Frykter for folkemakt
Flertallet på Stortinget er skeptiske til avtalen som vil gi internasjonale selskaper rett til å saksøke Norge. Men de har ikke makt til å påvirke utformingen av den.

Solberg-regjeringen ønsker å øke bruken av såkalte bilaterale investeringsavtaler med andre land. Dette vil gi internasjonale selskaper mulighet til å saksøke Norge for manglende profitt. Men forslaget støttes ikke i Stortinget. Hverken opposisjon eller samarbeidspartier vil støtte det blåblå forslaget i nåværende form.
– I likhet med LO, den ene, tunge organisasjonen som hittil har kommet med høringsuttalelse, mener vi det trengs en konsekvensutredning. I stedet for å halse avgårde uten å vite følgene, sier Else-May Botten, næringspolitisk talsperson i Ap.
LES MER: – Få vinner fram i rettssalen, sier Mæland
Får ikke påvirke
Men selve forslaget til avtale skal etter planen ikke behandles i Stortinget, som gjør at de folkevalgte ikke får bestemme hvordan avtalen skal utformes. Stortinget kan først og fremst bestemme hvorvidt hver enkelt investeringsavtale skal ratifiseres eller ikke.
Ifølge næringsminister Monica Mæland (H) er dette del av Stortingets og regjerings vanlige arbeidsdeling, og derfor uproblematisk. Opposisjonen derimot, er ikke like sikre:
– Man kan jo kjøre på, men det vil virke mot hensikten på sikt. Men når en modell for flere ulike avtaler skal utformes, vil det være viktig med et bredt flertall i ryggen, sier Botten i Ap.
LES MER: – Snus skaper sult, så slutt med det!
Frykter for folkestyre
Ap la selv frem et lignende forslag i 2008, men trakk det etter sterkt press, blant annet fra regjeringsmakker Sp.
Tidligere Sp-leder og stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete, har ikke skiftet syn:
– Dette berører selve kjernen i folkestyret. Å gi internasjonale investorer mulighet til å saksøke stater, vil svekke politikeres mulighet til å ivareta interessene til menigmann.
Miljøpartiet de Grønne, som generelt er kritisk til for mye frihandel, vektlegger det samme:
– Vi er for gode handels- og investeringsavtaler, men er skeptiske til å si fra oss en del av egen råderett. Vi vil ikke havne i en situasjon der vi tilsidesettes av multinasjonale interesser, sier nasjonal talsperson Hilde Opoku.
Førdefjorden
Som Vårt Land skrev torsdag, kan muligheten for at Norge blir saksøkt koste oss dyrt, samt vanskeliggjøre politiske innstramminger.
MDG bekymrer seg spesielt for at norske miljøstandarder skal stoppes:
– Se for deg et scenario der vi nasjonalt stopper gruvedumping i Førdefjorden etter å ha innført en investeringsavtale. Da kan vi risikere at et selskap kommer og anklager oss for å ha skapt en konkurransehindring for dem. Den situasjonen vil vi nødig komme opp i, sier Opoku.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Truer u-land. Ifølge Navarsete truer avtalen også andre land. Når Norge har kunnet bygge opp økonomien sin ved å beskytte norsk næringsliv, må u-land kunne gjøre det samme, mener Navarsete.
Hennes tredje ankepunkt er at norske investorer som vil investere i Norge kan få konkurranseulempe.
– De kan ikke bruke den internasjonale tvisterettsdomstolen, slik utenlandske investorer vil ha mulighet til.
– Tror du dere vil få flertallet på Stortinget med på laget i denne saken?
– Jeg syns det er veldig positive signaler fra KrF og Venstre. Og jeg syns også Ap har vært tydelige på å si at de vil ha en konsekvensanalyse.