permanent opphold i 2019.

LES MER: Ikke på over 20 år har færre asylsøkere kommet til Norge.

SYRIA

  • Den syriske borgerkrigen begynte offisielt 15. mars i 2011.
  • Nær 12 millioner mennesker trenger humanitær hjelp.
  • Omtrent 6.7 millioner syrere er flyktninger, og 6.2 millioner er fordrevet internt i landet.
  • 70 prosent av syrere lever i ekstrem fattigdom.
  • UD har frarådet alle reiser til eller opphold i Syria siden 2013.
  • Kilde: Worldvision.org, Utenriksdepartementet.
Powered by Labrador CMS