– «Corny» å tro at en statsråds kjønn påvirker politikken
Norge har fått sin første kvinnelige utenriksminister og kvinner har nå de tre viktigste statsrådsposter. Det er viktig for likestillingen, men det har lite å si for politikken som føres, mener forsker.

– Så skriver vi historie i dag. Ine Eriksen Søreide blir den første kvinnelige utenriksministeren i Norge, og det er flott, sa en tydelig stolt statsminister Erna Solberg da den endrede statsrådskabalen var klar i går.
Ikke nok med dét: I Norge innehar kvinner nå de tre fremste statsrådpostene: statsminister, finansminister og utenriksminister.
Kun i Filipinene og Sveits – samt i Liberia en fem dagers tid – har det skjedd tidligere, kunne Solberg meddele pressen.
Prikken over likestillings-i’en er at Marit Berger Røsland overtar den andre statsrådposten i Utenriksdepartementet (UD) når hun nå blir EØS- og EU-minister.
BERIT AALBORG: «Lekmanns-kortet» og andre hersketeknikker
Skuldertrekk
Likevel er forståsegpåerne sparsommelige med de store ordene for anledningen.
– Mange land har kvinnelig utenriksminister. Der er Norge langt bak i rekka, så dette er ikke viktig. Det er dessuten bare en tilfeldighet at en kvinne ennå ikke har hatt den jobben, sier Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Selv var hun statssekretær i UD for KrF da Knut Wollebæk var utenriksminister i Bondeviks første regjering (1997–2000).
– UD var ikke en mannsbastion på den tiden?
– Nei, nei, nei. Det er akkurat som på universitetet. Det tar lang tid før vi får like mange kvinnelige som mannlige professorer – men det kommer. Det er synd hvis all oppmerksomheten rettes mot at Ine er kvinne, sier Matlary
I dag er hun Høyre-medlem, kjenner Søreide godt og er full av lovord om partifellen.
LES OGSÅ: Kampen for livet i Guatemala
Signaleffekt
– Mye har skjedd i det norske diplomatiet de siste 20–30 årene. I 2003 fikk vi det første aspirantkullet der kvinner var i flertall. Der skal UD ha ros, selv om det er mye igjen å gjøre, sier Halvard Leira ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
Seniorforskeren mener utnevnelsen har innenrikspolitisk betydning:
– En ting er å snakke om likestilling, noe annet er å se det. Dette har signaleffekt på et saksfelt som har vært mannsdominert.
Internasjonalt er det fortsatt «åpenbart en overvekt» av menn i diplomati og blant utenriksministre, ifølge ham.
– Det har vært en viss tradisjon for at kvinner får statsrådposter som regnes som «mykere», slik som sosial og helse. Det var her kvinner først kom inn i politikken. Gro Harlem Brundtland begynte for eksempel som miljøvernminister, sier Leira, som har skrevet om kjønn og diplomati i historisk perspektiv.
LES OGSÅ: Ap-politiker mener partiet Rødt bikker mot å være et religiøst parti
«Corny»
– Har kjønn noe å si for hvilke saker som prioriteres og hvordan de løses?
– For meg blir kjønn som politisk forklaringsfaktor litt corny i den sammenhengen. Utvalget av kvinnelige utenriksministre er uansett for lite til å si noe om systematiske forskjeller
Det er snarere den enkeltes interesseområder og partienes politikk som er avgjørende:
– Espen Barth Eide var en annerledes utenriksminister enn Jonas Gahr Støre, selv om begge er Ap-menn, sier Leira.
Fortsatt lever vi med forestillinger om «myke» kvinnelige verdier og «harde» mannlige verdier, men disse stemmer dårlig med virkeligheten, mener forskeren:
– De amerikanske utenriksministrene Madeleine Albright og Condoleezza Rice var ikke akkurat duer. En historisk studie som sammenligner regjerende konger og dronninger viser at det var mer krig under kvinnelige enn mannlige regenter. Ingen vil hevde at kvinner er mer krigerske for det, sier Leira, som understreker at det vil være mange årsaker til den statistikken.
Studien fra forskere ved University i Chicago er under arbeid, men er omtalt i The Economist. Den tar for seg 500 år frem til 1913. Visstnok var de gifte dronningene særlig krigerske.