En enkelt pille redder sovesyke

En ny pille kan utrydde parasitten som gjør at tusenvis på landsbygda i Afrika dør av såkalt sovesyke.

Leger Uten Grensers medisinske mobile enhet setter opp et utstyr for å teste for sovesyke. De har som mål å teste 42.000 mennesker for sovesyke i DR Kongo.
Publisert Sist oppdatert

Sovesyke har 100 prosent dødelighet hvis det ikke behandles. Istedenfor farlig og omfattende behandling, kan en ny pille spare tusenvis av liv. Håpet er at pillen på sikt skal utrydde sykdommen helt.

– Sovesyke skaper ødeleggelse i hjernen som gjør at du går inn i koma. Til slutt slutter du å puste, sier Øyunn Holen lege og feltarbeider i Leger Uten Grenser (LUG)

Hun forklarer at sykdommen først gjør den smittede slapp, fjern og gir hukommelsesproblemer. Etter hvert blir personen pleietrengende.

– Parasitten går inn i blodet, deretter krysser den blod/hjerne-barrieren og går inn i hjernen og sentralnervesystemet, sier Holen.

Rundt 50 millioner mennesker lever i risikosonen for sovesyke i det såkalte tsetse-beltet som dekker 36 land sør for Sahara. I 2015 ble 2.800 tilfeller av afrikansk sovesyke meldt til WHO.

Les også: Disse står bakerst i køen for god skole

Sikker behandling

– Den gamle behandlingen har mange alvorlig bivirkninger, og kan i verste fall være dødelig. Behandlingen var langvarig, og måtte gis intravenøst. Det var komplisert å få til i de avsidesliggende landsbyene hvor de fleste pasientene som rammes av denne sykdommen bor, sier Holen.

Tidligere måtte spinalvæsken til pasienten undersøkes for å stadfeste hvilket stadium sykdommen var kommet til, for å iverksette riktig behandlingsform. Den nye pillen virker på begge stadier av sykdommen, det gjør at behandlingen revolusjoneres.

– Nå unngås spinalundersøkelsen som er svært risikabel i seg selv. De fleste som er smittet bor i landsbyer det er vanskelig å nå fram til og hvor det er krevende å gjennomføre helt steril behandling, sier Holen.

Les også: Dagfinn Høybråten ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Ikke-kommersielt

Utvikling av medisiner er kostbart, og veien fra forskning til medisin som er klar for markedet er lang. Det gjør at det forskes lite på og utvikles få medisiner til markeder der betalingsevnen er lav, forteller Holen.

– Denne medisinen er forsket frem av Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), som ble startet av blant andre Leger uten grenser med penger fra Fredsprisen i 1999. Det er et ikke-kommersielt initiativ for utvikling av medisiner for fattige. Hele utviklingen av denne medisinen mot afrikansk sovesyke er gjort utenfor det kommersielle systemet, sier Holen.

Hun forteller at medisinen skal selges til kostpris. Om medisinen blir en suksess avhenger av betalingsviljen nasjonale helsemyndigheter og andre organisasjoner viser for medisinen.

– Offentlig finansiering må til for utvikling av medisiner som rammer fattige. Eliminering av sykdommen er avhengig av flere gjør en innsats og bidrar. WHO bør være sentrale i arbeidet, sier hun, og understreker at private givere også har vært viktige.

Medisinen ble utviklet, men deretter forlatt av strategiske grunner av selskapet Hoechst (nå Sanofi) på 1980-tallet. I 2009 inngikk DNDi-initiativet og Sanofi en samarbeidsavtale for utvikling, produksjon og distribusjon.

Les også: Jakter korrupt elite som raner Madagaskar

Håp om mer

Holen forteller at dette er første gangen LUG har tatt en medisin fra en kjemisk formel til ferdig testet medisin.

– Dette viser at det er en modell som er levedyktig, sier Holen.

LUG håper å utvikle flere medisiner som kan utrydde andre tropesykdommer.

– Flere tropiske sykdommer er det mulig å utrydde, blant annet Malaria, hvis vi setter inn tilstrekkelige krefter, sier hun.

Powered by Labrador CMS