Drammen kan bli religionsnøytral
Prost Øystein Magelssen hevder flere av forslagene er lovstridige.

Kommunen foreslår blant annet å frata kirken ansvaret for begravelser, samt redusere antall kirkebygg.
Kommuneadministrasjonen i Drammen ønsker å gjøre kommunens forvaltning og tjenester tros- og livssynsnøytrale. I et notat fra rådmannen til bystyrekomiteen for kultur og byutvikling foreslås det blant annet at kommunen overtar ansvaret for gravferdsforvaltningen fra Den norske kirke.
Prost i Drammen, Øystein Magelssen, er opprørt over forslagene fra kommuneadministrasjonen, som han mener opptrer som en politisk aktør.
– Jeg er svært overrasket over dette. Er det slik at kommunepolitikerne i Drammen vil at administrasjonen skal ta politisk ansvar, og det helt på egenhånd, spør han i et brev til bystyrekomiteen.
Foreslår færre kirker. Ifølge rådmannen er mange av kirkene i Drammen lite brukt og dyre å vedlikeholde. Derfor anbefales det å redusere antall kirkebygg i byen, og at Den norske kirke isteden deler lokaler med andre trossamfunn. I tillegg ønsker rådmannen at kommunens ansvar for presteboliger avvikles, og etterlyser en forsøksordning hvor staten overtar kommunens finansieringsansvar for kirken.
– Flere av disse forslagene kommer aldri til å bli vedtatt, fordi de er i strid med kirkeloven. Dette vitner om manglende forståelse for dagens kirkeordning og kommunens forpliktelser, hevder Magelssen.
I brevet til bystyrekomiteen bad han om at saksbehandlingen utsettes til neste år, når Tros- og livssynsutvalget kommer med sine konklusjoner. Utvalget skal blant annet ta stilling til hvilken plass religion og livssyn bør ha i offentlige institusjoner.
Går som planlagt. Anmodningen ble tirsdag avvist på bystyrekomiteens møte, og forslagene er nå på høring frem til 31. mars. I midten av mai kommer det endelige vedtaket fra bystyret.
– Drammen er en mangfoldig og flerkulturell by, og vi ønsker å ha et godt tilbud til alle innbyggerne våre, sier kommunaldirektør Kari Høyer til Vårt Land.
Over en femdel av byens innbyggere har innvandrerbakgrunn, og mens 79 prosent av den norske befolkning på landsbasis er medlem av Den norske kirke, er prosentdelen blant drammensere bare 67.
Høyer understreker at det må være enighet mellom rådmannen og Drammen kirkelige fellesråd før gravferdsordningen eventuelt overtas av kommunen. Lederen av fellesrådet, Dagfinn Hodt, er foreløpig skeptisk til forslaget.
– Jeg tror det vil vekke motstand hos folk. Det er en tradisjon, og folk forventer at kirken tar hånd om begravelser og gravplassene. Jeg synes det er underlig at kommunen kommer med slike tanker, sier rådslederen til Drammens Tidende.