Endelig en god nyhet fra Sør-Sudan

Konfliktherjede Sør-Sudan er foreløpig siste land som er erklært fritt for guineaorm. Bare seks land er igjen før den svært plagsomme sykdommen er helt utryddet.

Sør-Sudan er foreløpig siste land som er erklært fri for guineorm-sykdommen. 48 år gamle Rejina Bodi i landsbyen Terekeka fortalte i 2017 hvordan hun i 2009 i en periode på sju måneder fikk trukket ut mer enn ti guineaormer fra kroppen.
Publisert Sist oppdatert

USAs tidligere president Jimmy Carter har gjennom sitt The Carter Center gått i front for å utrydde guineaorm-sykdommen, og før påske kunne han sammen med sørsudanske helsemyndigheter erklære verdens yngste stat fri for guineaorm.

Det kunne de gjøre fordi det ikke er registrert noen tilfeller i løpet av 15 måneder, som et tre måneder mer enn livssyklusen på rundt et år for guineaorm. Dermed regner man med at smittesyklusen er brutt.

Milepæl i helsekamp

– Folk og myndigheter i Sør-Sudan har nådd en milepæl i den verdensomfattende kampen for å bli kvitt guineaorm-sykdommen. Nyheten er frukten av gode hensikter fra alle sider om å opprettholde avtalen fra 1995 om våpenhvile under Sudans grusomme borgerkrig, sa Carter, som den gang var med på å framforhandle våpenhvilen.

Den nå 93 år gamle Carter gikk i 1981 av som president i USA etter bare én periode, men engasjerte seg raskt i humanitært og fredsdiplomatisk arbeid. Da hans Carter Center i 1986 startet kampanje mot sykdommen, var det årlig registrert rundt 3,5 millioner tifeller i 21 land på to kontinenter; Afrika og Asia.

Den meterlange, tynne rundormen kommer seg inn i kroppen og spres gjennom urent drikkevann, og gav for bare tre tiår siden millioner av mennesker invalidiserende plager med feber, smerter og sår.

LES MER: Barn ofres i brutal krig

Få land gjenstår

Kampen er ført med gode resultater, og det er nå bare en håndfull gjenværende land der sykdommen er registrert. Vanskeligst er det å bli kvitt guineaorm i krigs- og konfliktherjede områder som nettopp Sør-Sudan.

Etter Sør-Sudan er det ifølge The Carter Center bare en drøy håndfull land som nå mangler sertifisering for å være fri for guinearorm. Det er Angola, Tsjad, DR Kongo, Etiopia, Mali og Sudan.

Siden 1999 har Verdens Helseorganisasjon sertifisert 199 land, territorier og områder fri for guineaorm-sykdommen. Kenya ble sertifisert i februar, og Sør-Sudan er nå kvalifisert for å bli sertifisert. Det siste registrerte tilfellet i landet var 13-åringen Maralina Buolaa, der guineaormen dukket opp 20. november i 2016.

Sterk nedgang på få år

Så sent som i 2006 ble det rapportert over 20.000 tifeller av guineaorm i Sør-Sudan, etter en nedgang fra nær 120.000 tifeller 10 år tidligere, og 55.000 tilfeller ved tusenårsskiftet.

Forholdene for å utrydde sykdommen har vært ekstremt vanskelige i det som i 2011 ble verdens yngste nasjon. Sør-Sudan er et stort land med dårlig infrastruktur og en lang regntid som øker spredningsfaren.

De som får guineaorm-parasitten blir delvis invalid mens den tynne ormen sakte kommer ut fra sår i huden, ofte i føttene. Hvis såret kommer i kontakt med vann, spres tusenvis av larver i vannet, som så kan infisere nye.

På verdensbasis var det i fjor bare 30 tilfeller, i isolerte områder i Etiopia og Tsjad. Alle de 15 tilfellene i Etiopia skjedde på en gård der arbeidere hadde drukket ufiltrert vann fra en innsjø. Mali har ikke hatt nye tilfeller på 25 måneder.

Ekstrem sult i Sør-Sudan

Seier i kampen mot guineaorm er et sjeldent lyspunkt i konfliktherjede Sør-Sudan.

Siden det brøt ut borgerkrig i desember 2013 er titusenvis drept, og mer enn to millioner mennesker har flyktet til nabolandene. I tillegg er nærmere to millioner internt fordrevet, mens sju millioner mennesker er avhengig av nødhjelp.

LES MER: Sult-mål kan ryke

Ifølge FN er nå nesten annenhver sørsudaner rammet av ekstrem sult, og mange vil gå tomme for mat i nær framtid I 2017 var Sør-Sudan det første landet på seks år der det ble erklært hungersnød.

– Situasjonen har aldri vært så alvorlig som nå, konkluderte nylig en felles uttalelse fra landets statistikkbyrå og en rekke hjelpeorganisasjoner.

Powered by Labrador CMS