Den sorte Madonna
Trompetfanfaren fyller kapellet og sølvdekslet heises. Da kommer hun til syne, ikonet av Jesu mor og Polens dronning.
Kuler og granater faller så tett mot kirken og tårnet at det ser ut som om det står i brann. De spretter mot klosterveggene eller farer over taket. Men de gjør ikke skade. Folk mener de ser en kvinneskikkelse der oppe, i lysende klær, som kaster granatene tilbake dit de kom fra.
«Jasna Góra ble ikke reddet av menneskelig makt. Det hellige stedet ble beskyttet av Gud og mer med mirakler enn sverd», skriver den polske poeten og historieskriveren Wespazjan Kochowsk.
Året er 1655. Stedet er Częstochowa, en liten by sør i Polen, vest for Krakow. Det er svenskene som angriper klosterkirken. Inne henger ikonet: Den sorte Madonna.
Mirakler
Hun kalles bare Polens dronning. Hun er blitt landets symbol på motstand mot undertrykkelse og vold. Men den sorte damen er også kjent for mirakler, mange og spektakulære. Det første ble rapportert allerede i 1402.
Mange kommer til Częstochowa i håp om helbredelse. Men for polakker er hun også et symbol på nasjonens samling, fred og religion. Den sorte Maria-ikonet har gjort byen til Polens religiøse hovedstad og landets største pilegrimsmål. Rundt 4,5 millioner mennesker, fra over 80 land, kommer til byen hvert år.
Lukas
Klosteret skal ha fått ikonet i gave i 1384. Det viser jomfru Maria, som holder jesusbarnet på armen. Bildet er malt enkelt, og både moren og barnet har et melankolsk og alvorlig utrykk i ansiktet.
Ifølge myten var det evangelisten Lukas som malte bilde på en planke fra spisebordet til Den hellige familie i Nasaret. Forskning tyder imidlertid på at ikonet er av ukjent bysantinsk opphav, malt i det syvende århundre. Maria har et stort arr i ansiktet, legendene rundt ikonet mener det er skader fra 1430-tallet da ikonet ble stjålet og tyvene skal ha forsøkt å skjære løs vakre steiner rundt bilde.
Sort?
Tilnavnet «den sorte madonna» brukes ikke i Polen. Historien vil ha det til at navnet ble brukt første gang av en østerriksk offiser i den tyske hæren under andre verdenskrig. Trolig var ikke ikonet opprinnelig like mørkt, men årevis med lysbrenning foran ikonet har mørknet Marias hud.
Bare ansiktet og hendene til jomfruen og Jesus er synlige. Resten er dekket til med ulike antrekk, flotte kunstverk som legges utenpå ikonet. Her får hun krone og flotte klær.
Dramatisert
Teolog og tidligere Vårt Land journalist Helge Kjøllesdal har besøkt den lille, polske industribyen, for mange år siden. Han husker ennå hvordan det var å stå der inne i kapellet mens sølvdekselet som beskyttet ikonet ble trukket opp. Trompetfanfarene gjallet.
– Madonnaen har en magisk tiltrekning på polakker, og ikke bare sterkt troende katolikker. Folk var utrolig hengivne der vi sto, minnes Kjøllesdal.
Selv synes han det var for dramatisert til at det gav ham en stor religiøs opplevelse.
– Jeg var der mest som observatør, så på alle rundt meg, hvor fjetret de var. Jeg ble jo grepet av den ekstraordinære stemningen.
LES TIDLIGERE SAKER I VÅR PILEGRIMSSERIE: Der nonner stappet voks i ørene
Nasjonalisme
Reiser man hit på pilegrimstur må man være forbrede seg på at dette er en helt annen type valfart enn det å vandre langs pilegrimsleden mot Nidaros i egne tanker og i stillhet, understreker Kjøllesdal.
– Det finnes ikke noe i Norge som dette kan sammenlignes med. I tilegg til religion handler dette også om nasjonalisme. Da jeg var der sang de like mye gamle polske sanger som salmer, sier han.
For en nordmann kan Maria-dyrkelsen som den man finner i Polen ofte fremstå fremmed. Men katolikkene er nøye på å oppklare særlig en misforståelse: De tilber ikke ikonet eller Maria, Jesu mor er bare et bindeledd, en man kan be gjennom.
Sterkt forhold
Pave Johannes Paul II, hadde et strekt forhold til Częstochowa og det sagnomsuste ikonet. Han var fra Polen og foreldrene tok ham med til madonnaen allerede mens han var liten gutt.
4. juni 1979 var Johannes Paul II på sitt første besøk i Polen etter paveutnevnelsen. Da ba han foran Den sorte Madonna:
«Det at en sønn av Polen ble kalt til St. Peters katedral, inneholder en åpenbar og sterk forbindelse til dette hellige stedet, med denne helligdommen for stort håp: Totus tuus ('Jeg er helt din')» ba paven.
«Moderlig beskyttelse»
13. mai 1981, onsdag og like før messetid i Vatikanet, møter pave Johannes Paul folk på Petersplassen.
Da smeller skuddet.
Paven ble fraktet til sykehus i kritisk tilstand.
Han overlevde, skuddet hadde ikke truffet vitale organer. Selv mente paven det var jomfru Maria som hadde beskyttet ham.
«I alt det som hendte meg den dagen følte jeg en spesiell, moderlig beskyttelse, som viste seg å være sterkere enn de dødelige kulene», skrev han under sykehusoppholdet.
Et stoffklede paven hadde på seg da han ble skutt fikk tydelig hull og blodmerker. Dette gav han til Jasna Góra og Den sorte Modonna av Częstochowa.
Frans
I 2016 skal en pave igjen stå foran ikonet av Jesu mor. 28. juli vil Pave Frans messe i Jasna Góra. Pavebesøkets eget pressesenter kunne allerede i april melde at 120.000 hadde skaffet seg billetter for å være til stede under pavemessen.
Verdens største pave
Johannes Paul II er Jasna Goras skytshelgen og statuen av ham ruvet over byen.
Statuen ble bygget i 2013, veier fem tonn og strekker seg 13,8 meter over bakken. Pavens ansikt vender mot byen og armene strukket ut til siden. Den kan nesten minne om Kristusstatuen i Brasil der den står, verdens største pavestatue.

