Dette er Hamas

ANGREPET PÅ ISRAEL: Hamas ville lenge utslette staten Israel. Nå krever de «frigjøring av hele Palestina».

Et av argumentene til Israel for å kontrollere grensen mot Gazastripen er å forhindre væpnede palestinske grupper å ruste opp. Hamas selv ber om åpne grenser, men har vedtatt en lov som gjør det vanskeligere for kvinner å reise ut. Her er det Izzedine al-Qassam brigaden som marsjerer på Gazastripen i oktober. Foto: Adel Hana / AP / NTB
KRIGERE: Uniformerte krigere fra den væpnede grenen til Hamas, Izzedine al-Qassam-brigadene, marsjerer gjennom flyktningleiren Nusseirat i Gaza.
Publisert Sist oppdatert

Hamas er en militant islamistisk bevegelse, som i tillegg til å være et politisk parti har en militær gren. Den ble dannet i 1987 under den palestinske oppstanden mot Israel som kalles den første intifadaen.

Hamas regnes som en terrororganisasjon av EU og USA, og flere land, men ikke av Norge. Organisasjonen har flere allierte, som yter politisk, økonomisk og militær støtte. Fremst står Iran, som også støtter Hizbollah-militsen i Libanon.

Organisasjonen har sitt utspring i det muslimske brorskapet i Egypt. Navnet Hamas kan oversettes til «begeistring», men er også en forkortelse for Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah, som betyr «Den islamske motstandsbevegelse» på arabisk.

Ønsker et fritt Palestina

Det politiske målet er ett fritt Palestina. Hamas mener ikke det finnes noen politisk løsning på Israel-Palestina-konflikten.

Organisasjonens charter, altså deres programerklæring, krevde opprinnelig utslettelse eller oppløsning av staten Israel. Charteret ble revidert i 2017 og åpner for etablering av en midlertidig palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen, innenfor grensene fra før krigen i 1967, men Hamas krever samtidig «frigjøring av hele Palestina».

Dermed er det ikke plass til Israel på Hamas` kart.

Hamas styrer Gaza

I 2006 vant Hamas valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene, men ble ikke anerkjent av omverdenen. Året etter inviterte Hamas det palestinske partiet Fatah, som har den palestinske presidenten, med i en samlingsregjering, som Norge var alene om å anerkjenne i Vesten.

Noen måneder senere brøt det ut i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen. Hamas jaget Fatah-styrkene ut av Gaza, og palestinernes president og Fatah-leder Mahmoud Abbas fratok Hamas regjeringsmakten.

Hamas har siden hatt makten i Gaza, mens Abbas og en midlertidig regjering styrer på Vestbredden. Abbas avlyste i 2021 det planlagte valget, som ville ha vært det første på 16 år.

En israelsk soldat ved likene av israelere som er drept av militante palestinere som angrep den israelske byen Sderot lørdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB
drepte: Lørdag gikk krigere fra Gaza inn i Israel og skjøt og drepte israelere i byen Sderot.

Kriger mot Israel

Siden 2007 har Hamas og andre militante grupper utkjempet flere kriger med Israel. Lørdag angrep de Israel til lands, til vanns og fra luften.

Mange av krigerne som gikk inn i Israel kommer fra Hamas` militære gren. I 1991 opprettet Hamas Izzedine al-Qassam-brigadene. Etter at de fikk kontroll over Gazastripen, har angrepene mot Israel blitt intensivert.

Angrepene mot Israel siden 2000-tallet har hovedsakelig vært rakettbeskytning fra Gaza mot mål sør i Israel, men også militære og sivile mål rundt storbyene Tel Aviv og Jerusalem blitt rammet.

Kilder: NTB, snl.no, folkogforsvar.no, vl.no


Powered by Labrador CMS