Flyktning-frykt løfter Orbán
På nesten alle felt møter opposisjonen trøbbel med å stoppe Viktor Orbáns makt i Ungarn, mener ekspert i liberal tenketank.

– Valgsystemet er slik at opposisjonspartier må gå sammen for vinne mandater over regjeringspartiet Fidesz. Det har de ikke maktet, sier Andrea Virág i den uavhengige tankesmien Republikon i Budapest.
I år er det 30 år siden Jernteppets fall og slutten på blokkdelingen av Europa. Dagens ungarske lederskap vekker bekymring i EU og vestlig verden fordi ferden går i antidemokratisk retning.
Valget i fjor vår kan ifølge skeptikere forsterke tendensen: Da vant Fidesz ikke bare solid flertall. Opposisjonen ble motløs over at regjeringspartiet nok en gang også fikk tilstrekkelig styrke til å endre landets forfatning på egen hånd.
LES OGSÅ: Ungarn stenger flyktningene ute
Tredelt trøbbel
– Det var et sjokk for opposisjonen. Den sliter med å få kreftene tilbake, sier Virág.
– Hvordan kunne en så omstridt leder vinne så stor støtte?
– Tre forhold forklarer mye: Økonomien i landet er blitt bedre – og undersøkelser har tidligere vist at dette løfter regjeringspartiet. Det neste er at i migrasjons- og flyktningspørsmål er Fidesz uten konkurranse. Sist, men ikke minst, er opposisjonen svært dårlig posisjonert og sliter med å finne fortellinger som kan konkurrere med Orbáns løfter, forklarer Virág.
LES OGSÅ: Valgkamp med korsfarer-retorikk
Flyktning-frykt
Da flyktningstrømmen kom i 2015, spisset Orbán retorikken. Ikke bare hadde han fått bygget det store grensegjerdet mot nabostatene, han gjentok og gjentok at migrasjon var en trussel.
– Er redselen for flyktninger virkelig så avgjørende blant vanlige velgere?
– Ja, vanlige innbyggere er virkelig redde. Velgere i landets distrikter har vel knapt møtt en flyktning, men de ser innslag på regjeringsvennlig TV om flyktninger filmet i bybildet utenlands. Disse er gjerne fremstilt på en truende måte, svarer Virág.
15 minutter hver
Landets medievirkelighet bremser et alternativt nyhetsbilde: Utenfor byene er sosiale medier lite utbredt – og TV-sendingene fra Orbán-vennlige stasjoner enerådende. Foran valget i 2018 fikk dessuten opposisjonen knapt tilgang til riksfjernsyn: 15 minutter hver var alt de fikk.
I følge Virág kontrollerer oligarker på Orbáns lag de fleste avisene. Og partifinansieringssystemet favoriserer Fidesz.
LES OGSÅ: Frykter at Europas demokratikrise blir langvarig
Splittet
Men en viktig årsak til at Fidesz vinner frem, er altså valgsystemet og opposisjonens egne strategiske evner.
– Når parlamentsmedlemmer vinnes fra enmannskretser, må de andre partiene enes om en samlende kandidat for dem alle for å kunne slå ut Fidesz. Det strever de med – for alle partiene vil jo helst stille opp selv. Men de har trøbbel med de politiske alternativene også.
– Hvordan da?
– Opposisjonspartiene gir på mange felt opp å konkurrere. Siden velgerne har så stor redsel for flyktninger og Orbán profilerer seg så sterkt, tenker andre partier: Her kan vi ikke vinne, uansett. Dessuten mangler de forståelig innhold for velgerne. Svaret er ofte at «vi vil ikke det som Fidesz vil».
Første sjanse til å utfordre Fidesz igjen er ved valget til EU-parlament denne våren.