Det nye blikket utenfra

Mentor Mediers nye styreleder Kristin Veierød er en outsider i både ­kirke- og ­medielandskapet. Hun får med seg en ordentlig innsider i mannen som styrer ­Kristeligt Dagblad.

Kristin Veierøds navn dukket opp fra det ukjente på generalforsamlingen i Mentor Medier, der hun ble valgt som styreleder med over 96 prosent av stemmene.
Publisert Sist oppdatert

Kristin Veierød har ingen aktiv kirkelig bakgrunn. Hun går til den nye oppgaven uten noen forhistorie.

– Jeg kjenner Mentor Mediers virksomhet som et generelt samfunnsinteressert menneske. Men jeg kjenner ikke detaljene i striden som har vært. Det nye ­styret må gjøre seg kjent med disse diskusjonene og stake ut veien ­videre, sier den nye styre­lederen til Vårt Land.

– Hvorfor sa du ja til å lede en virksomhet der det har vært så mye støy?

– Jeg syns det var en hyggelig forespørsel å få og en spennende virksomhet å gå inn i. Jeg er glad for at det nye styret fikk stor oppslutning, noe som gir legitimitet og er et godt utgangspunkt for arbeidet.

– Hvorfor tror du at akkurat du ble spurt om å lede styret?

– Det må de som forespurte meg svare på. Jeg håper å kunne bidra med min bakgrunn fra jus, økonomi, ledelse og annet styrearbeid. Samlet sett har det nye styret bred kompetanse. Jeg håper og tror at vi skal finne en god arbeidsform der vi kan ha gode diskusjoner, men likevel dra i samme retning.

– Hvilken retning blir det?

– Det vil jeg ikke forskuttere før styret har vært samlet.

LES OGSÅ: Etter en kaotisk avstemning ble Kristin Veierød valgt til ny styreleder.

Betenkeligheter

Mens Veierød aldri har abonnert på Vårt Land, abonnerer Erik Bjerager både på Vårt Land og svenske Dagen, som også eies av Mentor Medier. Bjerager er både sjef­redaktør og administrerende direktør i den danske avisa Kristeligt Dagblad. Han vedgår at han hadde betenkeligheter med å si ja til å bli styremedlem i Mentor Medier.

– Ja. Derfor var jeg glad for at det ble satt sammen et styre med mennesker som har erfaring med å drive virksomheter. Det er viktig at Mentor Medier ikke blir drevet som en kirkelig organisasjon, men etter forretnings­messige normer.

– Hva synes du om Vårt Land?

– Jeg synes det er en spennende avis. Jeg leser den ikke daglig, men det må jeg nok begynne med. Selv om styret jo ikke skal redigere avisen eller bestemme innholdet, kan det ha noen forventninger til hvordan den skal posisjonere seg. En ting er å ­balansere i det kirkelige Norge, og være avis for så mange som mulig, slik Kristeligt Dagblad har lykkes med i Danmark. En annen ting, både for Vårt Land og svenske­ Dagen, er utfordringen med å finne balanse mellom magasin- og nyhetsstoff.

– Synes du Vårt Land har for mye nyhets- eller for mye ­magasinstoff?

– Det kan jeg ikke svare på, for det må man nok være tettere på markedet for å vite. Men dette er en problemstilling styret skal være oppmerksom på. I Danmark har mange aviser hurtig gått i retningen av magasinstoff, mens nett har stått for nyhetene. Det har vist seg å være feil, for folk har også avis for å orientere seg om det som er nytt. Det å lage nyheter er en viktig del av avisdrift, fortsatt, sier Bjerager, som understreker at han ikke skal operere som en slags redaktør for Vårt Land, men uttaler seg som Kristeligt Dagblad-redaktør og styremedlem.

– Kristeligt Dagblad står utenfor konsern. Hvilke fordeler og ulemper har det?

– Kristeligt Dagblad er i en helt spesiell situasjon, fordi vi har lykkes med å skape fremgang i nesten 25 år. Det har gitt oss ­muligheter til å finansiere nødvendig utvikling. I mediene forøvrig er det eierkonsentrasjon, fordi det har vært nødvendig for å takle nedgangen i bransjen. Derfor tror jeg konsernstrukturen er viktig for Vårt Land og for de andre. Jeg ser det ikke som en svakhet. Det er romantisk og naivt å tro at man kan klare seg selv. Det er kun unntaksvis. En av de store utfordringene er digitaliseringen. Den krever enorme investeringer, og her kan man komme langt med å dele utgift­ene med andre.

LES OGSÅ: Brunegård gir seg som styreleder

Kjedelig

Kristin Veierød ser nå fram til å konstituere det nye Mentor Medier-styret og finne en felles plattform for det videre arbeidet.

– Står Mentor Medier i et krysspress mellom børs og kate­dral?

– Virksomheten har jo et verdigrunnlag som vi skal jobbe for. Så kan det være ulike meninger om hvordan man best når dette formålet.

– Hva tenker du om kritikken som har vært fremmet om at KrF blandet seg for mye inn i Mentor Medier-konflikten?

– Det mener jeg ikke noe om. Jeg går inn i dette uten noen forhistorie.

Kristin Veierød sier at hun skjønner at hun kan framstå som litt forbeholden og kjedelig i dette intervjuet. Men det får heller være.

– Det viktigste for meg som ny styreleder nå er å sette meg ordentlig inn i virksomheten og de utfordringer vi står overfor.

Powered by Labrador CMS