Etiopia etablerer dialogkommisjon – uten representanter fra motstandsgruppene
ETIOPIA: Med et overveldende flertall har Etiopias nasjonalforsamling valgt å opprette en nasjonal dialogkommisjon, men hverken TPLF eller OLA er representert.

Parlamentet i Etiopia er under hardt internasjonalt press om å få orden på konflikten som har pågått i over et år i Tigray-provinsen. Nå har de vedtatt, med 287 stemmer mot 13, at det skal dannes en nasjonal dialogkommisjon.
Det melder Associated Press (AP) og The Washington Post.
Kommisjonen vil imidlertid mangle representanter fra både Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) og Oromos frigjøringshør (OLA), som begge er i en pågående væpnet konflikt med landets styresmakter. Gruppene har også blitt erklært terroristorganisasjoner av regjeringsmakten i landet.
I den nye loven heter det at «etableringen av kommisjonen vil bane veg for nasjonal enighet og beholde integriteten til landet». I tråd med parlamentets vedtak har statsminister Abiy Ahmed lovet å opprette kommisjonen.
Redaktør i den innflytelsesrike etiopiske avisen Addis Standard, Tsedale Lemma, sier til AP at hun tror opprettelsen av kommisjonen er et resultat av internasjonalt press for å skape våpenhvile og dialog, men har liten tro på at det var en slik kommisjon det internasjonale samfunnet hadde i tankene.
– Når det internasjonale samfunnet forespurte inkluderende dialog om krisen i Etiopia, kan ikke det tolkes på noen annen måte enn at en slik dialog må inkludere alle deltakere, inkludert væpnede grupper, sier Tsedale og legger til:
– Man kan trygt si at denne nasjonale dialogkommisjonen kun er en utvidelse av styresmaktenes utilstrekkelige forsøk på skrape i overflaten av den komplekse krisen i Etiopia.
Foreløpig har parlamentet vært bestemt på ikke å inngå forhandlinger med væpnede grupper.