– En seier for ideell sektor

Næringsministeren legger nå på bordet en egen veileder for å muliggjøre anbudsrunder uten kommersielle aktører. Ideell sektor jubler.

Næringsminister Monica Mæland sier den nye reservasjonsmuligheten vil bidra til sosiale formål og solidaritet. – Vi skal benytte handlingsrommet og benytte ideelle, sier hun. Her under Stortingets spørretime tidligere i høst.
Publisert Sist oppdatert

– Norge har en lang tradisjon for å bruke ideelle aktører i velferdstjenestene våre. De har høy kompetanse, stort engasjement og stor tillit i befolkningen, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Torsdag offentliggjør hun departementets veileder om hvordan stat og kommune kan vurdere muligheten til å reservere anbud om anskaffelser av helse- og sosialtjenester for ideelle leverandører.

Næringsministeren sier at dette nå skal bli enklere. Veilederen har vært etterspurt av både offentlige innkjøpere og ideelle organisasjoner, og nå har Regjeringen lagt seg «på en liberal fortolkning, slik at stat og kommuner kan benytte seg av muligheten».

– Både Stortinget og vi har vært opptatt av å bruke det handlingsrommet som finnes, sier Mæland.

Seier for sektoren

Stian Slotterøy Johnsen er leder i Frivillighet Norge, en sammenslutning med over 300 norske frivillige organisasjoner og sier hans erfaring er at ideelle organisasjoner ofte taper anbud mot kommersielle aktører i åpne anbudskonkurranser.

– Pris er ofte utslagsgivende, og der har de kommersielle aktørene en fordel. Man har ikke alltid klart å verdsette ideelle aktørers samfunnsverdi, sier Johnsen og ramser opp større tillit i visse brukergrupper og en viktig stemme i den offentlige debatten som eksempler på nettopp dette.

– Det har vært mye usikkerhet knyttet til handlingsrommet i EUs lovgivning. Vi har bedt om en avklaring, og er veldig glad for at den endelig kommer, sier han.

– Er dette en seier for ideell sektor?

– Ja, det vil jeg si.

LES OGSÅ: Færre sykehjem drives av ideelle

Utnytte handlingsrom

Bakgrunnen for den ferske veilederen er en strid som har foregått i ESA, EFTA sitt overvåkningsorgan, som Norge er forpliktet til gjennom EØS-avtalen. I 2015 klaget NHO Service Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFdir) inn for ESA for å ha brutt loven da de hadde anskaffet barnevernstjenester gjennom lukkede anbudsrunder der bare ideelle organisasjoner fikk delta.

Etter at saken ble anket og ESA frifant Norge for diskriminering av kommersielle leverandører, innførte Norge EUs anskaffelsesdirektiv 1. januar 2017, et direktiv flere offentlige innkjøpere i Norge leser slik at lukkede anbud for ideelle ikke er mulig.

Veilederen tydeliggjør at så ikke er tilfelle:

• Den slår fast at det er et handlingsrom i EUs direktiv Norge ønsker å utnytte.

• Det gjelder visse vilkår for at tilbydere kan reservere anbudsrunden for ideelle aktører, blant annet at den ikke tar ut overskudd.

• Det gis også en fremgangsmåte for arbeidsgiver om denne vil foreta en reservert anbudsrunde for ideelle aktører.

LES OGSÅ: Rydder plass for ideelle velferdstilbydere

Mangfoldig velferd

En av de som har kommet med innspill til Nærings- og fiskeridepartementet er Lindis Evja, sosialsjef i Frelsesarmeen. Hun ønsker veilederen velkommen.

– Den tydeliggjør at man ønsker velferdstilbud av alle arter, og at man vil ha en sosialsektor som tar samfunnsansvar. Det er ikke alltid pengene som rår, og dette blir nå tatt på alvor fra politisk hold, sier hun.

Frelsesarmeen driver et bredt sosialt arbeid, blant annet innenfor eldreomsorg, barnevern og attføring.

– Vi har virkelig kjent på det å tape anbud, der noen legger inn helt utrolig lave priser. Det er som oftest utenlandske stordriftsselskaper, som kan tåle underskudd i en periode for å komme seg inn på markedet, sier hun, og legger til at det ikke er en mulighet Frelsesarmeen har.

Inger Helen Venås, direktør for Virke Ideell og Frivillighet sier veilederen er et uttrykk for at regjeringen ønsker vekst i ideell sektor, og at den blir et viktig verktøy for å sikre gode ideelle som en del av «velferdsmiksen i Norge».

– Vi er svært tilfreds med at Regjeringen nå gir offentlige myndigheter et godt utgangspunkt for å reservere konkurranser for ideell sektor, sier Venås.

Like vilkår

Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk i NHO Service er ikke like begeistret som Venås i Virke. Han sier de på generelt grunnlag er mot særordninger som forrykker konkurranseforhold.

– Vi mener konkurransevilkårene bør være like for alle som leverer offentlig finansierte tjenester, enten de er kommersielle eller ideelle, sier Ekelberg.

Han mener videre at det er prinsipielt galt at organisasjonsform er utslagsgivende, og at det er kvaliteten på tjenesten som bør være avgjørende.

– Vi er veldig for ideell sektor, og den bør spille en viktig rolle i samfunnet. Men når ideell sektor er en ren tjenesteyter må konkurranse om å utføre tjenestene foregå på like vilkår.

Powered by Labrador CMS