Europeiske demokratiforkjempere nomineres til Nobels fredspris

FREDSPRIS: – Dette er en nominasjon til kampen for et demokratisk Europa, sier Ap-politiker Jette Christensen om fredsprisnominasjonen.

I et digitalt møte på fredag diskuterte Yara-ledelsen arbeidernes situasjon med opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja, her avbildet under en demonstrasjon i København i oktober.
Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja er blant demokratiforkjemperne Jette Christensen nominerer til Nobels fredspris.
Publisert Sist oppdatert

Ap-politiker Jette Christensen har nominert den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, den polske dommerforeningen IUSTITIA og den ungarske Helsingforskomiteen til årets Nobels fredspris.

– I flere land på vårt eget kontinent foregår det systematiske nedbyggingen av demokratiske institusjoner. Når det skjer, må vi gjøre noe med det. Det er disse menneskene i disse organisasjonene som bærer dette hver dag, og dette er en nominasjon til kampen for et demokratisk Europa, sier hun til Vårt Land.

Felles verdier

Med denne nominasjonen ønsker Jette Christensen å rette søkelyset mot det hun ser på som demokratisk tilbakegang – og de som jobber for å motvirke nettopp det.

– I flere land på vårt eget kontinent bruker politikere makten de har fått av folket, til å ta fra folk rettigheter. Det er ikke bare et svik mot befolkningen, men det skaper uro. Det som har båret Europa etter andre verdenskrig, er felles verdier knyttet til blant annet menneskerettigheter, rettsstat og pressefrihet. Når disse er utsatt, har vi alle et ansvar, sier hun.

.
Jette Christensen er opptatt av demokratiets stand i Europa, og mener et knippe demokratiforkjempere på vårt eget kontinent fortjener årets Fredspris.

Stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet er opptatt av at aktivistene ikke bare kjemper for rettighetene i sitt eget land, men også det hun kaller «våre felles rettigheter». Hun viser til at det nå er flere udemokratiske enn demokratiske land i verden. Noe også forskningsinstituttet V-Dem har fastslått.

– Vi har lenge snakket om hvordan vi kan bygge opp et demokrati i land som ikke har hatt det, men nå ser vi tilbakegang i land som har hatt det, på vårt eget kontinent. Det er nytt og det er farlig, og mye av tilbakegangen skjer på vårt eget kontinent, sier Christensen.

Tikhanovskaja har også blitt nominert til fredsprisen av stortingsrepresentant og KrF-politiker Geir Sigbjørn Toskedal. Han har også nominert Maria Kalesnikava og Vernika Tsapkala.

– Opposisjonspolitikere i Hviterrussland har et fantastisk mot. De arrangerer fredelige demonstrasjoner, til tross for at myndihgetene øker voldsbruken mot dem, sier Toskedal, medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

I høst var det massive demonstrasjoner i flere dager etter at landets grunnlovsdomstol bestemte seg for å stramme inn en allerede streng abortlovgivning. Denne uken trådte et nesten-forbud mot abort i kraft. Her fra demonstrasjoner i hovedstaden Warszawa.

Fravær av krig

Jette Christensen har tidligere nominert den gambiske kvinneaktivisten Jaha Dukureh, men i år er det altså europeiske aktivister som får hennes nominasjon.

Både Ungarn og Polen er Nato-medlemmer. Christensen erkjenner at det kan virke rart å nominere noen som jobber for menneskerettigheter i land som er allierte.

– Men den situasjonen Europa står i nå, er veldig alvorlig.

Naturkrise

Antropologen Jane Goodall er også blant de nominerte til årets fredspris – sammen med FNs Naturpanel.

– Når vi står overfor en truende naturkrise, bruker Jane Goodall og FNs Naturpanel vitenskap for å inspirere til handling og internasjonalt samarbeid for å bevare fred og et sunt miljø for fremtidige generasjoner, skriver Dag Øistein Endsjø i sin nominasjonsbegrunnelse.

Han er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og er opptatt av at det å beskytte livet «i hele dets mangfold», er en måte å bevare fred på. Han mener Goodall har økt denne bevisstheten gjennom lang tid.

.
Religionsprofessor Dag Øistein Endsjø har nominert Jane Goodall og FNs Naturpanel til Nobels fredspris. Han er opptatt av at Goodall har «bidratt til å øke bevisstheten om hvordan det er viktig å bevare økosystemer og biologisk mangfold for en fredelig fremtid».

En rekke nominasjoner

Mandag 1. februar utløper fristen for å nominere kandidater til årets fredspris, og Christensen er ikke den eneste som har sett sitt snitt til å nominere den siste uka.

Stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF) har nominert The International Fact-Checking Network til den gjeve prisen.

– I en tid hvor falske nyheter og feilinformasjon sprer seg både i forbindelse med valg og i pandemien, står nettverket av faktasjekke på tvers av landegrenser for en uvurderlig innsats for å gi innbyggerne pålitelig og bevisbasert informasjon, sier Storehaug.

Kirkenes Puckers og Barents Hockey League er nominert til fredsprisen som representanter for det omfattende Folk-til-folk-samarbeidet i Barentsregionen. Det er Rødt-leder Bjørnar Moxnes som nominerte dem.

– Spenningen mellom atommaktene USA og Russland øker kanskje aller mest i området rundt den norsk-russiske grensen. Mens makteliten i USA, Russland og Norge heller bensin på bålet ved å sende stadig tyngre skyts og mer atomvåpen inn i området, er det folk flest i grenseregionen som tar ansvar for å opprettholde freden, skriver Moxnes i sin begrunnelse, ifølge NTB.

Flere presseorganer er også nominert til fredsprisen. Det uavhengige nettstedet Hongkong Free Press er nominert av Terje Breivik, Venstres parlamentariske leder, og partikollegene Ola Elvestuen og Jon Gunnes.

Også Reportere uten grenser er nominert for sitt arbeid for sannhet og en fri presse. Både Høyre-politiker Sveinung Stensland og Ap-leder Jonas Gahr Støre har nominert organisasjonen. Tidligere i uken omtalte Vårt Land at også Speiderbevegelsen er nominert.

Powered by Labrador CMS