EU-land i trøbbel overtar lederskap

Korrupsjonsplagede Romania overtok ved nyttår EU-formannskapet. Også andre land som sliter demokratisk, aksler regionale lederroller.

In this Sunday, Dec. 30, 2018, photo a person rides a bicycle by a yard decorated with European Union and Romanian flags in Tartasesti, Romania, two days before the country will take over the EU's rotating presidency. Romanian officials have slammed European Union officials for treating it as 'a second-rate' country as it prepares to take over the EU's rotating presidency. (AP Photo/Vadim Ghirda)
Ved inngangen til 2019 var det pyntet med EU-flagg og nasjonalflagg i den rumenske byen Tartasesti. Romania, som ved nyttår overtok EU-formannskapet fram til sommeren, sliter med korrupsjon og dårlig demokratisk utvikling.
German Chancellor Angela Merkel, left, and the President of Egypt, Abdel Fattah al-Sisi, right, shake hands after a press conference as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Tuesday, Oct. 30, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber)
Egypts og landets autoritære president Abdel Fattah al-Sisi, her sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel, sitter med det roterende AU-lederskapet i 2019.
Publisert Sist oppdatert

Verken Romania, Egypt eller Thailand rager i toppen av listene over velfungerende demokratier og rettsstater. Fra 1. januar har imidlertid landene det til felles at de har overtatt formannskapet i viktige regionale samarbeidsorganisasjoner:

• Romania skal for første gang siden de ble EU-medlem i 2007 lede EUs roterende formannskap. Landet får dermed en viktig rolle i et halvår der EU for første gang vil miste et medlem, når Storbritannia skal forlate EU ved midnatt den 29. mars.

• Egypt, som siden 2014 har vært styrt med autoritær hånd av den tidligere hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi, har i år formannskapet i Den afrikanske union, den afrikanske samarbeidsorgnisasjonen med 55 medlemsland.

• Thailand, som har vært styrt av en militærjunta siden et kupp i 2014, skal lede den østasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN. Etter flere utsettelser har juntaen lovet at det skal holdes valg 24. februar i år, og opphevet forbudet mot politisk aktivitet som har eksistert i Thailand siden 2014.

LES OGSÅ: Gigantisk gudshus irriterer

«Fullstendig uforberedt»

Romanias EU-formannskap er omstridt. Landet har hatt en negativ demokratisk utvikling, og selv Romanis president Klaus Iohannis har advart om at landet er «fullstendig uforberedt» på å ta lederskap over den andre EU-medlemmene.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker advarte på sin side ved juletider om at Romania «ennå ikke helt ut har forstått hva det innebærer å lede EU-landene».

Kritikken gjorde at Finland på et tidspunkt signaliserte at de om nødvendig kunne overta formannskapet allerede ved nyttår, et halvt år før Helsinki til sommeren skal overta EU-formannskapet fra Bucuresti.

Preget av korrupsjon

Viktigste ankepunkt mot Romanias lederskap er frykt for at en pågående justisreform i landet skal svekke kampen mot korrupsjon, og åpne for at politikere som er skyldige i maktmisbruk kan gå fri.

I sommer ble lederen for det regjerende sosialdemokratiske partiet i Romania (PDS), Liviu Dragnea, dømt til tre og et halvt år i fengsel for misbruk av sin stilling ved å ha opprettet en rekke fiktive stillinger i et statlig ungdomskontor, da han var øverste embetsmann i Teleorman-fylket mellom 2006 og 2013. Statens lønnsutbetalinger viste seg å gå rett i partikassen.

Dragnea har dessuten en betinget dom på to år for å ha organisert valgfusk i en folkeavstemning i 2012 om riksrett mot president Traian Basescu. Nå presser PDS på for å få vedtatt en amnestilov som vil gagne partilederen, som tross utestengelse fra regjeringsdeltakelse styrer mye av det politiske spillet fra kulissene.

LES OGSÅ: Sterk gudstro i øst

Gransker ble kastet

I juli ble Romanias ledende korrupsjonsetterforsker Laura Codruta Kovesi sparket i en politisk prosess, etter at hun i fem år hadde ledet an en rekke saker mot ministre og ordførere for korrupsjon og misbruk av sine embeter.

Sist sommer advarte den konservative finske EU-kommissæren Jyrki Katainen om at flere land i unionen går i bekymringsfull illiberal retning, og pekte på Polen, Ungarn og Romania som de tydeligste eksemplene.

Tross demokratisk tilbakeslag, ønsket EU-president Donald Tusk første nyttårsdag Romania velkommen til det roterende formannskapet, og er «sikker på at landet vil levere».

LES OGSÅ: Norge betaler rumensk museum

Autoritære Egypt

I Den afrikanske union har ikke lederskapet til Egypt blitt et stridstema, selv om president Sisi av de fleste regnes som en enda mer autoritær og undertrykkende statsleder enn Hosni Mubarak som måtte gå som president under den arabiske våren i 2011.

Sisi har promotert økt afrikansk samhandel som en prioritert sak når Egypt dette året har AU-formannskapet.

Det roterende lederskapet i ASEAN, som Thailand overtok 1. januar, har primært symbolsk betydning.

Powered by Labrador CMS