Frykter Listhaug i «fri dressur»
Hvis Sylvi Listhaug blir nestleder i Frp, kommer ordskiftet igjen til å bli polarisert, frykter Antirasistisk senter og NOAS.

På Frps sentralstyremøte 3. september skal det konstitueres en ny 1. nestleder for å fylle vervet Per Sandberg etterlot seg da han trakk seg som statsråd denne uken. Sylvi Listhaug overtar trolig hans stol.
– Jeg er ydmyk og beæret av å bli nevnt som aktuell nestlederkandidat. Jeg stiller meg til disposisjon for partiet dersom de ønsker meg i en slik rolle, forteller hun Dagbladet.
Frp skal på landsmøtet våren 2019 velge ny ledertrio. Mange mener at den som konstitueres til nestledervervet er så godt som sikret seier på landsmøtet.
Les også: Sandberg går av som fiskeriminister og nestleder i Frp.
«Fri dressur»
Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk senter, er rimelig sikker på hvilken retorisk linje Listhaug velger som nestleder.
– Nå har hun ingen grunn til å legge bånd på seg, slik hun i alle fall burde ha hatt som landets justisminister. Hvis ikke Siv Jensen spiller en rolle som korrigerende instans, så kan vi se en Listhaug i fri dressur, sier Berglund Steen.
Han mener at Listhaug nører opp under et farlig hat.
– Jeg var på et foredrag om konspiratorisk hat etter Utøya på Arendalsuka. Den mye omtalte Facebook-posten hennes ble brakt opp som et eksempel på slikt hat. Som nestleder i partiet er jeg redd hun vil bidra til å alminneliggjøre og skape aksept for farlig retorikk, sier Berglund Steen.
Berglund Steen er overrasket og skuffet over at Frp trolig tar Listhaug inn som nestleder. Han mener det er galt at hun «belønnes» med nestledervervet bare måneder etter hun fikk avskjed i nåde som statsråd.
– Hun er trolig den profilerte politikeren som har lært minst av 22. juli, sier han.
Les også: Sirkus Arendal.
To tunger
Da Listhaug entret scenen på et arrangement under Arendalsuka i går brukte hun over halvparten av sin tilmålte tid til å snakke om innvandring og integrering. Det til tross for at hun nå er helsepolitisk talsperson i Frp.
– Vi må fortsette å kalle en spade for en spade, erklærte hun i kjent stil, skriver NTB.
Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), frykter at Frp nå vil kommunisere med to tunger: En i regjering og en annen utenfor. Akkurat som i begynnelsen av Solberg I-regjerings periode, da de mest kontroversielle Frp-profilene ikke var statsråder.
– Det ser ut som statsministeren igjen kommer til å akseptere en linje der Frp kan drive med dobbeltkommunikasjon i regjering, sier Austenå.
– Trenger ikke Frp politikere som Listhaug for å vinne et viktig velgersegment i valget neste år?
– Jo, det er klart. Men polariserende retorikk er ødeleggende for god integrering. Frp har et medansvar i regjering for den integreringsdugnaden som statsministeren har initiert og lagt stor vekt på. Som et ansvarlig regjeringsparti må de stå for regjeringens prosjekter, sier Austenå.
Les også: Tor Mikkel Wara (Frp) sier han ønsker å avvikle all offentlig støtte til muslimske trossamfunn.
Innestemme
Austenå forteller at debattklimaet har vært mer konstruktivt uten Listhaug i rampelyset.
– Det har vært noen deilige måneder uten Listhaug. Det har faktisk vært mulig å diskutere integreringsutfordringer med innestemme, da er det lettere å finne gode løsninger, sier Austenå.
Erfaringene med Listhaug som statsråd er at hun benytter posisjonen til å polarisere, mener hun.
Ambisjon
Jo Saglie, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, mener at Listhaug i utgangspunktet ikke må være mer balansert som nestleder enn som justisminister. Heller tvert imot.
– Jeg vil tro en statsråd må legge større bånd på seg enn en partinestleder må gjøre, sier han.
Hvis Listhaug har ambisjoner om å bli leder i Frp en dag kan det argumenteres for både at både splittende og forsonende retorikk kan være lurt, mener han.
– På den ene siden bør hun ha evnen til å samle partiet og appellere til alle fløyer i partiet som partileder. På den andre siden kan det være at de splittende utspillene skaper popularitet blant velgere og medlemmer og derfor vil kunne styrke henne, sier Saglie.