Etiopia etablerer dialogkommisjon – uten representanter fra motstandsgruppene

ETIOPIA: Med et overveldende flertall har Etiopias nasjonalforsamling valgt å opprette en nasjonal dialogkommisjon, men hverken TPLF eller OLA er representert.

TIGRAY: Tigray er blitt hardt rammet etter flyangrep fra Etiopias militærstyrker. Ethiopia on Oct. 20, 2021. Krigen har nå pågått et år.
TIGRAY: Tigray er blitt hardt rammet etter flyangrep fra Etiopias militærstyrker. Bildet viser et flyangrep i oktober i år. Krigen har nå pågått et år.
Publisert Sist oppdatert

Parlamentet i Etiopia er under hardt internasjonalt press om å få orden på konflikten som har pågått i over et år i Tigray-provinsen. Nå har de vedtatt, med 287 stemmer mot 13, at det skal dannes en nasjonal dialogkommisjon.

Det melder Associated Press (AP) og The Washington Post.

Kommisjonen vil imidlertid mangle representanter fra både Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) og Oromos frigjøringshør (OLA), som begge er i en pågående væpnet konflikt med landets styresmakter. Gruppene har også blitt erklært terroristorganisasjoner av regjeringsmakten i landet.

I den nye loven heter det at «etableringen av kommisjonen vil bane veg for nasjonal enighet og beholde integriteten til landet». I tråd med parlamentets vedtak har statsminister Abiy Ahmed lovet å opprette kommisjonen.

Redaktør i den innflytelsesrike etiopiske avisen Addis Standard, Tsedale Lemma, sier til AP at hun tror opprettelsen av kommisjonen er et resultat av internasjonalt press for å skape våpenhvile og dialog, men har liten tro på at det var en slik kommisjon det internasjonale samfunnet hadde i tankene.

Dette er Tigray-konflikten

  • Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og tigrayene, som utgjør 6–7 prosent av Etiopias befolkning, tok full kontroll over landets militære styrker og etterretningsvesen i 1991, noe de hadde helt fram til Abiy Ahmed ble statsminister i 2018.
  • I begynnelsen av november 2020 tok soldater fra TPLF kontroll over regjeringsstyrkenes store militærbase utenfor Mekele. Der sikret de seg også store mengder våpen, inkludert raketter. Få dager senere beordret Abiy en stor militæroffensiv mot Tigray-regionen.
  • Det kom en rekke meldinger og rapporter om massakrer og massevoldtekter fra området. Flere TPLF-ledere ble også likvidert i tiden etter.
  • Ifølge FN trues minst 400.000 mennesker av sult i Tigray, der matlagrene gikk tomme i august.

Kilde: NTB

– Når det internasjonale samfunnet forespurte inkluderende dialog om krisen i Etiopia, kan ikke det tolkes på noen annen måte enn at en slik dialog må inkludere alle deltakere, inkludert væpnede grupper, sier Tsedale og legger til:

– Man kan trygt si at denne nasjonale dialogkommisjonen kun er en utvidelse av styresmaktenes utilstrekkelige forsøk på skrape i overflaten av den komplekse krisen i Etiopia.

Foreløpig har parlamentet vært bestemt på ikke å inngå forhandlinger med væpnede grupper.

Powered by Labrador CMS