Dyrt å tråkke Kina på tærne

Kina har systematisk svekket handelen med land som har hatt møter med Tibets åndelige leder Dalai Lama. Norge risikerer en lignende Nobel-effekt.

I 2008 besøkte Dalai Lama Frankrike. Presidentfrue Carla Bruni-Sarkozy viste den tibetanske åndelige lederen det buddistiske tempelet Lerab Ling sør i landet. Besøket falt ikke i god jord hos kineserne.
Publisert Sist oppdatert

Land som har hatt offisielle møter på statsledernivå med Dalai Lama siden 2002, har opplevd en eksportnedgang til Kina på mellom 8,1 prosent og 16,9 prosent de påfølgende to årene.

Overraskende. – Sammenhengen er overraskende sterk. Kina har åpenbart gjort alvor av sine trusler om å straffe land som har tatt imot Dalai Lama på høyt offisielt nivå, sier den tyske forskeren Nils-Hendrik Klamm.

Sammen med kollega Andreas Fuchs ved Georg-August-Universitetät i Göttingen, står han bak rapporten «Paying a Visit: The Dalai Lama Effect on International Trade». Forskerne har sjekket samhandelen mellom Kina og 159 land mellom 1991 og 2008.

Forskernes laveste anslag viser en eksportnedgang til Kina på 8,1 prosent de to påfølgende årene etter et møte på statsledernivå med Dalai Lama. Det høyeste anslaget viser en handelssvikt på det dobbelte. Etter to år forsvinner tilsynelatende «Dalai Lama-effekten», og handelen går tilbake til normalt nivå.

LES OGSÅ: Kina deler ut alternativ fredspris

Nobel-effekt. Nils-Hendrik Klamm er ikke overrasket over at Kina har kommet med høylydte advarsler til Norge etter kunngjøringen av Nobels fredspris til Liu Xiabo. Han forventer en negativ handelseffekt for Norge, men er ikke sikker på om den vil bli så sterk som etter statsledermøter med Dalai Lama:

– Norge har fordelen av å eksportere olje og fisk til Kina, varer som ikke så lett kan erstattes, sier han, og legger til: Den harde reaksjonen fra Kina på fredspristildelingen virker som en overreaksjon, ettersom Nobelkomitéen foretar sine valg uavhengig av norske myndigheter.

Forskerne slår fast at den negative Dalai Lama-effekten på handelen først slo inn etter at president Hu Jianto kom til makten i 2002. Det ser ut som om Kina uttrykker sine advarsler mot å møte Dalai Lama mer kraftfullt og åpent jo sterkere kinesisk økonomi og makt har vokst seg de siste årene.

LES OGSÅ: 19 land kommer ikke til fredsprisutdelingen

Mer selvsikre. – Kina virker stadig mer selvsikre og optimistiske med hensyn til egne muligheter. Advarsler som tidligere var mer skjulte og indirekte, blir nå åpent presentert på pressekonferanser. Kina er blitt mindre tilbakeholdne med å blande seg inn i andre lands dagsorden, sier Klann.

De tyske forskerne fant ingen direkte bevis for at den kinesiske strategien «lønner seg» – at de gjennom å ramme handelen skremmer andre land fra å irritere Kina.

– Samtidig har vi et eksempel der Dalai Lama møtte flere presidenter på en reise til Sør-Amerika. Da han senere kom tilbake til regionen, var det ingen slike møter på høyt nivå. I stedet så vi at landene var ivrige etter å forhandle avtaler om frihandel med Kina, påpeker Klann.

Straffet Frankrike. Et tydelig eksempel på Kinas uvilje mot å ta Dalai Lama inn i varmen, opplevde Frankrike etter at president Nicolas Sarkozy i 2008 ønsket velkommen den tibetanske vinneren av Nobels fredspris. Året etter kuttet kinesiske handelsdelegasjoner ut Frankrike fra omfattende reiseruter i Europa. Deretter tok Frankrike skritt for å bedre forholdet til Kina.

Det vakte oppsikt da Dalai Lama for første gang på sine 10 reiser til USA de siste 18 årene, i fjor ikke fikk møte den amerikanske presidenten. Det skjedde etter at Kina gjorde det klart at det ville virke negativt inn på forholdet om Barack Obama ønsket Dalai Lama velkommen til Det hvite hus.

LES OGSÅ: Jan Egeland: – Modigste pris på mange år

Obama valgte i stedet å møte Dalai Lama i Washington først i februar i år, i god tid etter hans offisielle besøk til Kina for å møte president Hu Jintao i november i fjor. Etter møtet kalte Kinas viseutenriksminister Cui Tiankai USAs ambassadør inn på teppet for å uttrykke Kinas misnøye.

Forskerne bak Dalai Lama-rapporten påpeker at selv om Kina aktivt bruker handelsforbindelser som et politisk verktøy, så vil en slik økonomisk straffemekanisme bare bli benyttet så lenge den forventede gevinsten ved å stabilisere regimet er større enn tapene ved svekket handelssamkvem.

Powered by Labrador CMS