PAVEÅPNING: Et barnekor synger under den offisielle åpningsseremonien for den enorme pavestatuen i 2013. Foto: Czarek Sokolowski/Scanpix.
Mannen som finansierte statuen, Leszek Lyson, har sagt at han ville betale for statuen for å takke den tidligere paven. Mannens sønn hadde blitt reddet fra å drukne på en familieferie og fare ville vise sin takknemmelighet.
Kapellet i Josna Gora klosteret
Klosterområdet inneholder langt mer enn det verdensberømte ikonet. Fantastisk arkitektur og mange flotte kunstverk, både historisk kunst og samtidskunst fra regionen. Klokketårnet med sine 106 meter er det høyeste historiske kirketårnet i Polen og fra toppen får man en flott utsikt over klosterkomplekset. Tårnet er mye yngre enn selve klosteret, for tårnene har falt av ulike årsaker og dagens tårn er fra 1906.

UTSMYKNING: Dekoren inne i selve klosteret jasna Gora er en stor opplevelse i seg selv. Særlig takene er berøm for sin rike utsmykning. Foto: John Menard/Flickr.
600 års-utstillingen
Et museum fult av sterke inntrykk og fasinerende gjenstander. Utstillingen ble første gang åpnet i 1982, da klosteret fylte 600 år, derav navnet. Her kan du blant annet se dokumenter fra da klosteret ble bygget 1382, et kors laget av stål fra World Trade Center etter terrorangrepet 22. september 2001 eller rosenkranser konsentrasjonsleirfanger laget av brødsmuler.
Jomfru Marias allé
Najświętszej Maryi Panny er byens hovedpulsåre. Her går alle pilegrimer på vei mot Jasna Gora-klosteret. Alleen ble bygget på 1800-tallet, er 1,5 km lang og 44 meter bred.

FINT: Alleen opp til Josna Gora er kjent som en liten attraksjon i seg selv. Foto: Wikipedia
Byparkene
De ligger rett ved hverandre i sentrum av byen, Stanisław Staszic Park og Park 3 Maia. De ligger i sentrum av byen og er et populært sted både for fastboende og tilreisende. Her kan man vandre på små rolige turer. I Staszic Park kan man i tillegg se et astronomisk observatorium, det ble åpnet i 1909, og jerngruvemuseet.