– Brexit vitner om tillitskrise for elitene
Nasjonalistiske, innvandringsskeptiske og høyrepopulistiske partier i store deler av Europa jubler etter britenes ja til å melde seg ut av EU.

Tross jevne meningsmålinger utløste resultatet av den britiske folkeavstemningen i går politiske og økonomiske sjokkbølger langt utenfor øyriket.
Fremmedfrykt
– Det er for enkelt å redusere resultatet til et spørsmål om innvandringsskepsis og fremmedfrykt, men dette har vært viktige faktorer i valgkampen. Utfallet handler også om en tillitskrise rettet mot de politiske elitene i London og Brussel, sier journalist og forfatter Øyvind Strømmen.
Han er overbevist om at høyrepopulistiske og høyreradikale partier i Europa nå vil gjøre alt for å profittere på Brexit.
Geert Wilders i Frihetspartiet i Nederland – landet som i april stemte ned EUs frihandelsavtale med Ukraina – var i går raskt ute med å kreve folkeavstemning om EU-medlemskap. Det samme gjorde Marine Le Pen i franske Nasjonal Front, en av favorittene før presidentvalget neste år.
Øst-Europa
I Ungarn mener den sterkt innvandringskritiske statsminister Viktor Orbán at det ideelle innvandringstallet til landet er null, og han har sagt at han vil spørre folket om EUs asylkvoter.
– Vi tror på et sterkt Europa, men Europa er bare sterkt hvis man kan finne løsninger som gjør det sterkere, som å løse migrasjonsproblemet, sa Orbán i går.
Også i nabolandet Slovakia er innvandringsskepsisen uttalt. Statsminister Robert Frico sier at «islam ikke har noen plass» i landet som i juli overtar formannskapet i EU. Også i land som Østerrike, Polen, Tyskland og Danmark har nasjonalistiske og innvandringskritiske partier hatt sterk framgang.
UKIP-triumf
Leder Nigel Farage i det nasjonalistiske UKIP var gårsdagens store triumfator:
– EU er døende etter at Storbritannia har stemt for å forlate unionen. Dette er en seier for folk flest, jublet partilederen.
Under forrige EU-parlamentsvalg ble UKIP største britiske parti med over en fjerdedel av stemmene, nesten utelukkende på grunn av sin sterke motstand mot EU-medlemskap og innvandring.
Siden har nettoinnvandringen til Storbritannia økt til 330.000 i 2015, over halvparten fra EU-land. Så sent som i 2004 kom bare en fjerdedel av innvandrerne til Storbritannia fra EU.
En byrde
– Mange av dem som stemte for Brexit deler UKIPs syn om at så vel EU-medlemskap som høy innvandring er en byrde. Blant gruppen med en grunnleggende og dessverre også forståelig skepsis til EU, kan nok en god del regnes blant taperne i globaliseringsprosessen, sier Strømmen.
Særlig i den britiske arbeiderklassen er det en utbredt opplevelse av økt press mot deres arbeidsplasser, som en følge av økt markedsliberalisering av økonomien og arbeidsmarkedet.
– Mange sliter med å se fordelene med det overnasjonale EU-samarbeidet. Ehar ikke lyktes med å bygge noen felles identitet som er like sterk som den man finner i nasjonalstaten, påpeker Strømmen.
Høyresiden
Hovedsaklig er det partier på den populistiske, nasjonalistriske høyresiden som har tjent på EU-skepsis og innvandringsfrykt i Europa. Tilsiget til disse partiene kommer ikke minst fra arbeidstakere uten høyere utdanning eller annen etterspurt kompetanse, og med begrenset mulighet til å forflytte seg over landegrenser på jakt etter attraktive jobber.
– Blant yngre og velutdannede briter ville et stort flertall bli værende i EU. De ser større muligheter enn de eldre til å reise til andre land for å jobbe eller studere, sier Øyvind Strømmen.
Han mener at den britiske tabloidpressen har medvirket til utfallet, gjennom å fremme innvandringsskeptiske holdninger og spille rått på fordommer mot byråkratiet i Brussel.