En av disse blir kirkens nye toppleder
Nominasjonskomiteen vil at kampen om ledervervet i Kirkerådet skal stå mellom Kristin Gunleiksrud Raaum, Anne Enger og Harald Hegstad.

– Etter en grundig og krevende diskusjon i nominasjonskomiteen leverer vi en samlet innstilling, sier komitéleder Jorund Andersen til Vårt Land.
Onsdag kveld konkluderte nominasjonskomiteen med en liste med tre navn på kandidater til ledervervet i Kirkerådet: Kristin Gunleiksrud Raaum, Anne Enger og Harald Hegstad.
– Vi i komiteen har vært uenige om hva vi vil vektlegge. Vi har valgt å foreslå tre dyktige kandidater som har litt ulik erfaring og profil. Vi mener at alle tre har gode lederegenskaper og kan lede kirken gjennom en krevende prosess, sier Andersen.
LES OGSÅ: Dette er det nye Kirkemøtet
Alle bor på Østlandet
Når det nyvalgte Kirkemøtet samles i Trondheim i tiden 6. til 12. april, skal det også velges nytt Kirkeråd. Kirkerådet er Den norske kirkes «regjering» og øverste organ når ikke Kirkemøtet er samlet, og rådets leder er den øverste valgte lederen i folkekirken,
Alle de tre lederkandidatene bor på Østlandet. To av dem tilhører Oslo bispedømme, som omfatter Oslo, Asker og Bærum:
* Kristin Gunleiksrud Raaum (54) representerer Oslo bispedømme og er nestleder i det avtroppende Kirkerådet. Hun er også styremedlem i Åpen folkekirke. Til daglig generalsekretær i Norske kirkeakademier.
LES OGSÅ: Min tro-intervju med Kristin Gunleiksrud Raaum
* Anne Enger (67) representerer Borg bispedømme (Østfold og Akershus minus Asker og Bærum). Hun har ikke spilt noen aktiv rolle i kirkepolitikken de siste årene, men har mangeårig bakgrunn som statsråd, Senterparti-leder og de siste elleve årene som fylkesmann i Østfold.
LES OGSÅ: Min tro-intervju med Anne Enger
* Harald Hegstad (56) representerer Oslo bispedømme. Han er professor ved Menighetsfakultetet. Hegstad har de siste fire årene vært bispedømmerådsleder i Oslo og et toneangivende medlem av Kirkemøtet. I motsetning til Enger og Raaum sier Hegstad nei til en ekteskapsforståelse som inkluderer likekjønnede par.
Kirkepolitisk profil
Inneværende periode har flertallet i det valgte Kirkerådet hatt en kirkepolitisk og teologisk mer konservativ profil enn Kirkemøtet og Bispemøtet. Mange tror at utfallet av fjorårets kirkevalg vil bidra til en endring av profilen både på Kirkerådet og på dets valgte leder.
Hvorvidt likekjønnede skal kunne gifte seg i kirken var spørsmålet som skapte mye blest, høy temperatur og deltakerrekord ved kirkevalget høsten 2015. Fasiten er at 68 av Kirkemøtets 116 stemmeberettigede medlemmer er for vigsel av likekjønnede.
Ikke bare ett spørsmål
Men dette spørsmålet er nok ikke det eneste som vil være avgjørende for stemmegivningen ved ledervalget. Generelle lederegenskaper og kompetanse inn i den krevende omstillingsprosessen med avvikling av statskirkeordningen og rigging av en ny, mer selvstendig folkekirke, vil være viktig når ny toppleder skal velges.
Evnen til å være brobygger i en tilspisset og mer polarisert kirkevirkelighet blir også fremholdt som en viktig egenskap når folkekirkens nye toppleder skal velges.
Kan komme benkeforslag
Selv om nominasjonskomiteen nå har sagt sitt, er ingenting helt avgjort. På Kirkemøtet er det en ny valgkomité som skal lose valgene vel i havn. Det er også åpent for benkeforslag på lederkandidater til Kirkerådet.
For å bli valgt kreves det støtte fra et flertall av de stemmeberettigede. Det har ved tidligere ledervalg betydd flere valgomganger.
Mellomkirkelig råd
Nominasjonskomiteen fremmer også forslag på tre kandidater til ledervervet i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke:
* Kjetil Drangsholt (66), lege, bosatt i Kristiansand.
* Kjell Nordstokke (69), diakoni-professor emeritus, bosatt i Oslo.
* Kristine Sandmæl (46), nytilsatt prost i Lofoten.
Alle disse tre er nå medlemmer i Mellomkirkelig råd, Sandmæl som nestleder.
Samisk kirkeråd,
Nominasjonskomiteen har innstilt Sara Ellen Anne Eira (36), lærer og informasjonsmedarbeider i Kautokeino, som ny leder i Samisk kirkeråd.