Dypt skuffet over Ap, Sp og SV: Varsler kamp for minstepensjonister
FATTIGDOM: Pensjonist-general Jan Davidsen mener enslige, kvinnelige minstepensjonister som Marit Vatne igjen henvises til fattigdom.

– Jeg blir trist og lei meg når jeg ser dette i verdens rikeste land, sier Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.
Søndag fortalte Vårt Land historien om minstepensjonist Marit Vatnes liv under fattigdomsgrensen og kamp for verdighet i møte med Nav. Intervjuet gjør inntrykk på den tidligere fagforeningstoppen Jan Davidsen.
Nå er han leder i Pensjonistforbundet, regjeringens viktigste motpart i det årlige trygdeoppgjøret, som påvirker hvordan pensjonen folk får fra staten utvikler seg fra år til år.
– Dette er mennesker som er aldeles prisgitt det vi klarer å oppnå og det myndighetene er villige til å gjøre for dem. Når den nye regjeringen faktisk sier at den skal utjevne forskjeller, så forventer jeg at den griper inn for å hjelpe dem, fortsetter Davidsen.
Skuffet over regjeringen og SV – varsler tøffe krav i 2022
Marit Vatne er enslig minstepensjonist. Ifølge SSB levde nær 80 prosent av dem under EUs fattigdomsgrense i 2019 (se faktaboks).
– Bildet som tegnes i artikkelen stemmer veldig godt med det vi hører fra mange av medlemmene våre. Et av våre hovedkrav i trygdeoppgjøret er en opptrappingsplan for å få løftet minstepensjonister over EUs fattigdomsnivå, sier Davidsen.
Støre-regjeringen har ikke bevilget mer penger til minstepensjonister enn Solberg-regjeringen gjorde i sitt budsjettforslag for 2022. Heller ikke i den ferske budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV ga et løft.
– Det er vi utrolig skuffet over, sier Davidsen.
Punktet fra SVs alternative budsjett om ytterligere 4.000 kroner til minstepensjonister, glimrer med sitt fravær i budsjettavtalen som ble presentert mandag.
– Det er langt igjen før vi når opp til EUs fattigdomsgrense. Nå er vi helt avhengig av at regjeringen er med på å øke minstepensjonen skikkelig i trygdeoppgjøret til våren. Det forventer vi, sier Davidsen.
Tallenes tale: Dette er minstepensjonistene
Pensjonistforbundet organiserer 240.000 av én million pensjonister. Det store flertallet er uorganisert.
Forbundet samler på statistikk fra Nav, som kan tegne et bilde av hvem minstepensjonistene er:
- I 2021 er det 145.400 av dem.
- 85 prosent er kvinner.
- 24,2 prosent av alle kvinnelige pensjonister er minstepensjonister mot 4,5 prosent av de mannlige.
- Tidligere tall fra NAV viser at om lag halvparten av minstepensjonistene bor alene.
Det betyr at et overveldende flertall av menneskene i samme situasjon som Marit Vatne, er kvinner.
– Det bekrefter at vi har et kjønnsdelt arbeidsliv. Kvinner har lavere lønn, arbeider mer deltid og ofte i bransjer uten tjenestepensjon. Kvinner lever lenger enn menn, og er enda mer avhengige av pensjonen, sier Davidsen.
– Har stått i arbeid, men ikke fått uttelling
Det betyr på ingen måte at alle var hjemmeværende, understreker Davidsen. Nav-tall fra 2018 viser at 87 prosent av minstepensjonistene hadde hatt inntekt tidligere mens 13 prosent ikke hadde det, ifølge ham.
– Dette er mennesker som har levd et langt liv, men som ikke får uttelling for arbeidet sitt. De har vært uføretrygdet, eller lenge i arbeidslivet uten å få tjent opp skikkelige rettigheter, sier Davidsen.
Én årsak er det først i år ble fattet vedtak om å innføre «pensjon fra første krone», påpeker han. Det vil si at hver krone ansatte i privat sektor tjener, skal gi opptjening av pensjon.
Mange av dagens minstepensjonister var i yrkesaktiv alder da barnehagedekningen var dårligere og kvinner oftere hjemme, påpeker Penjonistforbundet. Yngre årskull har en langt lavere andel minstepensjonister enn eldre.
Om møtet med Nav: – Sånne ting skal ikke skje
Også Marit Vatnes opplevelse av å måtte gjøre seg liten i møte med Nav for å få litt ekstra hjelp, er gjenkjennelig, ifølge Jan Davidsen.
– Det vi hører fra medlemmer er at de ikke tas på alvor i Nav-systemet. Sånne ting skal overhodet ikke skje. Nå har Nav fått søkelyset på seg. Både de ansvarlige for det nære, i regjering og på Stortinget forventer vi at fanger opp saker som denne og bruker dem som eksempler på hvordan det ikke skal være, sier han.