Fredsprisvinner tapte oppsigelsessaken

Nobelprisvinner Muhammad Yunus anket sin egen oppsigelse, men fikk ikke medhold.

Muhammad Yunus i retten mandag. Han fikk ikke medhold og er ikke lenger leder for mikrolånbanken han grunnla.
Publisert Sist oppdatert

Enda en gang har Yunus fått bekreftet at han ikke lenger er ønsket som leder for mikrolånbanken han grunnla.

– Vi er ikke overrasket, vi ventet dette. Domstolen har bare opprettholdt den ulovlige avgjørelsen i Bangladeshs sentralbank, sier en av Yunus' advokater, Sara Hossain.

– Dette er en trist dag for Bangladesh, føyer hun til.

Yunus selv var ikke til stede i retten tirsdag. Han skal ha ventet at han kom til å tape, og har ennå ikke bestemt om han vil anke avgjørelsen til høyesterett.

LES MER: Yunus fikk sparken - går til retten

Mikrolån. I 2006 ble Yunus tildelt Nobels fredspris og feiret over hele verden for å ha grunnlagt Grameen Bank, som gir mikrolån til fattige bangladeshere.

I forrige uke fikk han sparken etter et vedtak i Bangladeshs sentralbank. Begrunnelsen var at Yunus hadde passert pensjonsalder, som i Bangladesh er 60 år for bankansatte.

Nektet å gi seg. Yunus nektet å forlate banken og har fortsatt å møte opp på jobb mens han har ventet på ankeavgjørelsen.

Men ifølge dommer Muhammad Mamtaj Uddin Ahmed er det ingen tvil om at Yunus er blitt for gammel til å være banksjef.

– Yunus har fortsatt i jobben sin uten noen lovlig basis. Derfor ble anken hans avvist, sier dommeren.

Selv om oppsigelsen begrunnes med formelle pensjonsregler, er det ifølge Yunus' støttespillere helt andre årsaker som ligger bak. Helt siden 2007 har han ligget i en intens strid med Bangladeshs regjering som følge av at han lanserte en idé om å danne sitt eget politiske parti.

– Blodsuger. Det vakte sterke reaksjoner i regjeringen, og statsminister Sheikh Hasina har siden vært en besk kritiker av Yunus' virksomhet. En norsk dokumentarfilm – vist i NRKs Brennpunkt – der det også ble rettet kritikk mot Yunus, ble vist i landet i desember, og etter dette har tonen blitt enda verre. Blant annet har Hasina anklaget ham for å «suge blod ut av de fattige» og for å ha drevet med skattesnusk.

Den bangladeshiske staten eier 25 prosent av aksjene i Grameen Bank. Banken har 24.000 ansatte og gir lån til om lag 8 millioner låntakere, de fleste fattige mennesker på landsbygda.

Powered by Labrador CMS