Dokumentlekkasje viser for første gang bilder fra kinesiske interneringsleirer

MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Denne uka kunne flere medier verden over for første gang vise bilder fra innsiden av Xi Jinpings interneringsleirer i Xinjiang: – Du ser angsten lyse ut av øynene deres.

xiijinag
FANGER: Nisagal (t.v.) var 27 og fanget i interneringsleir i 2018. Mamut (t.h) var 63. Memettursun var bare 15, og satt fanget i en interneringsleir.
Publisert Sist oppdatert

– Selve saken er gammel. I flere år nå har myndighetene i denne delen av Kina etablert flere interneringsleirer i regionen, svarer forfatter og Kina-ekspert Torbjørn Færøvik på spørsmål om hva som nå foregår i Xinjiang-provinsen.

Tirsdag 24. mai delte flere internasjonale medier nyheten om at kinesiske dokumenter fra Xijiang hadde blitt lekket. Dokumentene hadde blitt hentet ut av en anonym hacker, som igjen sendte de til den tyske forskeren Adrian Zenz. Han delte de så med 24 mediehus, deriblant Aftenposten som var først ut med dette i Norge.

Færøvik forteller at dette ikke er første gang det er blitt lekket informasjon fra leirene. Tidligere har det derimot kommet mest fra tidligere innsatte som siden har klart å komme til vesten, mens det nå kommer bilder og dokumenter fra innsida.

– Vi så en stor lekkasje tirsdag i form av bilder av flere tusen innsatte, hvor du ser angsten lyse ut av øynene deres. I tillegg kom en lang rekke dokumenter som er veldig avslørende. De røper blant annet at vaktene har ordre om å skyte, eller drepe, hvis noen forsøker å rømme.

Vaktene har ordre om å skyte, eller drepe, hvis noen forsøker å rømme

Torbjørn Færøvik

Uigurene

Uigurene er et folkeslag som hovedsakelig bor i Xinjiang-provinsen i Kina. De utgjør der omtrent halvparten av de 25 millioner menneskene som bor i provinsen. Offisielt har provinsen et selvstyre, men Færøvik forteller at lederne i Beijing sitter i førersetet og har god kontroll på regionen som er viktig for Kina.

– Xinjiang består av stepper og ørken. Det er ugjestmilde forhold, men provinsen er rik på naturressurser som mineraler og ikke minst olje og gass.

Uigurene er et muslimsk folkeslag med tyrkisk språk som har bodd i områdene de bor i nå i over tusen år. Han-kinesere er den dominerende folkegruppen i Kina, og i de siste årene har de bosatt seg i Xinjiang-provinsen i store antall. Uigurene er nå drevet ut i randsonen av han-kinesere, ifølge Færøvik, som sier at dette har skapt stor uro i Xinjiang.

– Myndighetene har svart med å internere et antall uigurer i forskjellige leire. Det er viktig for Beijing å ha kontroll over den delen av landet.

Interneringsleirene

Dokumentene som ble lekket viste blant annet bilder fra innsida av leirene. Det er bortimot 400 leire, med tusenvis av internerte i hver av leirene forteller Færøvik. Han sier at forholdene i leirene er svært dårlige.

– De innsatte blir satt til tvangsarbeid og ideologisk omskolering. Forholdene er tøffe, og leirene er bevoktet av soldater, politi, piggtråd, vollgraver, hunder, høye vakttårn og så videre. Dette fremgår også av bilder som har blitt lekket.

De innsatte blir satt til tvangsarbeid og ideologisk omskolering

Torbjørn Færøvik

Bildene viser også torturering av fangene. Blant annet med det som kalles «tigerstol». Det er et torturredskap som kan minne om en stol, men som lenker fangene fast i en ubehagelig posisjon som de sitter i lenge. Aftenposten forteller at flere fanger kunne sitte der i flere dager.

Lekkasjen kommer på et ubeleilig tidspunkt for kineserne om man skal tro Færøvik. For den kommer samtidig som FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet besøker Xijiang-provinsen etter å ha strevd med å besøke provinsen i flere år.

– Endelig så gikk myndighetene med på slippe høykommissæren med delegasjon inn i landet. Jeg antar at myndighetene har pyntet og ordnet i stand slik at delegasjonen bare vil se kulisser. Det vil nok i realiteten bare være en bortkasta tur.

Xijiang
TORTUR: Flere bilder fra innsiden av leirene ble lekket sammen med dokumentene. Dette er fra en øvelse hvor to fanger blir tvunget i håndjern og fotlenker i ubehagelige stillinger.

Internasjonalt press

– Tror du vi vil se økende press fra andre land mot Kina i tiden som kommer?

– Ja, det tror jeg. Mange land har reagert allerede. Tyskland, Storbritannia og USA. Dette kommer på toppen av alt det andre i senere tid.

– Etter det som har skjedd i Tibet, Xijiang, Hongkong, provokasjonene i Sør-Kinahavet og at undertrykkelsene i Kina generelt har gått fra vondt til verre under Xi Jinping så har flere land gått lei. Mange ønsker nå å etablere en distanse til Kina, og kritisere dem på områder som man tidligere har unnlatt å gjøre.

Det økende presset vil nok derimot ikke fungere slik vesten ønsker, ifølge Færøvik. Han tror Kina i liten grad bryr seg om protestene mot det som skjer i Kina, og sier Kina bare vil vende det døve øret til.

– Kina har allerede reagert med å vende seg mer innover og bli mer introvert. De forsøker å utvikle det store kinesiske hjemmemarked. Større avstand mellom Kina og vesten kan gi Kina større spillerom til å gjøre mer som de selv lyster.

Norge og Kina

Et av de få vestlige landene som har vært mer spak i reaksjonen, ifølge Færøvik, er Norge.

Han forteller at Norge nå er opptatt av å fremforhandle en frihandelsavtale med Kina. Forhandlingene har pågått lenge, og Færøvik tror Norge velger å være forsiktige i denne fasen.

Må vi opp til to, tre millioner i leirene før vi når tålegrensa?

Torbjørn Færøvik

– Spørsmålet blir egentlig hvor tålegrensa til Norge går. Vi gjør lite ut av at det er over en million som sitter innesperra i forferdelige forhold. Må vi opp til to, tre millioner i leirene før vi når tålegrensa?

En slik frihandelsavtale vil binde Norge tettere sammen med Kina, ifølge Færøvik. Som da vil gå i motsatt retning av mange andre vestlige land. Færøvik er bekymret over hva et tettere bånd mellom Kina og Norge kan innebære.

– Det kan gjøre Norge mer sårbar for kinesisk utpressing. Kina er en utpressernasjon som i senere år har tatt små land med på en runddans. Hvis man blir for avhengig av Kina på økonomiske områder kan det straffe seg.

Powered by Labrador CMS