Etter gleden ved valget er KrF igjen under sperren
KrF jublet over viktige 4.0 prosent ved kommunevalget, men på Vårt Lands ferske stortingsmåling synker partiet igjen. Hvor KrF-velgerne flykter vil ikke partiet kommentere.

Norstats stortingsgallup for Vårt Land i september viser at KrF går tilbake 0,7 prosentpoeng fra august. Mens oppslutningen lå godt over sperregrensen – 4, 4 prosent – ligger de nå under med 3,7 prosent.
– Denne målingen er vi ikke fornøyd med, men jeg er glad for at KrF faktisk lykkes med å snu en negativ trend på målingene ved dette valget, sier Ingelin Noresjø, som er andre nestleder i KrF.
LES HOVEDSAKEN HER: Miljøpartier gjør byks og tapper Ap
LES AALBORGS KOMMENTAR OM MÅLINGEN HER: Fragmentert venstreside vokser
Det var jubel i KrF etter kommunevalget. For det at partiet så firetallet, var symbolsk viktig etter et splittende retningsvalg. Dessuten var oppgangen til nettopp slike sifre kjærkomne for den neste store prøven: Komme klart over sperregrensen ved stortingsvalget i 2020.
– Vi skal jobbe hver dag fremover for å få viktige gjennomslag for barnefamiliene og eldre, for fattigdomsbekjempelse og distriktene, og for å sikre vår kristne kulturarv, sier Noresjø.
LES OGSÅ: Slik gikk det for KrF sist – Tar gallup-plass over 4-tallet og gjør bestenotering etter striden
Aardal: Stortingstallene er dårlige
Valgforsker Bernt Aardal mener Norstats måling bekrefter at KrF fortsatt sliter. For stortingsmålingene før kommunevalget viste ikke høyere snittall enn 3,5.
– Stortingsmålingene var trist lesning for KrF. Og lojaliteten blant velgerne fra forrige stortingsvalg er svært lav, bemerker han.
Lekker til Ap, men også MDG er konkurrent
For bare nær seks av ti velgere fra den gang ville stemt KrF på nytt. Bakgrunnstallene i målingen viser hvor velgerne stikker:
• KrF mister nemlig nesten 12.000 velgere til Arbeiderpartiet (Ap).
• 8.000 går til Miljøpartiet De Grønne (MDG). En slik lekkasje var også synlig i forrige Norstat-måling.
• Partiet har ingen gevinst tilbake fra de to partiene – men får nær 10.000 fra Høyre.
Tallene er ikke sikre, fordi bakgrunnsmaterialet er begrenset. Men for MDGs del har tendensen vist seg i flere av de siste Norstat-målingene.
LES OGSÅ: Demokratenes Vidar Kleppe vil ha KrF-ordfører i Kristiansand
Lånte bare tilbake skuffede KrF-ere?
Men at kommunevalget ga et løft som stortingsmålingene ikke gir, kan tyde på at KrF i anledning lokalvalget hentet tilbake velgere som var usikre på KrF etter retningsvalget. Valgforsker Aardal ser ikke bort fra en slik sammenheng:
– En del misfornøyde i KrF kan ha tenkt at «ved kommunevalget holder vi oss likevel til KrF». Ved lokale saker har KrF nok hatt en bredere velgerbase enn vi har sett i det siste, bemerker han.
– Hvor stor utfordring for KrF er det at partiet nå også avgir velgere til MDG?
– Det er en større utfordring for partiet at velgere går til rødgrønne partier som Ap og Sp, svarer han.
LES OGSÅ: Deler av KrFs landsstyre mener ledelsen har vært for utydelig om Frp
Vil ikke kommentere
KrFs partiapparat vil ikke kommentere bakgrunnsmaterialet over velgervandringene, fordi de mener tallene er for små til å være vitenskapelig signifikant for et så lite parti.
– Ettersom det er et så lavt antall respondenter, er det ikke mulig å si noe om overganger til eller fra KrF med disse tallene. Vi trenger betydelig større velgerundersøkelser for å kunne se bevegelsene, sier nestleder Ingelin Noresjø.