Derfor dropper Oljefondet miljøsvin
Oljefondet ser stadig mer på hvor bærekraftig selskapene er. Høye utslipp og miljøskade betyr fare for tap.

I går var Oljefondets sjef Yngve Slyngstad invitert til frokostseminar hos Greenpeace og Framtiden i våre hender. Han understreket at fondet skal ivareta pengene for framtidige generasjoner, og må tenke langt fram.
– Ut fra klimaendringer ser vi en del type virksomhet som vi ikke tror vil være bærekraftig i betydningen at den vil tjene penger på sikt, sa Slyngstad.
LES OGSÅ: – Hun holder Oljefondet unna grønt skifte
Palmeolje
Det var tilfelle da Oljefondet trakk seg ut av palme- oljeselskaper. Palmeoljeselskaper tjente fortsatt penger, men Slyngstad mener at det var fordi markedet ikke fungerer godt nok.
– Markedet priset ikke inn den store nedkuttingen av regnskog. Det har konsekvenser for biologisk mangfold, urbefolkningsrettigheter og klimaet. Det gjør at aktiviteten til mange av disse selskapene ikke kommer til å være lønnsom som forretningsmodell. Før eller siden får de det, og da hadde ikke vi lyst til å være investert der, sa Oljefondets sjef.
En lignende vurdering gjorde Oljefondet da det begynte å selge seg ut av en del kullselskaper i årene før Stortinget vedtok at Oljefondet skulle trekke seg fra visse kullprodusenter og kraftselskaper med mer enn 30 prosent av energien fra kull.
LES MER: Departementet som sier nei, nei, nei
Ønsker ny mulighet
Før helgen hadde Stortinget høring om forvaltningen av Oljefondet, og et av spørsmålene er om fondet skal få mulighet til å investere prosjekter som bygger infrastruktur som veier, flyplasser og kraftforsyning. Dette er prosjekter som ikke er børsnoterte. En del fornybar energi er også unotert infrastruktur.
Norges Bank har anbefalt Finansdepartementet å åpne for dette og starte i det små, men finansminister Siv Jensen har gått imot, og advart om for lite kunnskapsgrunnlag om denne type markeder, faren for å bli involvert i korrupte prosjekter og at stater kan vedta endringer som gjør at investeringene får helt andre forutsetninger, uten at Oljefondet kan trekke seg raskt ut.
Slyngstad understreket i går at han vil holde seg langt unna de politiske diskusjonene om dette.
– Det kommer åpenbart til å være store investeringer i et energiskifte de neste tiårene. At Oljefondet kommer til å være investert i dette på et eller annet tidspunkt, er veldig sannsynlig, sa han.
Slyngstad mener at politisk risiko eller risiko for endringer i reguleringer som påvirker investeringer, er en stor utfordring med infrastrukturinvesteringer og ikke minst i mindre utviklede markeder.
– Man er ofte i en monopolsituasjon der prisingen blir bestemt av myndighetene. Da er man utsatt for at myndighetene kan vedta at forutsetninger som bompenger eller flyplassavgifter endres.
– Er det mulig å gjøre den type investeringer mindre risikable?
– Ja, det er alltid mulig å gjøre ting for å redusere risikoen. Men slike investeringer har ofte lang horisont, gjerne 20 til 30 år. Å isolere risiko helt på så lang horisont er veldig vanskelig.
LES MER: – Spar store summer - dropp dyr olje
Følg oss på Facebook og Twitter!
Ansvarlig
Slyngstad understreket at fondet skal være en ansvarlig investor, men at det er litt ulike meninger om hva «ansvarlig» skal bety, og heller ikke klart definert.
– Det blir forstått litt forskjellig, og ser ut til å bevege seg litt, sa Slyngstad.
Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender, sa at han har sett en dreining i Norges Bank de siste årene til å være mer opptatt av klimaendringene, mens Finansdepartementet mer er en bremsekloss.
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace, sa at han var glad for at Slyngstad ga miljøorganisasjoner en anerkjennelse for at de har hatt rett i faren ved at Oljefondet er eier i selskaper med miljøskadelig virksomhet.