– Dialog må ikke svekke ytringsfriheten

– Vi må bygge broer mellom kulturer, men ikke på bekostning av ytringsfriheten, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

- Vi må aldri kompromisse med tros- og ytringsfriheten, sa generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, på Oslo Symposium fredag.
Publisert Sist oppdatert

Kokkvold var fredag invitert til Oslo Symposium som en av flere foredragsholdere om temaet tros- og ytringsfrihet.

Henger sammen. I likhet med andre foredragsholdere understreket Kokkvold betydningen ytringsfriheten har: - Ytringsfriheten er ikke et problem, men en menneskerett. Men den er mer enn det; den er et fundament for de andre menneskerettighetene, ikke minst trosfriheten, sa Kokkvold som påpekte at det nettopp er ytringsfriheten som gjør det mulig for muslimer i Norge å praktisere sin tro fritt her i landet.

Advarte mot press. Generalsekretæren i Presseforbundet advarte sterkt mot å la seg presse av islamister og andre til å legge bånd på ytringsfriheten. Han ser tendenser til dette i den vestlige verden i dag, og nevnte som eksempler at skuespill blir vingeklippet, at billedkunst blir fjernet og at paven blir truet på livet fordi han siterer en tidligere pave som har uttalt seg kritisk om islam.

- Mange mennesker rundt om i verden lever i dag med drapstrusler, fordi de har uttalt seg om religionen på en måte som noen finner krenkende, sa Kokkvold som understreket at det ikke er religionene som trenger beskyttelse, men menneskene.

Ikke likebehandling. Kokkvold nevnte minaretforbudet i Sveits, som skapte stor debatt og mye kritikk. Men han minnet om at det i fem-seks land i Midtøsten er dødsstraff for å konvertere til kristendommen, og at det er forbudt å bygge kristne kirker.

Han mente også det gir grunn til ettertanke at muslimene i Norge stort sett kan bære sin hijab eller andre muslimske klesplagg som de vil, mens Oslos jøder knapt tør å gå på gaten med sin kipa på hodet av frykt for å bli angrepet.

Karikaturstriden. En av dem som har fått føle trusler på kroppen, redaktør Vebjørn Selbekk, var også blant foredragsholderne. Han ga et lite innblikk i hvordan han hadde opplevd tiden etter at den avisen han tidligere var redaktør i, Magazinet, trykket en faksimile av de danske Muhammed-karikaturene i januar 2006.

– Jeg sluttet å telle direkte drapstrusler da antallet nådde 50, fortalte han.

Han presiserte at årsaken til at avisen hans trykket karikaturene, ikke var for å provosere muslimene. Men for å illustrere en artikkel om striden rundt karikaturene. På samme måte som man ville illustrert en hvilken som helst annen artikkel.

Han fortalte at redaksjonen hadde drøftet saken, og forutsett at det kunne medføre bråk å trykke karikaturene, men at man ikke hadde forestilt seg at reaksjonene skulle bli i nærheten av det de ble. Karikaturstriden har blitt et vendepunkt på den måte at journalister og redaktører siden har måttet forholde seg til den type trusler.

Må ikke la seg presse. - Islamistiske terrorister eller norske snillister må ikke få være en del av den redaksjonelle beslutningsprosess, sa Selbekk som nå er redaktør i avisen DagenMagazinet.

Han er skuffet over norske topp-politikeres unnfallende holdning til å forsvare ytringsfriheten i den sammenheng. Han fortalte at han følte at den norske regjeringen nærmest gjorde ham ansvarlig for at protesterende islamister brente ned den norske ambassaden i Damaskus. KPK

Powered by Labrador CMS