Forsker om pårørendestrategi: – Dette er et varslet problem over mange år
OMSORG: – Systemet vi har i dag, skaper nye pasienter, sier helseforsker. Hun mener det går for sakte med implementeringen av regjeringens plan for å ivareta pårørende til hjelpetrengende. – Vi er fortsatt tidlig i planperioden, svarer helseminister Bent Høie.

– Det går for sakte med implementeringen. Dette er et varslet problem over mange år, sier helseforsker Inger Johanne Bergerød ved Universitetet i Stavanger (UiS).
Hun er i tillegg koordinator i Nettverk for pårørendeforskning. I fjor lanserte regjeringen en plan for å ivareta pårørende til hjelpetrengende. På torsdag skrev sokneprest Mari Saltkjel i Vårt Land at «som mor til et kronisk sykt barn har jeg til gode å møte noen i helsevesenet som kjenner regjeringens pårørendeplan». Hun spurte helseminister Bent Høie hvor handlingsplanen ble av. Høie svarer på kritikken nederst i saken.
– At det kommer en strategi, er et tydelig signal og en anerkjennelse av pårørende. Men man kan spørre seg hvor konkret den er, det er en av utfordringene, sier forskeren. Hun understreker samtidig at hun er veldig positiv til strategien.
Forskningen på pårørende er entydig, forklarer Bergerød: Pårørende har lavere livskvalitet enn gjennomsnittet, og mange blir selv syke.
– Systemet vi har i dag, skaper nye pasienter. Og det må vi for alle del unngå, sier hun.

Forstørrelsesglass
Koronapandemien har rammet norske pårørende hardt. Bergerød forteller om demenspasienter som har blitt sendt hjem uten tiltak, og dagsentre som stengte ned.
– Pandemien er et stort forstørrelsesglass for problemene som allerede var der, sier UiS-forskeren.
Hun er ikke overrasket om norske helsearbeidere ikke kjenner til pårørendestrategien. Regjeringen lanserte strategien i desember i fjor, som en utvidelse av den allerede eksisterende veilederen for pårørende fra 2017. Heller ikke den er godt kjent i helsesystemene, mener hun.
Den nye strategien har tre hovedmål for årene 2021-2025:
- Anerkjenne pårørende som en ressurs,
- ivareta pårørende slik at de kan leve gode liv og kombinere pårørenderollen med utdanning og arbeid, og
- sørge for at barn ikke må ta omsorgsansvar for familie og andre.
For å si det sånn – vi blir et land som selger flere voksenbleier enn barnebleier etter hvert
Anita Vartland i Pårørendealiansen
Forventer handling
Anita Vatland er leder i Pårørendealliansen, en paraplyorganisasjon som representerer ulike helseorganisasjoner, som for eksempel Pensjonistforbundet og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Vatland er klar på at de forventer handling både fra sittende regjering og en potensiell ny regjering etter valget.
– Helsetjenesten har måttet prioritere koronaarbeid. Mange pårørende har blitt sittende alene med ansvaret under pandemien. Så vi forventer fart i implementeringen av strategien fremover, sier leder Anita Vatland i Pårørendealliansen.
Pårørendealiansen er særlig kritiske til strategiens andre punkt om balansen mellom arbeid, familieliv og pårørendeansvar.
– Der leverer de ingen nye tiltak. De har ikke gjort noe annet enn å skissere opp det som er dagens ordninger, sier Vatland.
Hun nevner ekstra omsorgsdager – ikke bare til å være hjemme med syke barn – som en ordning som ville gjort det enklere for pårørende å få god livskvalitet.
– For å si det sånn, vi blir et land som selger flere voksenbleier enn barnebleier etter hvert, sier Vatland med glimt i øyet.

«Tidlig i planperioden»
Helseminister Bent Høie mener pårørende er en viktig ressurs for syke og omsorgstrengende. Men slik som det siste året har vært krevende for de pårørende, mener han også det har vært krevende for helse- og omsorgstjenestene. Han forklarer overfor Vårt Land at mye tid og ressurser har gått med til å håndtere pandemien.
«På tross av dette er vi allerede i gang med gjennomføring av tiltak i pårørendestrategien slik som nasjonal pårørendeundersøkelse, og tilskuddsordning til å opprette og teste modeller for fleksible avlastningstilbud», skriver han i sitt e-postsvar, og bemerker at Helsedirektoratet følger opp strategien.
Mari Saltkjel skrev i sin kommentar at hun hadde til gode å møte noen i helsevesenet som kjenner til denne pårørendeplanen.
– For å låne Saltkjels spørsmål: Hvor blir det av julegaven du lovet på den nasjonale pårørendekonferansen i 2020?
«Vi er fortsatt tidlig i planperioden. Det er min forventning at tiltakene som er relevante for den enkelte tjeneste i møtet med pårørende blir bedre kjent etterhvert som planperioden skrider frem. Helsedirektoratet er ansvarlig for gjennomføringen av strategien, og jobber nå med å planlegge gjennomføringen for hele planperioden. Jeg har bedt Helsedirektoratet om å samarbeide med relevante aktører, som for eksempel KS og bruker- og pårørendeorganisasjoner i gjennomføring av planen. På den måten skal alle deler av tjenesten bli involvert og strategiens tiltak bli bedre kjent og implementert», skriver Høyre-statsråden.