– Brudd på barnekonvensjonen
Unicef etterlyser tydelige, nasjonale retningslinjer for behandlingen av premature barn.

– Å vurdere livreddende behandling for premature utelukkende basert på svangerskapsuker, strider mot FNs barnekonvensjon. Et hvert barn har krav på individuell vurdering for helsetjenester, sier Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i Unicef.
– Denne praksisen, som jeg selv har sett flere eksempler på i helsevesenet, er ikke holdbar. Her er det en åpenbar konflikt mellom sykehusenes medisinsk-etiske retningslinjer og menneskerettighetene, sier han.
Sammen med professor Ola Didrik Saugstad ved Rikshospitalet publiserte han nylig en artikkel med disse synspunktene i det amerikanske fagtidsskriftet Pedriatrics.
LES OGSÅ: Barnet overlevde senabort
Mener retningslinjer må på plass.
Også i Prematurforeningen erfarer de at premature barn forskjellsbehandles.
– Vi etterlyser tydeligere, nasjonale retningslinjer for behandlingen av fortidligfødte barn, sier Vilni Bloch, talsmann og styremedlem i Prematurforeningen.
Det gjør også Ivar Stokkereit i Unicef.
– Samtidig er det en utfordring hvordan man skal klare å sikre lik behandling. Selv har jeg ingen gode svar på dette, men her må helsemyndighetene komme på banen. Når det nå avdekkes at det er hull i systemet, så må vi få på plass retningslinjer og et regelverk som gjør at sykehuspersonell vet hva de skal gjøre, sier han, og legger til:
– Det kan ikke være slik at ens folkeregistrerte adresse skal avgjøre om et barn skal få leve eller dø.
LES OGSÅ: Slåss for et liv som funksjonshemmet
«Det kan ikke være slik at ens folkeregistrerte adresse skal avgjøre om et barn skal få leve eller dø»
Krever individuell vurdering.
På Rikshospitalet i Oslo behandler de i dag barn ned i 23 og 22 svangerskapsuker. Lengre ned stanger de rent medisinsk, påpeker professor Ola Didrik Saugstad har vært tilknyttet sykehuset i 30 år.
– Ethvert barn skal nødvendigvis heller ikke ha livreddende behandling og legges i respirator, men de har krav på individuell vurdering, som er et viktig prinsipp som brukes ellers i medisinen, sier han.
LES OGSÅ: Èn million for tidlig fødte barn dør hvert år