Frykter mye show og lite dialog
Hvis prinsessens arrangement i Petrikirken ligner på det vi tidligere har sett fra den kanten, vil andre lokaler passe bedre, mener TF-professor Notto Thelle.

– Kirken har et ansvar for å være en motvekt mot kommersialisering av religion og åndelighet, sier TF-professor og ekspert på østlig religion, Notto Thelle.
Bekymret
Han har «en viss bekymring» for at arrangementet Prinsessen og sjamanen, som går av stabelen i Petrikirken i Stavanger mandag,kan bli «mye show og lite dialog», noe han mener flere av de andre arrangementene Märtha Louise har hatt med nyreligiøse ledere har båret preg av.
– Jeg har vært til stede ved flere i den tiden prinsessen var opptatt av engler og inviterte folk som påstod at de formidlet kontakt med avdøde ånder. Hvis prinsessens og sjamanens turné tilsvarer noe av dette, tenker jeg nok at denne typen arrangement i leide lokaler hadde passet bedre andre steder enn i en kirke. Så vidt jeg skjønner, blir det dialogiske bare en ramme for arrangementet, og kirkens kommentar kanskje ikke mer enn noen kritiske fotnoter, sier han.
LES OGSÅ: Prinsessens nye kjæreste påkaller både engler og dyreånder for å fordrive ondskap
Ny debatt
Arrangementet i Petrikirken er første stopp på prinsesse Märtha Louises turné sammen med den såkalte sjamanen Durek Verrett. Debatten om arrangementet har tatt seg opp etter at det ble kjent at prinsessen har et privat kjærlighetsforhold til sin turnépartner. I arrangementet skal Märtha Louise intervjue Verrett om hans livssyn og angivelig overnaturlige evner.
Kirken sa ja til leieforholdet på den betingelsen at dialogprest Silje Trym Mathiassen innledet samtalen og plasserte samtalen det inn i en kontekst som kan forsvare at den fant sted i en kirke.
Det har kommet en rekke reaksjoner på arrangementet. Ifølge Mathiassen er de både positive og negative kommentarer. De positive tilbakemeldingene har også kommet fra folk i menigheten.
– Blir samtalen på noen måte påvirket av at det er to personer med et nært personlig forhold som skal snakke?
– Det vil jo vise seg, men jeg tror ikke noen har vondt av å se to mennesker som elsker hverandre og som er opptatt av å snakke om menneskets åndelige dimensjon, sier Mathiessen.
LES OGSÅ: Reagerer på at prinsessen tar med seg sjaman inn i kirken
«For fryktsom»
Notto Thelle mener det kan være vanskelig å definere noen klar grense for hvor kommersielt et arrangment kan være. Han peper på at kommersielle julekonserter er en tradisjon i mange kirker.
Han understreker også at han har tillit til de ansvarlige for kirkelig dialogarbeid i Stavanger og tror «de vet hva de gjør og vil markere tydelig hva kirken står for».
– En god dialog med sjamaner kan være en nyttig prosess for kirken – også i en kirke, sier han.
– Jeg har selv hatt samtaler med sjamaner eller andre nyreligiøse ledere i kirker og menighetslokaler, men da handler det om direkte samtale ansikt til ansikt der en har tid til å lytte, dele erfaring, summe seg og svare. Man behøver ikke å være meningsfeller for å ha utbytte av slike dialoger, sier han.
Thelle mener kirken har vært for redd for en del andre typer religiøse uttrykk enn de tradisjonelle kirkelige.
– Kirken har vært altfor fryktsom overfor andre religioner og åndelige tradisjoner. Men forståelse skapes ikke først og fremst gjennom show, medieoppmerksomhet og kjendiser. Forståelse skapes ved å bygge relasjoner og vennskap på tvers, samarbeid om felles anliggender og en kontinuerlig kritisk og nysgjerrig åpenhet. Det er slike ting de kirkelige dialogsentrene holder på med hver eneste dag, sier han.
LES OGSÅ: «Stor forskjell på å åpne kirkerommet for sjamanisme og å opne for en person som er sjaman»