Dropper gudstjeneste med kvinnelig prest og homofestivaldeltakere

Radiostasjonen til Norges Samemisjon vil ikke overføre søndagens gudstjeneste fra Karasjok kirke.

Radiostasjonen til Norges Samemisjon overfører alle gudstjenester fra Karasjok kirke, men gjør et unntak i helgen fordi presten er en kvinne og fordi gudstjenesten står på programmet under Sápmi Pride.
Publisert Sist oppdatert

«Ved gudstjenester i Karasjok kirke overføres disse direkte», heter det i programoversikten til lokalradiostasjonen Radio DSF, som drives av Norges Samemisjon. I helgen gjøres det et unntak.

– Vi har alltid hatt en restriktiv holdning til bruk av kvinnelige prester, sier Richard Skollevoll, administrasjonsmedarbeider i Norges Samemisjon, til NRK.

– Samemisjonen tar avstand

Organisasjonen har besluttet ikke å sende søndagens gudstjeneste på Radio DSF. I tillegg til at presten er en kvinne, reagerer Samemisjonen på at gudstjenesten er en del av programmet under homofestivalen Sápmi Pride 2015, som arrangeres i Karasjok i helgen.

– Vi ønsker ikke å stå inne for en sånn type teologi som kirken gjør. Samemisjonen tar også avstand fra at likekjønnede kan gifte seg, sier Skollevoll.

LES OGSÅ: Stillingsutlysning høster skepsis

Biskopen: – Veldig trist

Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland, synes Samemisjonens beslutning er «veldig trist».

– Gudstjenesten er ordinær, men deltakerne i Sápmi Pride er velkommen. Jeg skjønner ikke at det skal være grunn til ikke å sende gudstjenesten. Samtidig må Samemisjonen selv bestemme hva de sender i sin nærradio.

Biskopen påpeker at det er mer enn 50 år siden Den norske kirke ansatte sin første kvinnelige prest.

– Derfor synes jeg det er leit at Samemisjonen skal bruke det som begrunnelse for å trekke seg tilbake fra et meget viktig sted i samisk kirkeliv, sier Øygard.

LES OGSÅ: Lesbisk prest kan bli biskop

– Hører ikke til i vårt moderne menneskesyn

– Hvis ikke Samemisjonen vil sende denne, kan NRK Sápmi sende denne uten altfor dyre kostnader, foreslår fungerende kirketjener i Karasjok menighet, Piera Mosebakken, til NRK.

Han synes Samemisjonens avgjørelse er trist.

– Jeg synes det er helt fint med kvinnelige prester, og Samemisjonens synspunkter hører ikke til i vårt moderne menneskesyn, sier Mosebakken.

– Homofile, lesbiske og transpersoner er et litt vankeligere emne, men dette bør det vel også være plass til i denne moderne tid hvor vi skal betrakte alle mennesker, også prester, likt, selv om de har en forskjellig legning enn andre.

LES OGSÅ: – Kvinnelige prester umyndiggjøres

– Vi har to syn i Samemisjonen

Richard Skollevoll i Samemisjonen avviser at organisasjonen ikke er inkluderende.

– Det er ulike syn i organisasjonen. Noen er mer restriktive, mens andre er mer åpne. Begge synene skal være levende i organisasjonen og ikke føle seg ekskludert, og da må vi ha noen spilleregler, sier Skollevoll.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Powered by Labrador CMS