Cupgeneral kritisk til Strømmestiftelsen

– Uforståelig at de kutter støtten til MYSA, sier Frode Kyvåg.

– Det er umulig å bli helt kvitt seksuell trakkasering og aldersjuks, sier Norway Cup-general Frode Kyvåg.
Publisert Sist oppdatert

I disse dager deltar 32.200 ungdommer fra 56 nasjoner på Norway Cup. Den kenyanske idrettsorganisasjonen MYSA har de siste årene stilt med tre lag på Ekebergsletta, men i år deltar bare Mathare Uniteds 16-år gamle gutter. De to andre lagene fra Mathare-slummen i Nairobi måtte i år bli hjemme i Kenya.

– Uforståelig, sier cupgeneral Frode Kyvåg.

– Jeg forstår argumentene til Strømmestiftelsen, med tanke på hva som bekymrer. Seksuell trakassering og aldersjuks er selvfølgelig uakseptabelt, men det er umulig å bli helt kvitt problemene. Det er jo nettopp derfor vi jobber intenst i disse områdene, for å redusere, ikke eliminere, fordi det er umulig, sier generalsekretær Frode Kyvåg i Norway Cup til NTB.

LES OGSÅ: Fotballklubb i kamp mot Strømmestiftelsen

Maktmisbruk. – MYSAs venner klarte å samle inn nok penger til at ett lag kunne delta i år. Men fordi Strømmestiftelsen har kuttet støtten til null, var det ikke mulig for dem å sende flere lag i år, sier styreleder Atle Steinar Sundelin i organisasjonen MYSAs venner til NTB.

Bakgrunnen for bruddet mellom Strømmestiftelsen og deres kenyanske samarbeidspartner er en varslingsrapport som kom høsten 2011. Der ble det fremsatt alvorlige anklager mot MYSA. Det ble varslet om seksuell trakassering og overgrep mot unge jenter, om forfalskning av identitet og alder, misbruk av penger og korrupsjon.

– Jeg har overhodet ikke noe imot Norway Cup som sådan. Men vi trenger en faglig diskusjon om 14 dagers opphold på Ekebergsletta er bærekraftig bistand. Den aktuelle diskusjonen nå er ikke om dette er god bistand eller ikke, men om Norway Cup er et mulig instrument til maktmisbruk, sier generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen til NTB.

LES OGSÅ: Holmås tvang gjennom Norway Cup-kroner

– Straffer barna. Etter varslingen i fjor høst ble det nedsatt en internasjonal undersøkelseskommisjon, som bekreftet innholdet i varslingsrapporten. I et møte i mars i år ble derfor Strømmestiftelsen og MYSA enige om å utarbeide en handlingsplan for å gjøre noe med utfordringene. Men de ble aldri enige om innholdet i planen og avsluttet samarbeidet 26. april.

– Stiftelsen avsluttet samarbeidet med MYSA for å straffe trenerne. Men det er jo ikke det som skjer. Stiftelsen straffer 25.000 barn, mener Kyvåg.

Ifølge Aadland var det ikke nok vilje i MYSA til å gjøre noe med organisasjonens utfordringer. Han mener det handler om å ta de som er offer for maktmisbruk på alvor.

– Både varslingsrapporten og kommisjonens undersøkelse viser til at det er enormt stor konkurranse i MYSA om å være med på Norway Cup. Men MYSA hadde ikke tilstrekkelig vilje til å ta skikkelig grep, med tanke på de alvorlige uregelmessighetene. Det gjorde at vi ikke fornyet samarbeidsavtalen, sier Strømmestiftelsens generalsekretær Øyvind Aadland.

Powered by Labrador CMS