Frp-topp vil kutte handelsbånd til «bandittstater» og legge Kina-avtale på is
LANDSMØTE: Ketil Solvik-Olsen er «kjempebetenkt» over avhengighet av Kina og vil ha oppbrudd. Frp-toppen mener Norge må «tenke helt nytt» om handelspolitikk og «bandittstater».

Fremskrittspartiets 1. nestleder, Ketil Solvik-Olsen, tar nå til orde for å legge forhandlingene om en handelsavtale med Kina på is.
– Jeg mener en bør sette den på pause, og virkelig drøfte hvordan dette er opp mot sikkerhetspolitiske hensyn, sier den tidligere statsråden i Solberg-regjeringen på spørsmål fra Vårt Land.
Russlands invasjon av Ukraina har gjort det tydelig for Solvik-Olsen at Norge må tenke mer på sikkerheten vår i energi- og handelspolitikken. Fra talerstolen på landsmøtet advarte han beint ut Norge mot å gjøre seg avhengig av «bandittstater».
– Det handler om å gjøre oss uavhengig av de bandittstatene som har ideologier og tanker som ikke kan forenes med demokrati. Alle de verdiene vi setter så høyt, sa Solvik-Olsen.
Oppgjør om handels- og energipolitikk: – Må tenke helt nytt
Det var et aldri så lite oppgjør med sider av norsk og vestlig handels- og energipolitikk, som Frp-toppen leverte fredag ettermiddag. Ukraina-krigen har vært en kraftig vekker for ham.
– Jeg er kjempebetenkt for at Vesten fortsatt flytter industri til Kina – samtidig som Kina ikke står opp mot overgrepet Russland gjør i Ukraina. Det gjør at vi må tenke helt nytt – ikke bare om energipolitikk – men også handelspolitikk, sa han.
Solvik-Olsen er partileder Sylvi Listhaugs nummer to. I den åpne debatten på landsmøtet etterlyste han nyorientering:
– Jeg støtter frihandel – men jeg støtter frihandel mellom parter som respekterer spilleregler. Som sørger for at vi respekterer demokrati og menneskerettighetsbasert samfunn i fellesskap. Om noen ikke gjør dette, skal ikke vi være med på å bygge opp deres økonomiske og energimessige makt. Her er det ganske mange ting vi må se annerledes på.

– Vi må være oppmerksomme på hvem vennene våre er
Ketil Solvik-Olsen satt som statsråd i Solberg-regjeringen, som startet det pågående arbeidet med den norsk-kinesiske handelsavtalen. Den gamle tanken om at økonomisk vekst på sikt vil gi demokrati, har fått seg et alvorlig skudd for baugen, fastslår han nå.
– Vi har trodd at vi var ferdige med landbaserte kriger. Vi har sett på det som skjer i Russland som interne forhold. Vi har også trodd at Kina gradvis ville utvikle seg demokratisk. Nå setter Kina seg på sidelinjen, men tar heller ikke avstand fra det Russland gjør, sier Solvik-Olsen.
Årsaken kan være at Kina vil ha handlingsrom til å invadere Taiwan, mistenker Frp-toppen. Da kan ikke Kina godta en verdensorden der slik maktbruk møtes med sanksjoner.
– Derfor må vi være ekstra oppmerksomme på hvem vennene våre er. Hvem støtter opp om samfunnssystemet og verdiene vi legger til grunn? Hvis de som står på utsiden av dette selskapet samtidig skal forsyne oss med energi, industriproduksjon og billige chipper, så er vi veldig sårbare, sier Solvik-Olsen.
– Så du sier at det har vært manglende samsvar mellom idealene våre og hva vi har gjort i handels- og energipolitikken. Og du mener vi nå i større grad må ta konsekvensen og gjøre noe med det?
– Ja. Vi må se det i en sikkerhetspolitisk sammenheng i større grad.
Advarer mot «bandittstater» i energipolitikken
Krigen i Ukraina har også blottlagt Europas avhengighet av russisk gass. På landsmøte advarte Ketil Solvik-Olsen også mot å gjøre seg avhengig av energi fra «bandittstater», slik som oljerike land i Midtøsten og i Latin-Amerika.
– De sitter på ressurser, er ikke demokratisk styrt, bruker enten pengene til å undertrykke egen befolkning eller å spre et ikke akkurat demokratisk budskap, utdyper han overfor Vårt Land.
«[E]nergiforsyningen svekkes i de demokratiske landene. Makten går til Midtøsten, Sør-Amerika og Russland som kan bruke det til å tvinge sine systemer og ideologier på oss», fastslo Solvik-Olsen fra landsmøtets talerstol.
– Lite visste vi om hvor ille det kunne gå, bare få måneder senere. Nå står vi i det, fortsatte han.
Et sentralt poeng for Solvik-Olsen er derfor at Norge har et ansvar for å være en stabil energileverandør ved å forsyne Europa med gass. Det er rett og slett sikkerhetspolitisk farlig å trappe ned norsk olje- og gass, slik andre partier foreslår, mener han.
– Det handler om samfunnssystemene våre. Der må vi på banen, sa Frp-nestlederen til landsmøtet.
Mener Europa ikke slipper unna kjernekraft
– Hvordan vil du sikre uavhengighet av bandittstater i energipolitikken, Solvik-Olsen?
– På kort sikt kommer vi ikke unna olje, gass og dessverre kull. Du klarer ikke skru av en bryter og opprette noe nytt, uten at energiprisene går i været. Til energi og transportformål må vi på kort sikt ha kontroll på de ressursene vi bruker, gjøre oss mindre avhengig av det som blir importert og øke produksjonen av energi fra andre kilder.
Der rekker det uansett ikke med kraftfull satsing på grønt skifte, sterkere og sikrere energikilder må til. Om kjernekraft ikke trengs i Norge, så trengs det i den europeiske energimiksen, mener Solvik-Olsen.
– I Europa er kjernekraft sikkerhetspolitisk viktig for de verdiene vi bygger på, sier han.
NB: Denne saken er endret:
• 30. april klokken 11.30: Ved en feil sto det «brudd» i ingressen i stedet for «oppbrudd». Dette er nå rettet.
• 30. april klokken 12.00: Sitat om at «energiforsyningen svekkes i de demokratiske landene» var fra Solvik-Olsens innlegg på landsmøtet, ikke fra en kronikk han skrev i Aftenposten før valget, slik det opprinnelig sto i artikkelen. Dette er nå rettet.